Detalii produs
Uleiul din boabe de soia presat la rece este bogat in acizi grasi polinesaturati (acid linoleic si alfa-linoleic) si sarac in acizi grasi saturati. Contine cantitati insemnate de fitosteroli, lecitina, vitaminele E si K. Uleiul de soia are un punct de ardere ridicat (2320C), putand fi consumat crud, dar si preparat termic. Beneficii ale uleiului de soia: ajuta la mentinerea densitatii osoase si reduce riscul de aparitie a fracturilor. Sustine procesul natural de coagulare a sangelui si diminueaza valorile colesterolului LDL.
Mentine integritatea membranelor celulare si protejeaza pielea de efectele nocive ale radicalilor liberi.
Beneficii produs
Continut ridicat de vitamina E
Bogat in minerale
Beneficii si proprietati ale uleiului de soia
Prin presare la rece, fara adaos de aditivi si conservanti, obtinem un ulei vegetal care pastreaza nutrientii valorosi din boabele de soia.
Uleiul de soia este bogat in grasimi polinesaturate (58%) si mononesaturate (23%) si este sarac in acizi grasi saturati (16%). Din compozitia uleiului, 50% este constituit din acid linoleic (omega-6), 7-10% din acid alfa-linoleic (omega-3) si 23% din acid oleic (omega-9).
Pe langa lipidele sanatoase, uleiul de soia contine cantitati insemnate de lecitina, fitosteroli, vitaminele E si K.
Compusii activi din uleiul de soia sunt esentiali mai ales pentru sanatatea inimii, a pielii si a oaselor. Iata cateva dintre cele mai importante beneficii ale uleiului de soia:
sursa excelenta de vitamina K - prin continutul bogat in vitamina K, uleiul de soia sustine procesul natural de coagulare a sangelui, proces necesar pentru oprirea hemoragiilor. Totodata, vitamina K ajuta la fixarea calciului in oase si poate reduce riscul aparitiei fracturilor.
protejeaza sanatatea inimii - aducand in organism o cantitate insemnata de acizi grasi polinesaturati si fitosteroli, uleiul de soia mentine niveluri sanatoase de grasime in sange si poate reduce colesterolul LDL, factor de risc important pentru afectiunile cardiovasculare. Acizii grasi esentiali omega-3 pot reduce inflamatiile si mentin inima sanatoasa.
mentine sanatatea oaselor - o lingura de ulei de soia (15ml) contine 25 mcg vitamina K, adica 20% din necesarul zilnic recomandat. Vitamina K are un rol esential in reglarea metabolismului osos, fiind necesara in sinteza unor proteine specifice, importante pentru mentinerea densitatii osoase. Potrivit unui studiu, administrarea zilnica a unei doze de 5mg de vitamina K a fost asociata cu un risc redus de aparitie a fracturilor.
are un punct de ardere ridicat - uleiul de soia are un punct de fum de 232degC si este rezistent la oxidare chiar si la temperaturi inalte. Din acest motiv, poate fi adaugat in preparate procesate termic si nu va conduce la formarea radicalilor liberi, compusi nocivi care pot cauza stres oxidativ in organism, declansand aparitia unor afectiuni cronice.
sursa buna de acizi grasi omega-3 - acizii grasi omega-3 sunt esentiali pentru sanatatea inimii, a creierului, pentru imunitate si dezvoltarea fatului. Aportul lor in alimentatie poate reduce nivelul de inflamatie si diminueaza riscul aparitiei unor afectiuni cronice cum sunt cancerul, afectiunile cardiace, diabetul.
mentine pielea sanatoasa - uleiul de soia poate fi regasit pe lista de ingrediente a unor seruri de ingrijire a pielii, geluri, lotiuni si creme, datorita capacitatii sale de a hidrata si calma pielea. Potrivit unor studii, aplicarea topica a uleiului de soia imbunatateste retinerea umiditatii in piele si asigura protectia impotriva inflamatiei cauzate de radiatiile ultraviolete. Totodata, datorita continutului ridicat de vitamina E, uleiul din boabe de soia este un puternic antioxidant, mentine integritatea membranelor celulare si ofera protectie impotriva radicalilor liberi.
Valori medii nutritionale 100 ml
Valoare energetica - 3688 kJ/ 897 kcal
Grasimi - 99,4 g (din care acizi grasi saturati - 87,11 g)
Glucide - 0,43 g (din care zaharuri - 0 g)
Proteine - 0,15 g
Sare - 0 g
Intrebuintari ale uleiului de soia
Uleiul de soia are un gust bogat, oarecum neutru, fiind potrivit in cele mai multe combinatii alimentare. Poate fi consumat atat in stare cruda, cat mai ales preparat termic, deoarece are un punct de ardere ridicat (232degC).
Uleiul de soia este ideal pentru sotarea legumelor, prepararea unor mancaruri si sosuri cu gust.
Il poti adauga in preparatele cu coacere in cuptor si in marinadele pentru carne.
Inlocuieste cu succes untul sau margarina - in retetele unor prajituri.
Potrivit pentru a asezona supele, pateurile vegetale, salatele. Pentru a obtine un dressing simplu si delicios, pe care sa il servesti impreuna cu salate colorate, poti amesteca ulei de soia cu otet, sare si piper.
Poate fi folosit si in uz extern.
Aplicat pe par sau piele, actioneaza ca un excelent ulei hidratant.
Poate fi folosit pentru masaj, ca baza purtatoare pentru uleiuri esentiale. Pentru aceasta, este suficient sa diluezi in ulei de soia cateva picaturi din uleiul tau esential favorit si sa te bucuri de un masaj parfumat si relaxant.
Contraindicatii
Uleiul de soia are contraindicatii pentru persoanele alergice la soia, arahide sau alte plante din familia leguminoaselor (Fabaceae).
Pentru a preintampina aparitia unor reactii alergice cum sunt urticaria, dermatita, eczemele, senzatia de voma, umflarea limbii sau a gatului, recomandam acestora sa evite consumul de ulei de si de produse obtinute din soia.