Starter kit pentru preparat branza vegana, Fairment
Cu ajutorul acestui kit poti sa-ti prepari acasa diverse retete de branza vegana din caju sau migdale. O alternativa sanatoasa pentru vegani.
Cutia contine:
-10g culturi starter pentru branza vegana
-5g de culturi starter de mucegai nobil Candidum
-o sticluta cu 50ml de transglutaminaza
-2 bucati de panza pentru strecurat
-1 bucata covoras ca si suport pentru branza
-2 vase mari pentru preparat branza
-1 vas mic pentru preparat branza
-1 termometru
-hartii pentru impachetare branza si stickere
-2 cutii rotunde din lemn pentru a pastra branza cand e gata
-1 manual in germana cu retete
-intructiuni de utilizare in romana.
Ingrediente culturi pentru branza vegana: dextroza*, Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, Lactobacillus delbrueckii subsp. lactis, Bifidobacterium lactis (HN019), Lactobacillus acidophilus (NCFM).
*din agricultura ecologica
Ingrediente culturi mucegai nobil: dextroza*, Penicillium Candidum vegan.
*din agricultura ecologica
Ingrediente sticluta transglutaminaza: glicerina, maltitol, transglutaminaza.
Reteta de branza vegana camembert:
Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
-200g de caju, inmuiat peste noapte
-140ml apa
-1 lingura de fulgi de drojdie inactiva (optional)
-1 lingurita de pasta Miso (optional)
-1 lingurita de transglutaminaza
-2 lingurite dozatoare de culturi starter pentru branza vegana (lingurita e inclusa in cutia de culturi starter)
-2 lingurite dozatoare de culturi starter pentru mucegai nobil (lingurita e inclusa in cutia de culturi starter pentru mucegai)
Echipament necesar:
-1 mixer
-1 bol pentru fermentare
-2 vase mari pentru preparat branza
-2 bucati de panza pentru strecurat
-covorasul/suportul pentru branza
-o cutie de maturare/pastrare in stare proaspata
-2 hartii pentru impachetare
-2 cutii de lemn pentru pastrare
Inainte de a incepe procesul de preparare, pentru ca bacteriile si mucegaiul sunt vii si sensibile, spalati bine cu apa fierbinte toate ustensilele, vasele, masa de lucru si mainile.
Eliminati orice reziduri de detergent, altfel riscati sa omorati culturile pentru fermentatie si sa nu mai fermenteze branza vegana.
Pasul 1:
stoarceti nucile de caju de apa in care s-au inmuiat peste noapte. Ca sa sterilizati nucile de caju, turnati peste ele apa clocotita si lasati sa stea 1-2 minute. Apoi stoarcem nucile de apa. Impreuna cu 140ml de apa, cu ajutorul mixerului/blenderului faceti un piure de caju. Aici puteti adauga optional 1 lingura de fulgi de drojdie uscata, inactiva, si 1 lingurita de pasta miso. Mixati totul bine pana devine o pasta cremoasa. Turnati compozitia intr-un vas sau borcan care poate fi inchis ermetic. Adaugati 1 lingurita de transglutaminaza si amestecati bine. Cu ajutorul termometrului, verificati temperatura, iar daca aceasta este sub 35 de grade, adaugati culturile starter de branza si de mucegai si amestecati bine. Daca temperatura compozitiei este mai mare de 35 de grade, mai asteptam sa se raceasca si abia apoi adaugam culturile pentru fermentare. Inchideti ermetic borcanul si lasati sa fermenteze la temperatura camerei timp de 6 ore.
Pasul 2:
inmuiati cele 2 bucati de panza pentru strecurare in apa clocotita pentru a le steriliza. Dupa ce s-au racit, stoarceti-le astfel incat sa mai ramana putin umede. Asezati bucatile de panza peste cele 2 vase mari de preparat branza. Punem branza din borcan in cele doua vase mari, peste panza, in cantitati egale. Impaturim cele doua bucati de panza peste branza si presam cu ajutorul unui presator sau cu ajutorul unui fund de pahar intors invers, pentru a modela branza sa ia forma rotunda a vasului. Apoi punem cele doua vase intr-un bol pe un suport mai inalt ca apa sa se scurga din vasele de preparat dar sa nu ajunga la branza. De asta e important sa le punem putin mai sus ca lichidul sa se scurga mai jos de nivelul vaselor. Lasam branza la fermentat in vase inca 12 ore la temperatura camerei.
Dupa 12 ore, scoateti branza din vase, o desfaceti din panza, si o asezati pe covorasul din kit. Daca va este mai usor, puteti taia covorasul din kit in doua bucati, sa aveti 2 covorase. Presarati putina sare pe branza, si puneti-o descoperita la rece in frigider, timp de 6-8 ore. Intoarceti-o din cand in cand sa se usuce pe ambele parti.
Pasul 3:
Branza este acum gata pentru cresterea mucegaiului nobil. Pentru a face acest lucru, puneti branza care se afla pe covoras intr-o cutie de coacere. Poate sa fie o cutie de pastrare a alimentelor sau un vas de sticla de exemplu, gen yena. Este important sa nu inchideti ermetic cutia, lasati loc astfel incat oxigenul sa poata patrunde in cutie. Alternativ puteti lasa branza pe covoras, puneti pe margine 2 betisoare de lemn, si puneti vasul ca si un capac peste branza, astfel incat se va aerisi prin partea de jos, vasul stand pe cele doua betisoare (vezi imaginile din manualul inclus in kit, la pagina 39). Puneti cutia in frigider, de preferat in partea de sus, mai calda a frigiderului sau intr-un frigider de vinuri, deoarece mucegaiului ii place sa creasca la temperaturi de peste 7 grade. Verificati branza la 2-3 zile pentru umiditate si intoarce-o si pe cealalta parte. Daca observi zone mai umede, tamponeaza-le cu un prosop de hartie absorbant. De asemenea, tot cu ajutorul unui prosop de bucatarie puteti elimina umezeala si condensul de pe peretii vasului. Dupa aproximativ 2-4 saptamani, camembertul ar trebui sa fie acoperit de mucegai alb si fermentatia activa sa fie completa.
Pasul 4:
Infasurati branza intr-o bucata de hartie inclusa in kit (vezi pagina 40 din manual). Partea exterioara a hartiei va fi cea lucioasa. Puneti branza in cutia de lemn inclusa in kit, si pastrati la frigider la 2-4 grade. Acum incepe procesul de maturare. Dvs. decideti cat timp lasati la maturat, puteti lasa intre 1 saptamana si 3 saptamani. Dupa ce incepeti sa-l consumati, camembertul se consuma in aproximativ 7 zile, pastrandu-l la frigider in hartia cu care l-ati invelit.
Pofta buna!
Fabricat in Germania