Amestec dietetic de fainuri cu fibre de ovaz, gama „Diabestar” Hunorganic. Cu un continut redus de carbohidrati (-35 la suta), produsul se adreseaza persoanelor bolnave de diabet si celor care urmeaza diverse diete, din acest amestec de fainuri putandu-se prepara (in cuptor traditional sau in masina de paine) paine gustoasa de calitate, bogata in fibre, dar si diverse prajituri si produse de patiserie.
Ingrediente: faina de grau, Gluten Vital, fibre de ovaz (13.75 la suta), sare, fibre de cartofi, stabilizator (guma de guar), antioxidanti (acid ascorbic).
Faina de Gluten Vital se prezinta ca o pulbere foarte fina si este compusa aproape in totalitate din gluten, cu foarte putin amidon. Este obtinuta din faina de grau hidratata pentru activarea glutenului si ulterior procesata pentru a inlatura orice alt component in afara acestuia, glutenul umed astfel obtinut fiind in continuare deshidratat in conditii controlate la temperaturi sub 70 grade Celsius si macinat fin. Acesti parametrii de uscare se folosesc pentru ca glutenul sa-si pastreze cat mai bine capacitatea de absorbtie a apei si de reformare a unei retele tridimensionale de gluten, supla si elastica, produsul fiind folosit pentru prepararea painilor din faina cu un continut de proteine. Pe langa parametrii procesului de uscare a glutenului umed, calitatea graului folosit si granulatia glutenului uscat influenteaza si ele calitatea glutenului vital, pentru granulatia acestuia maximul admis fiind de 250 microni/ 60 mash.
Fibrele dietetice incluse in amestecul de faina Diabestar promoveaza functionarea corespunzatoare a intestinelor si contribuie la instalatea normala a senzatiei de satietate. Ca parte a unei alimentatii sanatoase, fibrele alimentare pot sustine sanatatea sistemului cardiovascular, consumul lor regulat fiind recomandat in special in cazuri de diabet, in diverse diete si celor care au grija de sanatatea lor si de dezintoxicarea organismului.
Valori nutritionale | UM | /100 g mix faina | /100 g paine (conform retetei) |
Energie | kJ | 1350 | 850 |
kcal | 318 | 200 | |
Proteine | g | 31,1 | 20,7 |
Lipide | g | 2,3 | 1,2 |
acizi grasi saturati | g | 0,55 | 0,28 |
Carbohidrati | g | 43,3 | 26,7 |
zaharuri | g | 2,6 | 1,1 |
Fibre | g | 9,87 | 7,3 |
Sare | g | 2,75 | 1,85 |
Reteta paine
Ingrediente: 500 g amestec de faina Diabestar, 380 ml apa calduta, 15 g drojdie proaspata.
Preparare – cuptor traditional: se amesteca toate ingredientele si se framanta bine, dupa care se lasa aluatul acoperit la loc caldut pana cand isi dubleaza volumul. Se prelucreaza bine dandu-i-se forma dorita pentru paine, se aseaza pe o placa de copt presarata cu faina sau in tava, si se lasa sa creasca pana cand isi dubleaza volumul. Se coace in cuptorul fierbinte (220 grade Celsius) timp de aproximativ 30 de minute.
Preparare – masina de paine: se pun ingredientele in recipientul masinii si se coace painea alegand programul pentru paine alba (model francez), forma mare si culoare inchisa, program ce dureaza circa 4 ore.