Descriere:
Coenzima Q10 este implicata in toate procesele biochimice care presupun producerea de energie. Energia este necesara pentru fiecare miscare pe care o facem, pentru fiecare proces pe care organismul il sustine fie ca este vorba despre gandire, digestie sau despre sustinerea ritmului cardiac. Pentru ca organismul sa functioneze, trebuie sa-si genereze singur enegia de care are nevoie. Iar fabricile de energie ale organismului se afla in celule, acolo unde nutrientii sunt transformati prin procese chimice complexe, in ,,hrana" care poate fi absorbita de corp. Pentru ca acest lucru sa fie posibil, substantele din organism sunt descompuse, in urma unor reactii chimice succesive, in substante numite adenozin trifosfati (ATP), nucleotide care stocheaza si transporta energia in celule.
Coenzima Q10 este substanta cheie care contribuie la formarea ATP. Daca avem deficit de Q10, atunci ATP se produce in cantitati insuficiente, desi este vital sa avem tot timpul un nivel energetic optim.
*Multe studii arata faptul ca persoanele care sufera de deficit de coenzima Q10 ajung sa sufere in timp de afectiuni cronice precum bolile de inima, hipertensiune, aritmii, angina si au risc sporit de infarct. Se intampla acest lucru deoarece Q10 este prezenta in cantitati mai mari in tesuturi in care exista o concentratie mare de mitocondrii, particule celulare considerate generatoarele de energie ale celulei, adica in tesuturile ficatului si inimii. De aceea, in cazul unui deficit, aceste organe sunt direct afectate. De asemenea, exista studii care arata efectul negativ al deficitului de Q10 asupra pielii, gingiilor si sistemului imunitar.
Multe persoane sufera de deficit de Q10. De vina pentru deficitul de Q10 poate fi alimentatia, fiind ca o mica parte din cantitatea de coenzima Q10 din organism este introdusa in corp din alimente care contine aceasta substanta. Pe de alta parte, toxinele in cantitati tot mai mari, existente in corp datorita stilului de viata modern, care trebuie neutralizate si bombardamentul permanent produs de radicalii liberi asupra organismului consuma rapid rezervele de Q10. In alte cazuri, instalarea unei boli cronice, care epuizeaza organsimul si consuma antioxidantii, precum si procesul firesc de imbatranire saracesc organismul de Q10. Pe de alta parte exista si medicamente, precum statinele, care au drept efect secundar inhibarea productiei de coenzima Q10 din organism, cu afectarea mai multor functii ale organismului.
Coenzima Q10 este foarte importanta pentru functionarea inimii. Pentru ca are nevoie de multa energie pentru a functiona optim, inima este un organ care necesita o cantitatea mare de Q10 pentru a-si mentine sanatatea.
*Prof. Dr. Peter H. Langsjoen, care a condus cele mai renumite studii asupra coenzimei Q10 a dovedit ca aceasta imbunataateste functionarea muschiului cardiac si reduce din efectele adverse ale administrarii medicamentelor din categoria statinelor, care inhiba cu pana la 40% productia fireasca a organismului de Q10. *Mai mult, studiile realizate de Prof. Dr. Peter H. Langsjoen au relevat faptul ca, cu cat deficitul de Q10 este mai mare, cu atat mai severa este si afectiunea cardica de care sufera persoana respectiva. De asemenea, un studiu realizat pe durata a 6 ani a demonstrat ca 85% din pacientii cu cardiomiopatie, care au administrat Q10 ca adjuvant la tratamentul alopat au raportat o imbunatatire a conditiei. De asemenea, coenzima Q10 amelioreaza hipertensiunea, efect care, potrivit studiilor, se face simtit dupa aproximativ 4 luni de la prima administrare.
Coenzima Q10 stimuleaza cresterea neuritilor (dendrite si axoni prin care neuronii comunica intre ei) aproximativ de trei ori fata de L-carnitina si L-arginina administrate separat, mentine marimea si specializarea neuronilor, integritatea tecii de mielina care protejeaza fibra nervoasa, stimuleaza productia neurotransmitatorului acetilcolina in scleroza laterala amiotrofica, dementa senila, bolile Parkinson, Alzheimer, Huntington, ataxia Friedreich, sindromul de oboseala cronica, migrene, neuropatie diabetica, deficit de atentie si hiperactivitate, creste capacitatea de memorare. De asemenea, are un rol esential in producerea energiei celulare in mitocondrii si in stocarea ei in moleculele de ATP (adenozin trifosfat).
*Coenzima Q10 este protector cardiovascular, reduce tulburarile de auz si de echilibru si este un antioxidant exceptional: reduce nivelul radicalilor liberi, protejeaza membrana celulara, potenteaza efectul vitaminelor E, C si al glutationului, reduce peroxidarea lipidica.
Efecte:
producerea energiei celulare in mitocondrii si stocarea ei sub forma de ATP (adenozin trifosfat)
mentinerea diviziunii celulare:
imbunatateste sinteza acizilor nucleici (acid dezoxiribonucleic - ADN si acid ribonucleic - ARN) vitali in diviziunea, regenerarea si dezvoltarea celulara, pastrarea si transmiterea informatiei genetice.
reduce efectele toxice cardiace ale chimioterapiei.
imbunatatirea functiei cardiovasculare: reduce manifestarile in hipertensiune arteriala, insuficienta cardiaca congestiva, angina pectorala, sindromul de ischemie - reperfuzie, prolaps de valva mitrala, aritmii, hipercolesterolemie, edem pulmonar:mentinerea nivelului si actiunii coenzimei Q10 in cazul administrarii statinelor, betablocantelor, antidepresivelor triciclice, metildopei, hidroclorotiazinei, clonidinei, hidralazinei.mentinerea structurii si functiilor cerebrale: mentine integritatea tecii de mielina care protejeaza fibra nervoasa, marimea si specializarea neuronilor, stimuleaza cresterea neuritilor (dendrite si axoni prin care neuronii comunica intre ei), creste capacitatea de memorare, atentia, reduce senzatia de oboseala cronica si energia excesiva, contractilitatea neuro-musculara, tulburarile date de cresterea glucozei din sange.reducerea stresului oxidativ: mentine permeabilitatea membranei celulare prin reducerea peroxidarii lipidice (potenteaza efectul vitaminelor E, C si al glutationului)
mentine functia endoteliala prin efect antioxidant puternic: neutralizeaza radicalii liberi (de ex.: -O2, -N)
imbunatatirea sintezei eritrocitelor: creste efectul eritropoietinei asupra maduvei hematogene,
cresterea performantelor sportive, imbunatatirea rezistentei la efort,
reducerea inflamatiilor gingivale,
sustinerea functiei reproductive masculine: creste numarul si mobilitatea spermatozoizilor,
reducerea efectelor imbatranirii organismului.
Coenzima Q10 200 mg- supliment alimentar
Prezentare: flacon cu 90 capsule moi
Ingrediente/capsula: agenti de incarcare: ulei organic de soia, lecitina din soia, concentrat de ulei de annatto, capsula: gelatina, glicerina, apa purificata,coenzima Q10 200 mg, agent de ingrosare: ceara de albine.
Mod de utilizare: 1 capsula pe zi sau conform recomandarii consultantului de specialitate.
Contraindicatii: A nu se administra copiilor mici, femeilor insarcinate, care doresc sa ramana insarcinate sau care alapteaza, persoanelor cu alergii la oricare dintre ingrediente. Poate interactiona cu antidiabetice, anticoagulante cumarinice, beta-blocante sau 5-HTP la administrare concomitenta.
Atentie! A nu se lasa la indemana si vederea copiilor mici. A se pastra in ambalajul original, bine inchis la loc uscat, ferit de razele soarelui. Suplimentele alimentare nu inlocuiesc o dieta variata si echilibrata si un mod de viataa sanatos. A nu se depasi doza recomandata pentru consumul zilnic.
Produsul contine ingrediente cu potential alergenic (soia).
Producator: Swanson Health Products, SUA