Descriere
Bicarbonatul de sodiu (NaHCO3), intalnit si sub denumirea de hidrogencarbonat de sodiu sau carbonat acid de sodiu, este o baza foarte usoara destul de importanta pentru fiziologia organismului uman.
Se regaseste in mod natural in sange (dioxidul de carbon rezultat ca produs rezidual la nivel celular se combina cu apa in fluxul sanguin pentru a produce bicarbonatul de sodiu) unde actioneaza ca un tampon ce sustine reglarea aciditatii acestuia.
La temperaturi de peste 65 grade Celsius, bicarbonatul de sodiu reactioneaza cu componentele acide din preparate si elimina dioxid de carbon ce determina expansiunea aluatelor, motiv pentru care se utilizeaza in principal ca agent de dospire pentru clatite, prajituri, pateuri, paine si alte preparate coapte sau prajite.
Are insa si multe alte aplicatii, ca agent de curatare sau ca remediu bland pentru aciditatea gastrica (neutralizeaza acizii din stomac atenuand simptomele de arsuri stomacale).
Aplicat pe periuta de dinti, direct sau peste pasta de dinti, bicarbonatul de sodiu ajuta la indepartarea petelor de pe dinti, mai ales datorita proprietatilor sale abrazive. In plus, este foarte bun si pentru intretinerea protezelor si a altor aparate dentare (acestea se scufunda intr-un pahar cu apa calda in care s-au adaugat in prealabil 2 lingurite de bicarbonat de sodiu).
Utilizat ca apa de gura (intr-o jumatate de pahar cu apa se dizolva o lingurita de bicarbonat de sodiu), bicarbonatul de sodiu neutralizeaza mirosurile neplacute. Are proprietati anticarie si abrazive curatand dintii si gingiile, neutralizeaza productia de acid in gura si actioneaza ca antiseptic, prevenind infectiile.
In combinatie cu alte ingrediente, bicarbonatul de sodiu poate fi folosit la prepararea unor deodorante solide sau lichide.
Bicarbonatul de sodiu poate fi folosit ca agent de tamponare in combinatie cu sarea de masa, prin crearea unei solutii pentru irigare nazala, dar si pentru a trata blefarita, caz in care se adauga o lingurita de bicarbonat de sodiu in apa fiarta recent si racita, si se spala usor baza genelor cu un tampon de vata inmuiat in aceasta solutie.
Pentru a sustine exfolierea pielii, se amesteca bicarbonat de sodiu cu apa (in proportie de 3:1) pana se formeaza o pasta ce se aplica pe piele si se freaca apoi usor cu miscari circulare, dupa care se clateste. Folosita pentru spalarea mainilor, aceasta pasta are rolul de a indeparta mirosurile neplacute, de a curata si de a catifela pielea. In plus, daca este adaugata in apa de baie o jumatate de ceasca de bicarbonat de sodiu, pielea devine mai fina.
Daca se presara putin bicarbonat de sodiu peste samponul folosit la spalarea parului, parul devine mai curat si mai usor de aranjat. Bicarbonatul de sodiu curata foarte bine si periile de par si pieptenii.
Bicarbonatul de sodiu poate fi folosit cu succes ca agent de curatare si dezodorizant pentru intretinerea obiectelor de gospodarie si a celor de uz casnic (nu si a celor de aluminiu), dar poate fi adaugat si in detergentii lichizi mai delicati folositi pentru spalarea rufelor copiilor sau ale persoanelor cu pielea sensibila, pentru a indeparta petele pe care acestia nu reusesc sa le scoata.
In cazul arsurilor la stomac, se poate pune o lingurita de bicarbonat de sodiu intr-un pahar cu apa care se bea apoi imediat, dar nu este bine sa se apeleze prea des la aceasta solutie.
Pentru ameliorarea durerilor de gat se poate face gargara cu o solutie din doua lingurite de bicarbonat de sodiu si un pahar cu apa calda.
Mancarimile provocate de intepaturile de insecte pot fi ameliorate daca se pune pe locul afectat putin bicarbonat de sodiu amestecat cu cateva picaturi de apa.
Valori nutritionale UM /100g
Energie 0
Proteine 0
Carbohidrati 0
Lipide 0
Fibre 0
Sodiu g 31,08
echivalent sare g 71,8
Tara de origine: Bosnia.