Caisele uscate sunt preferatele multora datorita gustului lor deosebit. Partea frumoasa este insa ca acestea nu sunt doar gustoase, ci sunt si sanatoase - aducand o multime de beneficii celor care le consuma.
Beneficiile caiselor uscate
Avantajul caiselor uscate este ca pot fi consumate chiar si de cei care sufera de afectiuni ale stomacului sau ale ficatului, caisele proaspete fiindu-le acestora neindicate deoarece pot provoca tulburari digestive sau biliare (arsuri, deranjament etc.).1
Continutul bogat in minerale face din caisele uscate aliatul important pentru combaterea anemiei provocate de lipsa fierului din organism. Asadar putem avea un orgsnism sanatos consumand un tratament cu caise deshidratate timp de 15 zile: se pun la muiat circa 10 - 15 caise confiate pentru o jumatate de ora pentru a fi bine hidratate si se consuma la cina, ideal ar fi ca singur aliment, insa se poate folosi cu paine prajita pentru a oferi satietate.
Caisele uscate stimuleaza digestia, datorita substantelor alcaline pe care le contin, asadar este bine sa le consumam cu o jumatate de ora inainte de mesele principale.
Continutul bogat in betacaroten al caiselor deshidrate le dau recomandarea de a putea fi consumate in cazul in care avem pielea afectata de eczeme, acnee si alte infectii ale pielii, dar si in cazul unei vederi slabe vitamina A din aceste fructe uscate vin in ajutor.
Este recomandat sa fie consumate moderat de catre gravide si de femeile care alapteaza, in alimentatia acestora fiind necesar un aport mai mare de nutrienti, caisele uscate ofera energie organismului acestora datorita bogatiei de vitamine si minerale pe care le contin.
Potasiul din caise este benefic pentru reglarea ritmului cardiac.
Pe paginile cartii ,,Ghid terapeutic naturist - retete de post" Speranta Anton precizeaza ca: caisele uscate au de 3 ori mai multa vitamina A (fiind indicate pentru tratarea bolilor de piele si in sinuzita sau laringita), oferind o valoare energetica de 306 Kcal./100g, pe cand caisele proaspete doar 51- 60 Kcal./100 g.
De la caise se folosesc si samburii care pot fi in functie de soi: amari sau dulci. Cei dulci sunt preferati in consum. Insa nici cei amari nu trebuie evitati, deoarece au in continutul lor o substanta numita amigdalina despre care se crede ca ar avea proprietati care combat cancerul. Din samburii dulci de cais se extrage uleiul care este folosit ca si cel de migdale uscate, atat pentru consum alimentar, cat si pentru redarea stralucirii si frumusetii tenului in tratamentele cosmetice sau in terapeutica aromoterapiei - in executarea masajului cu uleiuri si esente naturale.
Valori nutritionale/100gr:
- energie 10009,6 KJ/241 Kcal
- proteine 5,3gr
- grasimi 0,5gr din care acizi saturati 0gr
- carbohidrati 63 gr din care zahar 53gr
- fibre 11,23gr
- sare 0,1gr.
Prezentare: 150 gr.