Detalii produs
Gustul zaharului de cocos aminteste de caramel, fiind un indulcitor foarte aromat. Zaharul de cocos se obtine prin evaporare din seva florilor cocotierului. Poate fi adaugat in limonada, ceai, deserturi coapte etc.
Beneficii produs
Recomandam pentru inlocuirea zaharului alb
Poate fi folosit la indulcirea tuturor alimentelor
De ce sa consumi zahar de cocos
Cu un gust subtil similar zaharului brun si o aroma specifica ce ne aminteste de caramel, zaharul de cocos este un indulcitor natural ce rezulta prin cristalizarea nectarului florilor cocotierului (Cocos nucifera).
Pentru producerea zaharului de cocos, este sectionat mai intai spadicele cu muguri neinfloriti ai cocotierului si se colecteaza seva dulce a acestora. Dupa aceea, seva este procesata, obtinandu-se un sirop care este convertit prin procedee de evaporare fie in granule, fie intr-o pudra fina de zahar de cocos.
Intrucat este un produs 100% natural, ce nu a fost supus rafinarii si care contine, pe langa zaharuri, unele vitamine, minerale si chiar si antioxidanti, zaharul de cocos poate fi un excelent substitut, o alternativa in cadrul unei alimentatii sanatoase, la zaharul alb rafinat (din trestie de zahar) care nu contine deloc nutrienti. In plus, este un indulcitor aromat, mai putin dulce si cu indice glicemic mai mic decat zaharul, care va conferi preparatelor tale o nuanta placuta de caramel.
Culoarea, intensitatea gustului dulce si aroma zaharului de cocos pot varia in functie de specia de cocotier de la care a fost recoltata seva, de sezonul de recoltare, zona geografica, precum si de modalitatea folosita pentru producerea nectarului de cocos.
Zaharul de cocos este folosit de cel putin o mie de ani in gastronomia specifica regiunii sudice a Asiei, fiind uneori numit ,,zahar malacca" (sau gula melaka, denumirea datorandu-se provenientei sale din Malaezia). Principalii producatori de zahar de cocos, cu un procent de aproximativ 80% din productia globala a ultimelor decenii, sunt Filipine, Indonezia si Thailanda, Malaezia, dar exista o multime de alte tari care produc sau comercializeaza zahar de cocos. Consumul de zahar de cocos in Europa se afla intr-o continua ascensiune in ultimii ani, acesta fiind folosit mai ales in alimentatia sanatoasa, in compozitia unor bauturi si uneori in aplicatii cosmetice.
Ramai alaturi de noi in continuare pentru a decoperi valorile nutritionale ale zaharului de cocos, beneficiile sale, precum si unele modalitati in care il poti consuma.
Valori nutritionale
Tabelul valorilor medii nutritionale pentru 100 g zahar de cocos ne indica componenta macronutrientilor:
Glucide - 95,01 g (din care zaharuri - 82,12 g);
Proteine - 1,26 g
Grasimi - 0,38 g
Sare - 0
Valoare energetica - 388,5 kilocalorii
Zaharul de cocos este bogat in carbohidrati, in special in zaharuri (70-80% sucroza, glucoza si fructoza) si are un continut caloric si un indice glicemic mai mic decat al zaharului alb. O lingurita de zahar (aproximativ 6g) contine aproximativ 5,7 g glucide si aproximativ 23 de kilocalorii.
Spre deosebire de zaharul alb care nu contine nutrienti, regasim in compozitia zaharului de cocos urmatoarele vitamine si minerale:
vitamina C, vitamine din complexul B (B1, B2, B3, B4, B10);
minerale: potasiu (mai ales), dar si fier, magneziu, zinc, sodiu, calciu.
indice glicemic mic sau mic spre mediu - indicele glicemic al zaharului de cocos a fost masurat de mai multe organizatii internationale, cele mai multe studii atribuindu-i acestuia un indice glicemic mic sau mic spre mediu (intre 35-54). Indicele glicemic al zaharului de cocos este mai mic decat al zaharului alb care are un indice glicemic mare, de 60-70.
Zaharul de cocos contine, de asemenea, polifenoli, antioxidanti si inulina (un tip de fibra solubila care are proprietatea de a incetini viteza de eliberare a glucidelor in sange, dupa mese).
Beneficii ale zaharului de cocos
Zaharul de cocos face parte din categoria indulcitorilor naturali si este mult mai sanatos decat zaharul intrucat nu este supus proceselor de rafinare, nu contine substante sintetice sau ingrediente artificiale si, astfel, nu ii este alterat continutul de vitamine, minerale si de alti nutrienti. Consumat in doze moderate, zaharul de cocos iti ofera urmatoarele beneficii:
previne cresterea brusca a glicemiei - masurarea indicelui glicemic reprezinta o modalitate de a determina modificarile ce apar dupa consumarea unor alimente ce contin zaharuri. Consumul repetat al unor alimente cu un indice glicemic mare (precum zaharul alb) conduce la cresterea brusca a glicemiei si uneori chiar poate declansa rezistenta la insulina.
De asemenea, poate predispune organismul la obezitate. In ceea ce priveste zaharul de cocos, acesta are un indice glicemic mic sau mic spre mediu (conform unor studii) si reprezinta o alternativa mai buna in cazul diabetului. De asemenea, zaharul de cocos contine inulina, un tip de fibra solubila care incetineste digestia si absorbtia glucozei in sange dupa mese. Alimentele ce contin inulina pot reprezenta alegeri sanatoase pentru persoanele ce prezinta simptomele diabetului.
sustine sanatatea gastro-intestinala - continutul de inulina al zaharului de cocos detine abilitatea de a stimula cresterea bifidobacteriilor din microflora intestinala (aceleasi tipuri de bifidobacterii care se regasesc in mod obisnuit in suplimentele prebiotice). Bifidobacteriile sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a hrani bacteriile prietenoase din intestin si de a stimula sistemul imunitar, oferind sustinere in tratarea mai multor conditii specifice care ar putea afecta sanatatea intestinala. Unele exemple in acest sens se refera la diaree si colita.
contine un procent mai mic de fructoza - conform unor surse, fructoza reprezinta un tip de glucide care este convertit rapid in grasime in interiorul organismului. Fructoza este descompusa cu o mai mare greutate de catre ficat, in urma acestui proces rezultand formarea trigliceridelor (o forma de grasime). Zaharul de cocos contine un procent mai mic de fructoza comparativ cu zaharul alb care este bogat atat in fructoza, cat si in glucoza.
poate contribui la reglarea lichidelor din organism - datorita continutului de potasiu, magneziu si sodiu, zaharul de cocos poate regla nivelul de apa din organism, putand reface echilibrul electrolitic, in special in cazul sportivilor si persoanelor care depun un efort fizic considerabil.
Cum poti consuma zahar de cocos
Zaharul de cocos sau nectarul cristalizat din flori de nuca de cocos (cum mai este el denumit) poate fi folosit in acelasi mod ca zaharul alb. In plus, arata similar, are un gust asemanator zaharului brun, se dizolva si topeste in acelasi mod ca zaharul din trestie de zahar si te poti bucura in acelasi timp de beneficiile utilizarii unui indulcitor complet natural, nerafinat, care are in compozitie unii nutrienti valorosi.
Poti indulci cu ajutorul zaharului de cocos orice fel de preparate care necesita indulcire. Poti adauga zahar de cocos la bauturile favorite, la ciocolata calda, la ceai, cafea sau cafea din cicoare, limonada, lapte sau iaurt (inclusiv la cele vegetale). De asemenea, il poti folosi ca un indulcitor aromat pentru diverse budinci (de exemplu: budinca de chia), creme, in compozitia inghetatei, a cerealelor sau a orezului cu lapte, ca topping pentru clatite, gofre sau salate de fructe.
Nectarul cristalizat din flori de cocos poate inlocui cu succes zaharul in aluaturi si produse de patiserie sau in compozitia prajiturilor. Intrucat se dizolva cu usurinta in lichidele caldute si are un punct de ardere situat la temperaturi foarte mari, zaharul de cocos este un indulcitor potrivit mai ales deserturilor ce necesita coacere la cuptor (de exemplu: diverse placinte, tarte, briose sau biscuiti). Intrucat are o aroma intensa de caramel, zaharul de cocos se potriveste foarte bine produselor de patiserie ori cofetarie care contin ciocolata si unele condimente fierbinti precum: scortisoara, nucsoara, ghimbirul, cardamomul. De asemenea, se dizolva si se omogenizeaza foarte bine in combinatie cu unt sau oua.
Zaharul de cocos este folosit mai ales in gastronomia din sud-estul Asiei ca un indulcitor nu doar pentru deserturi, ci chiar si pentru unele mancaruri, fie ele calde sau reci. Cel mai adesea, zaharul de cocos este adaugat pentru a echilibra gustul sarat al mancarurilor de curry sau a mancarurilor care contin carne de peste sau pui. Sosurile sau dressing-urile condimentate (picante-acrisoare si dulci) de inspiratie asiatica pot fi indulcite cu putin zahar de cocos, daca vrei sa te bucuri de combinatia inedita a celor trei gusturi, intr-un singur preparat culinar.
Precautii
Desi contine unii nutrienti benefici pentru organism, zaharul de cocos, intocmai precum majoritatea indulcitorilor, este o sursa bogata de zaharuri si calorii. Din acest motiv, este recomandat consumul unei cantitati mici si folosirea cu moderatie a zaharului de cocos, precum si a oricaror indulcitori.
Excesul de zahar adaugat in dieta poate genera efecte adverse precum agravarea inflamatiilor, nivel crescut al glicemiei, acumularea unor kilograme in plus si poate predispune la riscul aparitiei bolilor cardiovasculare, a sindromului metabolic si la cresterea nivelului colesterolului LDL si a trigliceridelor.
Recomandam consultarea unui medic nutritionist inainte de consumul zaharului de cocos, in cazul in care prezinti simptomele unor boli grave si in special in cazul diabetului, a bolilor metabolice, hepatice sau renale.