Descriere
Tekka este un condiment traditional japonez pentru miso, pregatit din legume radacinoase (radacini mai mari de brusture, morcov, radacina de ghimbir si radacina de lotus) prin prajire rapida in putin ulei (stir-frying) si fierbere la foc mic, pana ajunge sub forma unui praf concentrat.
Bogat in fier, Tekka Mitoku se obtine prin innabusirea in ulei nerafinat de susan a radacinilor tocate, dupa care se adauga Hatcho miso (miso din soia) iar amestecul astfel obtinut se fierbe la foc mic 5-7 ore, pana devine sfaramicios si destul de uscat. Spre finalul procesului de preparare se adauga ghimbir tocat.
Stir-frying este o metoda de preparare a ingredientelor intr-un timp scurt, pentru ca acestea sa-si pastreze aromele si calitatile nutritive. Ingredientele se taie bucati mici si se prajesc intr-o tigaie mai mare, de obicei in wok, in foarte putin ulei, la foc iute.
Ingrediente:
Hatcho miso-73% (soia integala, apa, sare de mare, urme de faina de orz prajit, cultura de koji (Aspergillus osyzae)), morcov, radacina de lotus, radacina de brusture, ulei de susan prajit, radacina de ghimbir.
Produs vegan fara OMG.
Ce este koji?
Orezul Koji este orez gatit care a fost inoculat cu Aspergillus oryzae, o matrita raspandita in Japonia. Mucegaiul elibereaza enzimele care fermenteaza orezul prin descompunerea carbohidratilor si a proteinelor sale. Acest proces poate fi aplicat si altor cereale cum ar fi orzul si legume precum soia.
Pentru a face orezul koji, cultura este adaugata la boabele gatite. Cerealele sunt apoi plasate in tavile de lemn si lasate sa se fermenteze intr-un mediu cald, umed pentru o perioada de pana la 50 de ore. Rezultatul este, in esenta, orezul mucegai, dar nu trebuie lasat imediat la indepartarea acestuia.
Valori nutritionale la 100g:
Energie 1531 kJ/366 kcal
Proteine 27g
Carbohidrati 24 g
Lipide 18 g