Hrisca este o pseudocereala inrudita cu macrisul, rubarba (reventul) si stevia creata, cultivata din anul 6000 i.e.n. pentru semintele sale. Nu contine gluten, are un continut ridicat de amidon, proteine cu valoare biologica foarte mare (toti aminoacizii esentiali, in special lizina, treonina, triptofan si aminoacizi sulfurati), minerale (mangan, magneziu, cupru, fosfor), vitaminele B3 si B2 si antioxidanti. Este benefica in afectiuni cardiace, in diabet zaharat tip II, pentru stabilizarea tensiunii arteriale si in prevenirea bolilor canceroase, curata ficatul si bila, incetineste imbatranirea. Hrisca este usor de digerat, are un gust aromatic special si se consuma cruda, fiarta sau prajita, simpla sau in amestec cu alte alimente ori sub forma de faina. In dietele energizante se combina bine cu graul si orezul.
Valori nutritionale | UM | /100g |
Energie | kJ | 1402 |
kcal | 335 | |
Proteine | g | 12,6 |
Carbohidrati | g | 71 |
Lipide | g | 2,8 |
Contine minerale (de calciu, fier, potasiu, fosfor, magneziu) si vitamine (B1, B2, B3, B6, E).
Recomandari: pentru a beneficia din plin de calitatile nutritive ale semintelor de hrisca, este de preferat ca inainte de preparare sa fie lasate sa fermenteze cel putin 12 ore in de circa trei ori mai multa apa calduta in care s-a adaugat in prealabil o lingura de iaurt, lamaie sau otet, sau sa o consumam sub forma incoltita, deshidratata.
Produsul poate sa contina urme de cereale, arahide, soia, nucifere, telina, boabe de mustar, seminte susan.
Continut: Hrisca . Cultivat/Produs in Polonia. Tara de provenienta: Ungaria.