Faina de orez brun, gama „Vegabond” Biopont. Deoarece orezul se numara printre cerealele ce nu contin gluten si produsul este procesat separat de cerealele ce contin gluten, faina de orez brun Vegabond este recomandata si persoanelor cu intoleranta la gluten.
Orezul brun este denumit adesea si orez integral, termen care nu este corect intrucat coaja necomestibiula a fost deja inlaturata. Tot restul bobului ramane insa intact, inclusiv straturile sale exterioare de tarate si germenul din centru, fiind o sursa bogata in carbohidrati, in vitaminele B1, B6 si B3 si in minerale de mangan, magneziu si fosfor.
Glutenul este un termen cumulativ ce defineste o serie de substante proteice regasite in cereale, in principal prolamine si gluteline reprezentate in grau de gliadina si glutenina, iar in orez de oricin si oricenina. Glutenul este responsabil de elasticitatea aluatelor framantate din faina de cereale, de cantitatea si de calitatea sa depinzand caracteristicile produselor de panificatie.
In scop medical prin gluten se face referire la proteinele continute in anumite cereale (grau, orz, ovaz, secara si hibrizii lor) ce provoaca reactii alergice persoanelor care sufera de boala celiaca (intoleranta la gluten/celiachie). In aceste situatii organismul uman se apara de gluten producand anticorpi. Proteinele din mei, porumb si orez, precum si cele din pseudocereale (hrisca, quinoa, amarant, etc.) nu provoaca intoleranta alimentara, aceste cereale si pseudocereale fiind din acest motiv etichetate din punct de vedere medical ca fara gluten.
Valori nutritionale | UM | /100g |
Energie | KJ | 1513 |
Proteine | g | 12.54 |
Carbohidrati | g | 77.4 |
Lipide | g | 2.4 |
Recomandari: faina de orez brun este ideala pentru creme, sosuri sau preparate din legume.