ACTIUNI:
hipoglicemiant
reduce apetitul alimentar (administrat in timpul mesei)
creste apetitul alimentar (administrat inainte de masa)
hepatoprotector
imunostimulent si imunomodulator
scade nivelul trigliceridelor
scade nivelul colesterolului negativ (LDL)
INDICATII (în baza studiilor stiintifice recunoscute international)
Se utilizeaza ca adjuvant în:
ingrasare, obezitate
efect YO-YO (cresterea puternica în greutate dupa cura de slabire)
bulimie, tulburari de apetit in general
colesterol marit, trigliceride marite
diabet de tip II, diabet de tip I
dispepsie, digestie dificila
tulburari hepatice dupa otraviri, intoxicatii alcoolice
alergie
candidoza digestiva, vaginala
constipatie
ulcer gastric
tahicardie
lipsa de calciu (favorizeaza asimilarea acestui mineral)
Extractul uscat este, la ora actuala, cea mai puternica forma de administrare a unei plante medicinale.
Ce este extractul uscat? Este pulberea fina, obtinuta din extractele alcoolice (sau, mai rar, apoase), printr-un proces numit: atomizare. Aceasta pulbere, care este un produs complet natural, nu mai contine practic deloc apa sau alcool, nici celuloza si este asimilata aproape instantaneu de organism. Extractul uscat este de peste zece ori mai bogat în principii active si mai puternic, din punctul de vedere al proprietatilor farmacodinamice, decât simpla pulbere de planta. În cazul Cicoarei, extractul are o foarte puternica actiune inhibitoare asupra apetitului, despre care vom vorbi in continuare:
EXTRACTUL DE CICOARE SI LUPTA CU KILOGRAMELE
Doi cercetatori români si anume celebrul farmacist Ovidiu Bojor si medicul Octavian Popescu, au remarcat un fapt neobitnuit: administrata înainte de masa, cicoarea stimuleaza apetitul, în timp ce atunci când este luata în timpul mesei cicoarea este un puternic inhibitor de apetit, suprimând la unii pacienti aproape complet pofta de mâncare si ajutându-i sa-si reduca drastic portia de hrana. De fapt, extractul de cicoare luat în timpul mesei inhiba secretia asa-numitului hormon al foamei (grelina). Mai mult, extractul din aceasta planta stimuleaza, datorita inulinei pe care o contine, si productia hormonului satietatii (leptina), care este un puternic inhibitor al apetitului alimentar. Din acest motiv cicoare este folosita si pentru combaterea efectului YO-YO (cresterea puternica în greutate dupa cura de slabire), care apare pe fondul hiper-secretiei de grelina din timpul curelor de înfometare. Se iau câte 1-3 capsule la putin timp (4-5 minute) dupa ce am început sa mâncam, oricât de nesemnificativa ni se pare cantitatea de hrana pe care vrem sa o consumam în acel moment. Fiecare capsula se ia împreuna cu minimum 200 ml. de apa, iar cura dureaza vreme de 1-2 luni, dupa care se face o pauza de 2-4 saptamâni, apoi tratamentul se reia. Pe zi, se pot administra pâna la 12 capsule cu extract din aceasta planta, fara riscuri pentru sanatate.
COMPOZITIE: Extract hidroalcoolic uscat din radacina de cicoare (Cichorium intybus) - 200 mg., pulbere din radacina de cicoare (Cichorium intybus) - 200 mg. Capsula tare de gelatina.
ADMINISTRARE: De regula, cate 1-2 capsule, pe stomacul gol, de 3 ori pe zi. Pentru scaderea in greutate: cate 1-3 capsule in timpul fiecarei mese.
PRECAUTII SI CONTRAINDICATII:
Se va administra cu prudenta, sub supravegherea medicului specialist, bolnavilor de diabet insulino-dependeni, pentru ajustarea dozei de insulina, deoarece aceasta planta are efect hipoglicemiant.