Faina de banane este o pudra obtinuta traditional din banane verzi, folosita ca inlocuitor pentru faina de grau (integrala sau alba). Initial in Africa si in Jamaica era un inlocuitor mai ieftin al fainii de grau si acum este folosita tot mai des ca faina fara gluten sau ca sursa de amidon rezistent.
Amidonul rezistent este promovat de o serie de diete precum dieta paleo si dietele primare, dar si de o serie de cercetari nutritionale recente, fiind amidonul care nu e digerat in intestinul subtire al persoanelor sanatoase. Prezent natural intr-o serie de alimente si uneori adaugat suplimentar, are in general efecte benefice similare fibrelor dietetice. Functioneaza ca un laxativ usor si provoaca flatulenta daca este consumat in cantitati mari.
Pentru ca bananele utilizate sunt verzi, faina cruda (raw) de banane are o usoara aroma de banane care nu mai apare daca este gatita, sub aceasta forma capatand o aroma de pamant. Textura sa aminteste de cea a fainilor usoare de grau, iar volumul necesar este cu 25 la suta mai mic decat cel de faina de grau. Este un bun inlocuitor atat pentru faina de grau integrala cat si pentru cea alba, apreciat tot mai mult de cei ce sufera de boala celiaca si/sau urmeaza o dieta fara gluten.
Valori nutritionale | UM | /100g |
Valoare energetica | kJ | 1545 |
kcal | 350 | |
Grasimi | g | 0,5 |
acizi grasi saturati | g | 0,5 |
Carbohidrati | g | 80,1 |
zaharuri | g | 0,8 |
Proteine | g | 2 |
Fibre | g | 4 |
Sare | g | 0 |
Produs ambalat intr-o intreprindere care nu proceseaza alimente cu gluten sau alergeni.
Zona de origine: America Centrala.
Tara de provenienta: Ungaria.