Calciul este un mineral care deseori lipseste din alimentatia femeilor. În anumite etape ale vietii, ca de exemplu in timpul sarcinii si al alaptarii, este necesara suplimentarea calciului. În perioada menopauzei, când în organism scade secretia hormonilor feminini, daca nu asiguram un aport corespunzator de calciu, poate aparea osteoporoza. O atentie deosebita trebuie sa acordam organismelor în dezvoltare si crestere, precum si sportivilor.
Dusmanii calciului sunt grasimile, acidul oxalic (existenti în ciocolata), precum si acidul fitic (din cereale), deoarece împiedica absorbtia intestinala a acestuia. În acest sens o atentie sporita trebuie acordata aportului corespunzator de calciu în cazul adultilor si copiilor care consuma multa ciocolata si cola!
Magneziul este indispensabil functionarii eficiente a sistemului nervos, a muschilor si a numeroase enzime. Participa la functionarea a mai mult de 300 de enzime vitale, având astfel un rol însemnat în metabolismul glucidelor, lipidelor, acizilor nucleici si proteinelor, precum si în procesele de energo-geneza. Magneziul scade riscul formarii calculilor renali si biliari cu continut de calciu. Este necesar si pentru asimilarea calciului.
Vitamnia D ajuta în absorbarea Calciului.
Raportul dintre cele doua minerale este deosebit de important si este ideal în proportia de 2:1