Uleiul presat la rece din seminte de struguri este un ulei transparent galben-verzui cu un gust neutru, usor dulceag si aproape inodor, componentele sale principale fiind: acizi grasi nesaturati, polifenoli, fitosteroli, cupru, zinc, vitamina E, procianidina, acid linoleic(>70%), etc.
Procianidina este un factor anti- îmbatrânire de 20 de ori mai eficient decât vitamina C si respectiv de 50 de ori decât vitamina E. Nu întâmplator strugurii cresc pe vita de vie – „sursa a vietii”.
Efectele deosebite nu se limiteaza doar la atât, el fiind indicat si în ameliorarea circulatiei cardiovasculare(ateroscleroza, fragilitate capilara si vasculara, varice, hemoroizi, senzatia de picioare obosite), vederea obosita prin actiunea asupra capilarelor din ochi, în Alzheimer prin oprirea proceselor degenerative datorita prezentei antioxidantilor, împiedica formarea tumorilor benigne(chisturi ovariene, fibroame, adenoame, etc.), este un bun imunostimulent, ca atare e recomandat mai ales în perioadele reci.
Conform unor studii realizate în Statele Unite este excelent în reducerea si mentinerea colesterolului în limite normale. Este deosebit de util si în prevenirea unor afectiuni dermatologice(psoriazis, depigmentari, cheratoze). Fiind bogat în vitamina E întârzie îmbatrânirea pielii si are efect de hidratare. Pentru tenul uscat, pielea uscata si sensibila la frig sau cu tendinta de îmbatrânire se recomanda realizarea de masaj cu acest ulei.
Utilizare: Intern: Doza zilnica recomandata de ulei este de 25-45 de grame, adica 2-4 linguri pe zi, ingerate ca atare sau în hrana.
Extern se poate folosi pentru hidratarea si regenerarea pielii el fiind rapid absorbit în piele datorita continutului ridicat de acid linoleic. În cosmetica se recomanda pentru masaj sau pentru prepararea unor amestecuri de baie.
Contraindicatii: Intern, nu se cunosc; extern, se va evita folosirea sa pe pielea grasa, seboreica, deoarece ar putea da reactii cutanate locale.
Din punct de vedere culinar potenteaza gustul alimentelor fara sa ne dea senzatia de gras pe care o lasa alte uleiuri. Se recomanda mai ales la salate si dressinguri. A se evita folosirea lui la prajeli daca dorim sa beneficiem de calitatile sale terapeutice (desi are un punct de fum ridicat 216C, ceea ce-l recomanda pt. sotat sau inabusit).Deasemenea mai are o calitate foarte interesanta acela de emulsificator ceea ce face ca maionezele preparate cu el sa nu se mai ”taie”.