Ingrediente: boabe de piper (negru, verde, alb si rosu) in proportii variabile.
Cunoastem cu totii boabele de piper, dar mai putini cunosc arbustul din care provin si modul lor de prelucrare pentru a deveni "pipe. negru, alb, verde, rosu sau roz".
Toate aceste varietati provin de la o specie de arbust catarator ce isi are originea din sudul Indiei,
Piper nigrum. Piperul negru este obtinut prin recoltare inainte de coacere si uscat la soare astfel incat coaja fructului se inegreste, piperul verde este si el cules inainte de coacere dar e uscat astfel incat sa-si pastreze culoarea verde.
Cel rosu este fructul cules la maturitate (copt) iar cel alb este samanta dezvelita de coaja a fructului cules la maturitate (copt). Gustul piperului este dat de un alcaloid pe care toate aceste boabe il contin, piperin, si variaza in functie de felul condimentului.
Piperul verde are gust puternic si plin de aroma, cel negru este usturator si piscator, piperul rosu are aroma dulceaga picanta, usor iute si cel alb este mai putin iute si are textura fina.