Mierea de rapita este o miere adunata de la planta numita Rapita, atat de raspandita in culturile de la noi. Aceasta planta contine proteine, hidrati de carbon, calciu, fier, potasiu, fosfor, sodiu, celuloza, glucide, grasimi, rezine, mucilagii, vitaminele A, B1,B2, C, niacin, beta-caroten. Albinele apreciaza in mod deosebit aceasta planta si, in perioada de inflorire, culturile intinse de rapita sunt un adevarat rai pentru ele, de unde culeg mari cantitati de polen si nectar. Caracteristic pentru aceasta miere este continutul mare de glucoza, datorita caruia se zahariseste cel mai repede dintre toate tipurile de miere. Procesul de cristalizare incepe la cateva zile dupa recoltare, iar datorita faptului ca are aceasta mare viteza de a se zaharisi, uneori chiar inca din fagure, procesul de recoltare se poate dovedi cateodata a fi dificil.
Mierea de rapita are o culoare mai stearsa, albicioasa, o consistenta aparte si un gust delicios, acest tip de miere nefiind unul foarte dulce. Este singura miere care se topeste pur si simplu in gura, chiar daca este cristalizata avand o textura foarte fina si cremoasa.