Mierea de floarea soarelui este o miere monoflora obtinuta din polenul si nectarul cules de albine de la o singura specie de planta, floarea soarelui. Este o miere de culoare galben-auriu, cu un miros placut si gust fructat, o dulceata specifica, avand o usoara aroma de seminte de floarea-soarelui. Datorita continutului mare de glucoza mierea de floarea soarelui cristalizeaza foarte repede.
Mierea de floarea soarelui este cea mai energizanta miere din toate sortimentele. Este recomandata in caz de anemii, stari de surmenaj, efort fizic si intelectual, sau dupa o perioada de boala, datorita proprietatile sale tonice si revigorante.
Mierea de floarea soarelui este singurul sortiment de miere care contine lecitina, fiind un excelent stimulent intelectual. Ajuta la intarirea memoriei si sustine procesul de invatare, astfel este recomandat consumul zilnic de miere de floarea soarelui elevilor si studentilor, dar si persoanelor in varsta.
Este o miere bogata in flavonoizi, uleiuri volatile si substante minerale. Datorita continutului ridicat de vitamina P, ajuta la mentinerea permeabilitatii vaselor sanguine, fiind utila in ateroscleroza, este un bun regulator al tensiunii arteriale, si are efecte antioxidante puternice. Stimuleaza imunitatea, are proprietati antibacteriene si este un bun adjuvant in tratarea infectiilor respiratorii. Mierea de floarea soarelui este recunoscuta si pentru proprietatile ei afrosidiace.