Fructele din speciile de Rosa (maces) sunt renumite pentru numeroasele beneficii, precum calmarea simptomelor racelii comune si contributia la apararea naturala a organismului. Pe langa acestea, se mai cunosc si efectele antiinflamatoare si regeneratoare celulare. Fructele de maces sunt bogate in compusi cu rol antioxidant, precum vitamina C, carotenoizi si fenoli.
Conform studiului de laborator realizat in anul 2018, de catre cercetatorii din cadrul Universitatii Szent Istvan din Ungaria, asupra a patru specii de Rosa (R. canina, R. gallica, R. rugosa, and R. spinosissima), Rosa spinosissima a evidentiat cel mai mare continut de fenoli si antioxidanti, ca urmare poate fi folosita ca o sursa de incredere pentru antioxidanti naturali.(1)
1. Noemi Koczka 1,* ,Eva Stefanovits-Banyai 2 andAttila Ombodi 1; Total Polyphenol Content and Antioxidant Capacity of Rosehips of Some Rosa Species; 2018; 1)Institute of Horticulture, Szent Istvan University, Pater K. street 1, 2100 Goedoello, Hungary; 2)Department of Applied Chemistry, Szent Istvan University, Villanyi street 29-43, 1118 Budapest, Hungary
-are efect calmant si emolient in caz de disconfort la nivelul cavitatii bucale, gatului, faringelui si corzilor vocale (Nalba-mare, Lumanarica)
-poate ajuta in timpul sezonului rece, datorita actiunii sale balsamice (Schizandra)
-usureaza respiratia (Lumanarica)
-contribuie la mentinerea sanatatii cavitatii bucale (Nalba-mare)
-contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar (Vitamina C, Zinc)
- contribuie la apararea naturala a organismului si imbunatateste rezistenta fizica (Maces)
- calmeaza simptomele racelii comune (Maces)