Miere de salcam - este o miere monoflora culeasa in general de la o singura specie de planta, respectiv salcam. Este asimilata foarte usor de organism, oferind energie si substante bioactive si nutritive.
Mierea de salcam contine vitaminele B1, B2, B6, B12, enzime, flavoane, flavonoide, compusi aromatici, fitohormoni, acizi organici (lactic, oxalic, citric, malic), dextrina, compusi ai azotului.
Mierea de salcam are un continut in fructoza mai mare decat al celorlalte tipuri de miere (41,7%) si contine 10% zaharoza si maltoza si 34,7% glucoza, avand pH-ul 4. In totalitate, mierea de salcam contine 435 substante.
Mierea de salcam are un efect tonic general, calmeaza tusea, este antiseptica si este folosita in tratamentul asteniei si nevrozelor.
Consumul de miere de salcam mai este recomandat in afectiuni ca de exemplu:
Gastrita hiperacida - mierea de salcam trebuie diluata in apa calda si luata cu 90-120 de minute inaintea mesei, diminueaza aciditatea gastrica si se absoarbe repede, calmand pirozisul ,,arsurile" (se dizolva o lingura de miere in 100 ml apa);
Ulcer - Se prepara un amestec din miere de salcam diluata in 200 ml de lapte nefiert. Amestecul se bea seara inainte de culcare, insa tratamentul trebuie sprijinit de un regim alimentar adecvat.
Mierea de salcam este un excelent tonic pentru copii, convalescenti, pentru intarirea sistemului imunitar si pentru femeile insarcinate.