Inca din antichitate erau cunoscute proprietatile vindecatoare ale mararului. Datorita puterii care ii era atribuita s-au nascut superstitii si practici magice in care aceasta planta era implicata. De exemplu se folosea la vrajile de dragoste sau vechii greci purtau o legatura de marar la incheietura mainii stangi, cu credinta ca in felul acesta vor fi protejati impotriva epilepsiei si a altor boli mentale.
Astazi se stie ca mararul este util in afectiunile digestive cel mai adesea. Infuzia din seminte indeplineste rol diuretic (stimuland activitatea rinichilor, prevenind si combatand calculii renali) si expectorant, calmeaza tulburarile digestive, cu precadere crampele. O cantitate crescuta din aceasta infuzie induce efectul laxativ. Infuzia din seminte de marar este recomandata in indigestie, colita, hipoaciditate, gastrita, balonare, flatulenta. Trateaza infectiile renale si cistitele. Mararul are calitatea de a induce senzatia de satietate. Aceasta, impreuna cu rolul diuretic mai sus mentionat, recomanda planta in curele de slabire. Mai mult decat atat, el si-a dovedit eficienta si in combaterea celulitei. Tulpina de marar, mestecata, inlatura durerile de cap, combate astenia nervoasa si energizeaza organismul.
Foarte bogat in calciu, mararul incetineste procesul de pierdere a masei osoase (osteoporoza); de asemenea, el abunda in fibre, fier, magneziu, potasiu, fosfor, cupru, vitamine (A, B1, B2, B3, C, E, PP). Fibrele din marar reduc colesterolul din sange, iar potasiul normalizeaza presiunea sangelui (o presiune ridicata determinand infarctul sau atacul de cord). Semintele de marar sunt si antispastice, ajutand in caz de sughit rebel, de natura nervoasa (se zdrobesc usor semintele si se amesteca cu putina miere). Au si efect sedativ (combat insomnia) si amelioreaza senzatia de voma.
Ca si usturoiul indeplineste si functie antibacteriala, uleiul de marar impiedicand raspandirea bacteriilor.
Mararul detine o anumita cantitate de hormoni feminini (estrogeni), ceea ce face din aceasta planta un aliat al sexului frumos. Estrogenul are rol de incetinire a procesului de imbatranire; de infrumusetare a aspectului pielii; reglarea menstruatiei, atat periodicitatea cat si cantitatea, reducand abundenta; diminuarea simptomelor menopauzei (se iau zilnic doua lingurite de pulbere de marar). Avand rol energizant, ajuta femeile insarcinate sa treaca mai usor peste greutatea fizica implicata de sarcina, iar femeilor care alapteaza le stimuleaza lactatia si reduce colicii bebelusului.
Indicatii: anorexie, indigestii, cardiopatii, ateroscleroza boli ale cailor urinare, hemoroizi, meteorism, colici intestinale, dureri menstruale, impotriva sughitului, pentru stimularea si tonifierea organismului, insomnii, stari de voma ale gravidelor.
Actiuni: stomahic, carminativ, antispastic, diuretic, antiinflamator, favorizeaza digestia si eliminarea gazelor din intestine, combate hemoroizii, mareste cantitatea de secretii urinare si lactate, sedativ nervos, antiemetic, emenagog.
Masajul cu ulei de marar are efecte exceptionale pentru cresterea si (re)dobindirea fermitatii sinilor. Tratamentul consta in masarea zilnica a sanilor, seara inainte de culcare, timp de 10 minute. Se umezesc bine palmele cu ulei, dupa care se face masajul cu miscari circulare usoare catre exterior si interior, dar si de la baza sinului spre mamelon, la ambii sini simultan, timp de o luna. Dublat de tratamentul intern, cu tinctura de seminte de marar, masajul are efecte extrem de puternice, fiind un inlocuitor foarte bun pentru nocivele si artificialele implanturi cu silicon. Chiar si barbatii se pot bucura de aceste ,,preparate”, intrucat le creste vitalitatea, apetitul si potenta sexuala, iar masa corporala creste si ea armonios.
Tinctura din seminte de marar are un efect hormonal natural extraordinar, efectul estrogen (hormonul feminitatii) provocind o crestere rapida in volum a sinilor. In citeva saptamini, sinii devin vizibil mai mari in volum, dar si mai fermi. Se iau 3-4 lingurite de tinctura pe zi, dizolvata in apa. Tratamentul dureaza o luna, in paralel cu masajul cu ulei din seminte de marar si se reia la nevoie.