Stiati ca: piperul Cayenne este fructul unei specii de ardei iute (Capiscum frutescens) care se comercializeaza sub forma condimentului picant cunoscut sub numele de piper rosu sau piper cayenne, nume preluat de la orasul Cayenne din Guiana Franzeza.
Rosu la maturitate, dar consumat si verde, ardeiul cayenne are un continut relativ ridicat de vitamina A (un bun antioxidant si esentiala pentru dezvoltarea si sanatatea pielii) si capsaicina, o substanta amidica ce ii da si gustul picant.
Studiata pentru utilizarile sale legate de reducerea efectelor durerii, beneficii cardiovasculare si capacitatea de a preveni aparitia cancerului, capsaicina are un rol esential in deschiderea si drenarea pasajelor nazale congestionate, incalzeste corpul si este un puternic inhibitor al sustantei P (o neuropeptida asociata cu procesele inflamatorii).
In prezent se studiaza efectele capsaicinei ca tratament pentru tulburarile firelor nervoase senzoriale, inclusiv dureri asociate cu artrita, psoriazis si neuropatie diabetica.