In zorii zilei, inainte ca soarele sa inceapa sa arda, si pe inserat, albinele vin la stup purtand cu ele o incarcatura neobisnuita: o pulbere aurie si parfumata. Acesta este polenul. O combinatie unica si magica a naturii, constituita din mii de particule adunate din diferite plante, un adevarat elixir al vietii.
Polenul contine substante indispensabile vietii: spectrul complet de aminoacizii esentiali (metionina. valina, jizina, cistina, glutamina. etc.) care accelereaza functionarea ficatului si implicit dezintoxicarea organismului; grasimi si mai ales acizi nesaturati - linol, acid linolic, acid arahidonic - care joaca un rol important în prevenirea arterosclerozei fermenti, hormoni, vitamine, flavonoizi necesari organismului, pentru marirea puterii de rezistenta. Polenul contine de 20 de ori mai multa vitamina A decât morcovul, si tot asemenea provitamina A. Un gram de polen contine suficienta rutina pentru a asigura prevenirea hemoragiilor la nivelul creierului, inimii sau retinei. Vitamina E reduce partial afectiunile provocate de bioxidul de carbon si de bioxidul de sulf, gaze atât de periculoase pentru oraseanul zilelor noastre. Suplimentarea cu polen a regimului alimentar adauga organismului substante de baza ale acizilor nucleici, realizându-se astfel o moderna terapie celulara necostisitoare. Polenul contine si minerale importante, ca fierul si magneziul, numeroase microelemente, multa lecitina precum si "reglatori ai cresterii" ca auxine, brassine, gibberelline, kinine.
Important de stiut este ca din 100 g polen se obtin atâtia aminoacizi esentiali ca din 1/2 kg carne de vita sau din 7 oua. Cu 30 g polen se poate asigura tot necesarul zilnic de aminoacizi.
Polenul nu este un medicament si nici nu are caracter de medicament; el este un valoros aliment dietetic si se consuma ca orice alt aliment.
Indicatii terapeutice
Intarzierile de crestere la copii - un studiu facut la un spital de copii din Cordoba (Spania) a aratat ca administrarea zilnica a 5 - 10 grame de polen favorizeaza dezvoltarea si consolidarea oaselor, accelereaza dezvoltarea sistemului nervos si ajuta la amplificarea functiilor cognitive ale celor mici. Polenul este recomandat chiar si in cazurile in care deja a aparut un retard al dezvoltarii fizice si mentale a copiilor.
Este binevenit in convalecente si perioade postoperatorii. Se poate apela cu încredere la polen ori de câte ori se urmareste cresterea rezistentei generale a organismului nu doar a persoanelor suferinde ci si a sportivilor.
Polenul este afrodisiac, anabolizant biologic, antibacterian, antidepresiv, antiinflamator, antiparazitar, antipiretic, antitoxic, biostimulator, dietetic, antianemic, diminueaza hemoragiile, scade colesterolul, euforizant, amelioreazã functiile cerebrale, gastrice, ale intestinului gros, functiile hepatice, sexuale, ale tiroidei, intervine în procesul cresterii, intãreste capilarele sanguine , inima, sistemul imunitar. Este un tonic general.
Recomandat in: distrofii, anorexie, rinitã alergicã, boli hepatice, ulcer gastro-duodenal, tulburãri de dinamicã sexualã, prostatite, hiperlipidemie, anemie, anginã pectoralã, insuficientã cardiacã, tulburãri de circulatie perifericã, schizofrenie, oligofrenie, în medicina sportivã ca stimulator al efortului fizic, adjuvant în neoplazii.
Contraindicat: Copiilor cu varsta sub 1 an, diabeticilor.