Contine: gliceride ale acidului oleic 50%, ale acidului linolic 37%, ale acidului palmitic 7%, ale acidului stearic 4%, ale acidului arahidonic 0,4%, insaponificabil 1-1,7%, lecitina, compusi lignaninici, in cantitati mici vitaminele B, D, E, F.
Actiuni principale: tonic, nutritiv, regenerant, energizant, calmant usor, emolient, laxativ, emenagog.
Indicatii: – eczeme, intarzierea vindecarii si cicatrizarii ranilor, iribilitate crescuta, tulburarile ciclului menstrual si unele afectiuni ale sanilor, alcoolism cronic, bolile vaselor coronariene, hipertensiune arteriala, si sindromul Raynoud.
Indicatii majore: devitalizare, subponderabilitate, impotenta masculina, amenoree, dismenoree, fracturi, oase fragile, osteoporoza, paradontoza, degradarea dintilor, emaciere, tuse cronica, constipatie cronica, hemoroizi (intern si extern), dizenterie. Este considerat uleiul cu cel mai puternic efect de tonifiere si regenerare a organismului.
Administrare Intern: pentru prepararea salatelor, a sosurilor, a dulciurilor; combinat cu condimente (ghimbir, cardamon, sofran) este recomandat pentru tratarea impotentei masculine – o lingura de doua ori pe zi, dimineata si seara inainte de culcare.
Extern: frictionari usoare in cazul luxatiilor, a problemelor legate de oase; masajul cu ulei de susan, dupa baie, este recomandat in cazul persoanelor devitalizate, cu masa corporala redusa, cu tendinte de uscare a pielii; prin macerarea unor condimente (cardamon, scortisoara) si plante medicinale (camfor, menta) in ulei de susan se obtine un preparat folosit extern (sub forma de frictionari) in tratarea cefaleei si a migrenei.