Detalii produs
Mix aromat de condimente specifice bucatariei indiene. Pulberea de curry Solaris contine turmeric, sare, schinduf, chimion, fenicul, coriandru, usturoi, piper cayenne, ghimbir si piper negru. Contine antioxidanti, vitamine (B, K, C, E) si mineralele prezente in mod natural in fiecare ingredient (mangan, fier, magneziu, calciu). Confera savoare si o culoare frumoasa mancarurilor. De nelipsit din orezul cu curry, sosurile curry sau curry de pui.
Beneficii produs
Continut ridicat de antioxidanti
Proprietati antibacteriene
Ce este curry?
Stiai ca termenul ,,curry" se refera atat la pulberea unui amestec de condimente macinate, cat si la un tip de mancare originar din India si alte tari asiatice, dar si la frunzele unui arbore indian?
Derivat din termenul ,,kari" din limba tamila, limba oficiala vorbita in sudul Indiei, ,,curry" este de fapt denumirea occidentala, folosita initial de catre britanici, a unor supe si mancaruri asiatice, condimentate si cu mult sos si care sunt servite in combinatie cu carne sau cereale, precum orezul. Aceste mancaruri s-au bazat dintotdeauna pe o varietate de amestecuri de condimente, cunoscute in India sub numele de ,,masala". Acestea amestecuri variaza in functie de zona geografica si de specificul culinar local, unele fiind mai dulci, iar altele mai iuti.
Ce contine pulberea de curry?
Intrucat nu exista o reteta unica, standard, a acestui mix de condimente, pulberea de curry exista sub mai multe sortimente si contine un numar variabil de condimente (de la 5 si pana la 20). Majoritatea amestecurilor de curry au la baza chimion, coriandru si turmeric. Confera un gust aparte si o culoare frumoasa mancarurilor in care este adaugat.
Pulberea de curry de la Solaris contine ingrediente precum: turmeric, sare, schinduf, chimion, fenicul, coriandru, usturoi, piper cayenne, ghimbir, piper negru.
Turmericul sau sofranul indian reprezinta unul dintre ingredientele principale ale amestecului de curry. Indeplineste in special rolul de ,,colorant" natural, confera pulberii o culoare galbena, specifica. Acesta contine curcumina, o substanta activa principala cu proprietati antiinflamatoare si antioxidante certe.
Schinduful are o aroma specifica, intensa, confera amestecului un gust dulce amarui. Confera vitalitate si rezistenta organismului, contribuie la dezvoltarea masei musculare.
Chimionul (sau chimenul indian), coriandrul si feniculul sunt aromate si au, la modul general, efecte carminative si imbunatatesc puterea digestiva. Chimionul are un gust picant, coriandrul este amar si astringent, in timp ce feniculul este dulce.
Usturoiul din compozitia amestecului de curry confera o aroma gustoasa mancarurilor. Usturoiul este un antibiotic natural, remediu digestiv si are unele proprietati regeneratoare.
Piperul cayenne este fructul ardeiului iute Cayenne si are gust iute. Contine capsaicina, care are proprietati antioxidante, antiinflamatoare, antitumorale. Similar, ghimbirul si piperul negru sunt iuti, antioxidante si energizante, scad nivelul colesterolului ,,rau".
Valori medii nutritionale
Valoare energetica 1384,73 kJ / 328,51 kcal
Grasimi 9,15 g din care acizi grasi saturati 1,17 g
Glucide 48,7 g din care zaharuri 1,32 g
Proteine 12,84 g
Sare 15,65 g
Proprietati nutritive
O lingura de pulbere de curry (aproximativ 6 g) contine:
2.92 g - glucide
0.77 g - proteine
0.54 g - lipide
0.93 g - sare
19.71 - calorii
In ceea ce priveste continutul de vitamine si oligoelemente al amestecului de curry, regasim:
vitaminele A, B1, B2, B3, B5, C, E, K
minerale precum: indeosebi mangan si fier, dar si cupru, seleniu, magneziu, calciu, sodiu, fosfor, potasiu, zinc.
Cum se prepara?
Pulberea de curry se obtine prin amestecul in diferite proportii si combinatii a pulberii obtinuta prin macinarea diverselor seminte, boabe sau plante cu rol condimentar, ce au fost in prealabil uscate.
Gustul pulberii este diferit, in functie de condimentele selectate si de proportia acestora in cadrul acelui amestec. In general, curry este sarat si aromat ori picant, in sortimentele ce contin ardei iute sau piper.
Culoarea pulberii variaza si ea in functie de origine. Astfel, poti intalni curry galben (cel mai frecvent), dar si curry cu nuante maronii sau rosiatice (adesea provenind din India).
Cel mai adesea, pulberea de curry se dizolva in ghee (unt clarifiat), ulei de cocos sau de masline incalzit pe foc, la temperatura minima. Se amesteca constant, timp de 1-2 minute, dupa care se ia de pe foc si se adauga tocanitelor din legume, sosurilor, mancarurilor din carne sau peste. Este gustos in combinatie cu orez si leguminoase, precum naut, linte sau fasole. Se poate adauga si in supe sau ciorbe de inspiratie asiatica.
In ceea ce priveste felul de mancare denumit curry, acesta este diferit de la o zona geografica la alta. Curry este un preparat traditional specific atat in India, cat si in Thailannda, Malaezia, China, Japonia, Africa de Sud.
Cele trei categorii principale de curry sunt:
curry indian
curry thailandez (thai curry)
curry japonez