Faina de alune tiger (ciufa, alune tigrate) Naturmind, inlocuitor pentru faina de cereale in dieta fara gluten, inlocuitor pentru faina de alune, ingredient in bauturi ce inlocuiesc laptele. Produs vegan fara alergeni, fara gluten.
Alunele tiger (chufa) sunt tuberculii comestibili ai plantei Cyperus esculentus (rogoz chufa, migdal de pamant, nut grass etc.), cu o aroma usor dulce cu tenta de nuci, prin comparatie cu cei amari de Cyperus rotundus (purple nutsedge) din aceeasi familie. Pentru ca sunt destul de duri, sunt in general imuiati in apa inainte de a fi consumati. Sunt o gustare populara in Africa de Vest, in Spania se folosesc pentru a prepara ‘Horchata’, o bautura nealcoolica ce are aspect alb laptos obtinuta din nuci tiger, apa si zahar, iar in unele state din Africa se folosesc pentru obtinerea unei bauturi vegetale folosita ca inlocuitor pentru lapte, ca atare sau la prepararea unor produse fermentate (iaurt etc.). Faina de alune tiger prajite este adaugata adesea in biscuiti si alte produse de patiserie, foloseste la prepararea de ulei, sapun si extracte de amidon, nugat, gem sau bere, este un agent de aromatizare in inghetata si in Nigeria sta la baza prepararii unei bauturi nealcoolice (kunnu) obtinuta la cald in general din cereale (mei sau sorg) si mirodnii (papadie, ghimbir, lemn-dulce) si zahar. Uleiul de nuci tiger este considerat a fi de inalta calitate, putand fi folosit ca atare in salate sau pentru prajit.
Valori nutritionale pentru 100g de faina de alune tiger:
Energie: 2080 KJ / 497 kcal
Grasimi: 24.9 g
Carbohidrati: 63.6 g
Fibre: 33.04 g
Proteine: 4.58 g
Sare: 0.05 g
Produs/Cultivat in Nigeria.
Tara de provenienta: Ungaria.