Detalii produs
Uleiul esential Selection d'Or Trandafir Solaris este produs cu maiestrie din planta Rosa Damascena, prin distilare cu vapori de apa. Uleiul esential de Trandafir este unul dintre cele mai pretioase uleiuri esentiale din lume. Este uleiul care conecteaza la frecventa iubirii. Are o aroma dulceaga, foarte placuta. Ofera o multitudine de aplicatii si optiuni de utilizare. Folosit deseori in prepararea produselor cosmetice. Hidrateaza si hraneste pielea, atenueaza imperfectiunile tenului. Poate fi aplicat pe gat si incheieturi, ca parfum. Calitate superioara.
Beneficii produs
Hidrateaza si hraneste pielea
Conecteaza la frecventa iubirii
Cum se obtine uleiul esential de trandafiri
Parfumul delicat, imbatator, al trandafirilor de Damasc, poate fi regasit acum de tine intr-o mica sticluta de ulei esential. Simbol inconfundabil al iubirii si frumusetii, asociat in Grecia antica cu zeita Afrodita, trandafirul face parte din familia Rosaceae si cuprinde mai mult de 200 de specii si mii de varietati hibride. Aproximativ 30 de specii de trandafiri sunt parfumate, dintre acestea in special 6 fiind folosite pentru obtinerea uleiul esential de trandafiri si a absolutul de trandafiri: Rosa damascena, Rosa centifolia, Rosa rugosa, Rosa alba, Rosa bourboniana, Rosa gallica.
Uleiul esential de trandafiri Selection d'Or este obtinut prin procedee de distilare cu vapori de apa a petalelor de trandafiri din specia Rosa damascena, avand o calitate premium, datorata tehnologiei avansate. Este un extract aromatic concentrat.
Rosa damascena (sau Trandafirul roz de Damasc) a devenit in zilele noastre cea mai populara si apreciata specie de trandafiri in cadrul industriei producatoare de ulei esential si absolut de trandafiri. Aroma profunda, bogata, dulce-florala, cu usoare note picante, dar si continutul considerabil de ulei al petalelor a trandafirilor de Damasc a facut ca aceasta specie (desi originara din Siria) sa fie raspandita si cultivata in mai multe tari, in special in Bulgaria, in Valea Trandafirilor. Trandafirul bulgaresc confera o nota nobila si rafinata parfumurilor, produselor cosmetice si ritualurilor de infrumusetare si ingrijire corporala.
Turcia, Maroc, Franta, India, Iran, China si Grecia sunt tot atatea alte tari care si-au obtinut in timp, renumele de principali producatori la nivel mondial de ulei esential de trandafiri.
Istoria acestui pretios elixir al frumusetii ne intoarce in timp, in secolul al XI-lea, dezvaluindu-l pe Avicenna (un filosof, medic si cercetator persan) ca inventator al procedeului de distilare cu vapori de apa, utilizat de catre acesta pentru a extrage uleiuri esentiale si a le folosi in aromaterapie si parfumerie. Avicena obisnuia sa produca in special ulei esential de trandafiri pe care il folosea in tratamentul prin aromaterapie al persoanelor cu afectiuni cardiace.
Pentru a obtine un litru de ulei esential de trandafiri sunt necesare aproximativ 4-5 tone de petale, iar o singura picatura de ulei esential contine esenta si parfumul a circa 30 de trandafiri. Din acest motiv, pretul uleiului esential de trandafiri, in special a celui cu un grad foarte inalt de puritate (rose otto), poate fi destul de mare.
Ce contine
Uleiul esential Selection d'Or Trandafir Solaris este produs cu maiestrie din planta Rosa Damascena, prin distilare cu vapori de apa. Produsul se remarca prin calitatea premium, asigurata printr-o metoda de extractie avansata. Mirosul sau este pur si reflecta mireasma de trandafir.
Ce proprietati are uleiul de trandafiri
Elementele liposolubile ale petalelor de trandafiri isi pastreaza proprietatile principale si dupa procesul de distilare. Uleiul esential de trandafiri contine aproximativ 300 de compusi activi, in special uleiuri volatile (geraniol, citronelol, nerol, limonen, eugenol etc.) si pigmenti antocianici, compusi care au urmatoarele proprietati:
afrodisiac
antiinflamator
antibacterian si antifungic (prin intermediul geraniolului si eugenolului)
antiseptic
antidepresiv
anxiolitic (antianxios)
antistres
sedativ usor si calmant
antioxidant (prin intermediul citronelol-ului)
purificator
Uleiul de trandafiri are multiple virtuti terapeutice, reprezentand atat un remediu si adjuvant eficient in aromaterapie, cat si un ingredient cu virtuti cosmetice, avand multiple efecte benefice, de ingrijire si mentinere a tineretii pielii.
Beneficiile utilizarii uleiului esential de trandafiri
Uleiul esential de trandafiri poate fi utilizat in aromaterapie, prin intermediul lampilor sau a difuzoarelor de aromaterapie, in care se pot adauga 3-5 picaturi de ulei la o cantitate de 30 ml apa. Aceasta modalitate de folosire conduce nu doar la odorizarea placuta a mediului ambiant, ci si la anumite beneficii, in special asupra sferei psihicului. Efectul terapeutic generat prin aromaterapie de uleiurile esentiale poate fi resimtit la nivelul activitatii mentale si emotionale. Acestea sunt procesate de sistemul limbic, prin intermediul legaturii ce se realizeaza intre receptorii nervului olfactiv si creier.
O alta varianta de a folosi uleiul esential de trandafiri se refera la administrarea externa, in diverse aplicatii locale ce vor avea intotdeauna la baza principiul diluarii intr-un principiu gras/ulei purtator, de aproximativ 3-5 picaturi la 50 ml ulei.
Atunci cand este folosit adecvat, in aromaterapie sau aplicatii externe diluate, uleiul esential de trandafiri va aduce de fiecare data efecte benefice, considerabile. Printre aceste beneficii conferite de trandafiri, regasim urmatoarele:
eleveaza starea de spirit - alunga furia, iritabilitatea nervoasa, depresia si ne conecteaza la frecventa iubirii, puritatii, armoniei, intelegerii, multumirii.
elimina starile de anxietate si stres - trandafirii sunt un remediu anxiolitic eficient. Confera liniste, calm, pace interioara, diminueaza fluxul gandurilor care au declansat starile de frica si stres. Potrivit unui studiu, dupa aplicarea unui tratament cu ulei de trandafiri, nivelul de cortizol al subiectilor participanti a scazut foarte mult, la fel si presiunea arteriala si ritmul respiratiei.
remediu relaxant si detensionant - proprietatea usor sedativa la nivelul sistemului nervos a petalelor de trandafiri genereaza relaxare psihica, ce se va repercuta, la randul ei, si asupra corpului fizic, detensionand zonele contractate ale corpului.
confera un somn linistit - poate fi o solutie eficienta impotriva insomniei.
mentine si sustine tineretea si frumusetea pielii - uleiul esential de trandafiri in cantitate mica, care a fost diluat intr-un ulei de baza/ ulei purtator, are virtuti antirid, anti-imbatranire, un efect tonifiant, de sustinere a fermitatii pielii si, in special, un efect emolient, de hidratare a pielii.
poate diminua durerile si migrenele - unele studii realizate asupra unor pacienti au evidentiat o scadere a nivelului de durere prin utilizarea uleiului de trandafiri. Concluziile au aratat ca este posibil ca acesta sa stimuleze creierul pentru a produce endorfine (hormonii bunei dispozitii), ce au efect pozitiv si asupra corpului, eliminand durerile.
poate ameliora simptomele disconfortului menstrual - conform unor studii, masajul abdomenului inferior cu ulei de migdale si cateva picaturi de ulei de trandafiri a diminuat nivelul crampelor resimtite in timpul menstruatiei. Aceasta se datoreaza actiunii antiinflamatoare (in special la nivel uterin) a trandafirilor.
contribuie la creste libidoului si a atractiei sexuale - prin intermediul stimularii secretiei de dopamina la nivelul creierului.
benefic pentru aparatul respirator - intocmai precum si alte uleiuri esentiale, uleiul de trandafiri utilizat in aromaterapie este un antiseptic respirator natural, fiind indicat in unele afectiuni respiratorii: gripa, raceala, sinuzita.
Cum se utilizeaza uleiul de trandafiri (pentru ten si alte aplicatii)
Inainte de a utiliza ulei esential de trandafiri in uz extern, iti reamintim ca este necesar ca acesta sa fie de o calitate superioara, cat mai pur, de grad terapeutic si sa fie diluat in prealabil intr-un ulei purtator, preferabil cu un miros neutru, daca nu iti doresti sa diminuezi parfumul specific de trandafiri. De exemplu, poti folosi: ulei de migdale, ulei de jojoba, ulei de avocado, ulei de samburi de struguri etc. Desi nu este un ulei neutru, nici ca miros, nici ca gust, si uleiul de cocos poate fi o alternativa potrivita.
Diluat in ulei si intr-o concentratie mica (1-2 picaturi), il poti aplica pe pielea corpului sau pe fata, pentru efecte benefice multiple sau pentru masaj. De asemenea, poti adauga 1-2 picaturi de ulei esential de trandafiri in crema de fata, in diverse masti faciale ce contin si alte ingrediente (in mod obligatoriu, un principiu vegetal gras). Totodata, poti dilua cateva picaturi in ulei si poti sa amesteci cu apa, pentru o baie relaxanta si parfumata. Poti folosi acest ulei si ca parfum, diluat in ulei de migdale, cu care iti poti unge incheieturile si gatul.
Este important insa sa nu uiti ca in cazul uleiurilor esentiale, putin inseamna intotdeauna mai mult. Intrucat ele reprezinta esenta concentrata in substante active a unei plante cu virtuti medicinale, sunt foarte intense si au un caracter fierbinte. In cazul in care sunt folosite in cantitati mari (mai mult de cateva picaturi) si nu sunt diluate, pot provoca iritatii puternice ale pielii si arsuri.
Recomandam consultarea medicului inainte de orice aplicatie externa cu uleiuri esentiale, in special persoanelor cu un ten sau o piele sensibila, cu diverse iritatii sau afectiuni ale pielii ori cu potential alergic.
Daca iti doresti un substitut pentru uleiul esential, poti crea tu insuti un ulei de trandafiri, punand petalele unor trandafiri parfumati de gradina (de exemplu, trandafiri pentru dulceata) la macerat intr-un ulei vegetal neutru (de exemplu, de migdale), lasand la macerat respectul ulei cateva zile, intr-un loc ferit de lumina soarelui. Apoi, poti strecura amestecul si poti folosi acest ulei parfumat, cu multiple beneficii si fara efecte adverse.
Poti adauga ulei esential de trandafiri in compozitia unor sapunuri, a detergentilor pentru vase sau rufe, in amestecul potpourri pentru parfumarea casei.
Cum se prepara apa de trandafiri
In urma procesului de distilare cu vapori de apa a petalelor de trandafiri se obtin 2 produse: ulei esential si apa aromatica (hidrolat).
Apa de trandafiri reprezinta un produs secundar, obtinut in urma acestui proces. Este o apa florala aromatica, un hidrolat obtinut prin condensarea vaporilor de apa in timpul procedeului de distilare. Intrucat este o apa ce rezulta prin separarea prealabila a uleiului esential care este insolubil in apa, apa de trandafiri este un produs usor, care poate fi folosit in scop cosmetic, fara a-l dilua.
Cel mai adesea, apa de trandafiri pura provine din procedee de distilare la aburi in care nu au fost folositi solventi, printr-un proces tehnologic de calitate superioara ce nu altereaza calitatile si substantele active ale plantelor. Eticheta produsului contine precizarea ca poate fi folosita si in scop alimentar, ceea ce indica puritatea produsului.
Poti folosi apa de trandafiri ca un toner natural, cu efect racoritor si antiinflamator, astringent, pentru a reduce roseata tenului si pentru a calma iritatiile. Revitalizeaza si hidrateaza tenul, curata porii si poate reduce acneea (datorita proprietatilor antiseptice si antibacteriene). De asemenea, poti inmuia cu apa de trandafiri doua dischete demachiante, pe care le poti aplica pe ochi, atunci cand simti ca ochii sunt uscati si obositi.
Apa de trandafiri este o parte importanta a culturii gastronomice orientale (in special in Iran, India, Arabia), fiind cel mai adesea adaugata in retetele unor deserturi. Uzual, apa de trandafiri este un ingredient folosit in retetele pentru martipan si madeleine, rahat turcesc, nuga si baclava, dar poti turna putina apa de trandafiri in cele mai multe preparate dulci: de la inghetata, la smoothie-uri, budinci, torturi, briose, in dulceata. De asemenea, poti adauga apa de trandafiri in diverse bauturi (de exemplu: in limonada, in ceai).
Apa de trandafiri poate fi folosita si ca apa de gura sau poate fi diluata in apa si poate fi bauta, pentru a beneficia de toate efectele mentionate anterior si, mai ales, pentru efectul antianxios, antidepresiv si antistres.
Contraindicatii si precautii
Utilizat in cantitati foarte mici (1-3 picaturi), diluat in ulei de baza sau in produsele cosmetice, pentru administrari externe, uleiul de trandafiri nu prezinta efecte adverse pentru majoritatea persoanelor.
Cu toate acestea, exista anumite precautii si contraindicatii in utilizarea uleiului esential de trandafir. Iata care sunt acestea:
administrarea externa incorecta a uleiului esential - este contraindicata tuturor persoanelor aplicarea direct pe piele, fara diluare ori in cantitati mari. Nu se aplica in zona ochilor.
pentru femeile insarcinate si care alapteaza si pentru copiii mai mici de 5 ani - contraindicata administrarea pe cale cutanata, interna sau prin procedee de aromaterapie.
alergii cutanate si piele sensibila - pentru evitarea unor eventuale manifestari neplacute, sugeram testarea prealabila a uleiului esential, diluat in proportia indicata pe ambalajul produsului, intr-un ulei de baza (migdale, jojoba, cocos, etc) si apoi aplicarea pe o zona redusa de piele, neafectata de iritatii sau alte afectiuni. Daca dupa cateva minute/ore nu apare nicio reactie negativa, produsul poate fi folosit.
Se indica, totodata, unele precautii si recomandam consultarea medicului sau specialistului in fito si aromaterapie pentru un sfat avizat in cazul:
problemelor cardiace
astmului
problemelor hormonale
Pentru orice fel de istoric medical, in cazul in care exista anumite afectiuni si diverse tratamente (in special alopate) pentru tratarea acestora, recomandam consultarea unui medic pentru o opinie avizata, particularizata in functie de starea de sanatate si constitutia individuala.