Beta-Sitosterol - Primul si cel mai important beneficiu este reglarea nivelului colesterolului total in organism
Fitosterolii sunt componente naturale ale multor legume si cereale. Dovezi stiintifice preliminare sugereaza ca fitosterolii din plante pot ajuta la sustinerea unui colesterol sanatos atunci cand sunt consumati ca parte a unui program alimentar cu nivel scazut de colesterol. Cei trei principali fitosteroli din acest produs sunt beta-sitosterolul, campesterolul si stigmasterolul. Ele sunt naturale, sigure si derivate in intregime din surse de plante.
Beta-Sitosterolul este bun pentru functia prostatei si pentru inima. Beta-Sitosterolul este un sterol derivat din plante. Sterolii sau fitosterolii vegetali sunt componente obisnuite ale alimentelor vegetale, in special uleiurile vegetale, semintele si nucile, cerealele si leguminoasele. Fitosterolii de pin sunt fitosteroli care se gasesc in conifere precum pini, si pot fi extrasi din uleiul de pin sau din taierea lemnului.
Beta-Sitosterol Beneficii
Echilibreaza nivelul de colesterolul
Este bine stabilit ca un aport mare de steroli sau stanoli vegetali poate scadea concentratiile de colesterol total si de lipoproteina cu densitate mica (LDL). Se sugereaza, de asemenea, ca fitosterolii ar putea interfera cu incorporarea colesterolului in chilomicronii din interiorul enterocitelor. Fitosterolii ar putea facilita fluxul de colesterol din tesuturile periferice si din peretii vaselor captusite cu macrofage.
Efecte anticancerigene
S-a constatat ca fitosterolii inhiba proliferarea, induc apoptoza si reduc numarul de celule canceroase invazive. In prezent, exista dovezi care sugereaza ca aportul de fitosterol ar putea contribui substantial la scaderea riscului de cancer.
Efecte antiinflamatorii
Datele limitate din cultura celulara si studiile sugereaza ca fitosterolii pot atenua activitatea inflamatorie a celulelor imune, inclusiv macrofage si neutrofile. Rezultatul unei metaanalize care a inclus 20 de studii randomizate controlate a constatat ca reducerea concentratiei de colesterol total si colesterol LDL prin intermediul consumului de alimente imbogatite cu fitosteroli nu au fost asociate cu modificari ale concentratiei plasmatice a proteinei C-reactive, un marker al inflamatie cronice.
Prevenirea bolilor cardiovasculare
Se estimeaza ca dietele tipice furnizeaza 150 pana la 450 mg de fitosteroli pe zi. Cu toate acestea, consumul de diete vegetariene si de produse alimentare imbogatite cu fitosteroli poate contribui la obtinerea unui aport mult mai mare de fitosteroli. Relativ putine studii au avut in vedere efectele aportului de fitosterol dietetic asupra concentratiilor serice de colesterol LDL, in timp ce cele mai multe studii au examinat efectul alimentatiei imbogatite cu fitosterol asupra reducerii concentratiei de lipide.
Consumul de doua sau trei grame de fitosteroli pe zi timp de patru saptamani poate reduce colesterolul LDL cu 10%. Se crede ca fitosterolul actioneaza prin prevenirea absorbtiei colesterolului.
Nivelul crescut de colesterol LDL este un factor de risc pentru bolile cardiovasculare. Analiza de 27 de studii randomizate controlate ale terapiei cu statina a constatat o scadere cu 24% a riscului de evenimente coronariene majore si o scadere cu 12% a mortalitatii vasculare la persoanele cu un aport crescut de fitosteroli.
Inhiba aparitia cancerului
Datele limitate din studiile efectuate sugereaza ca aporturile mari de fitosteroli, in special sitosterolul, pot inhiba cresterea cancerului de san si de prostata. Doar cateva studii observationale au examinat asocierile dintre aporturile de fitosterol si riscul de cancer la om.
O serie de studii au constatat ca aporturile dietetice de fitosterol au fost mai mici la persoanele diagnosticate cu cancer de stomac, plamani sau san decat in grupurile de control fara cancer. Studiile au descoperit ca femeile diagnosticate cu cancer de san sau endometrial aveau aporturi mai mici de fitosterol dietetic decat femeile care nu aveau cancer.
Desi un aport mai mare de alimente vegetale care contin fitosteroli poate fi asociat cu un risc mai mic de cancer, nu este clar daca potentialele beneficii anticanceroase pot fi atribuite fitosterolilor sau altor compusi din alimentele vegetale (de exemplu, fitochimicelor, vitaminelor, mineralelor sau fibrelor).
Hiperplazie benigna de prostata
Hiperplazia benigna de prostata este termenul utilizat pentru a descrie o marire necanceroasa a prostatei. Prostata marita poate exercita presiune asupra uretrei, ceea ce duce la dificultate la urinare. Extractele de plante care furnizeaza un amestec de fitosteroli (comercializate sub forma de β-sitosterol) sunt adesea incluse in terapiile pe baza de plante pentru simptome urinare asociate cu aceasta afectiune.
Intr-un studiu de sase luni efectuat pe 200 de barbati cu hiperplazie benigna de prostata, doar 60 mg/zi de preparat β-sitosterol au imbunatatit simptomele, au crescut fluxul urinar maxim si au scazut volumul de urina reziduala.
Utilizare recomandata:
Ca supliment alimentar, luati o capsula vegetala pe zi cu apa.
ATENTIE:
Numai pentru adulti. Consultati-va furnizorul de asistenta medicala inainte de a utiliza acest produs sau orice produs daca sunteti insarcinata sau alaptati, luati medicamente sau aveti o afectiune medicala.