Formula exclusiva Niacin contribuie la buna functionare a intregului organism
Un redutabil oxidoreducator
Prezentare: 250 capsule 500 mg
Producator: Swanson SUA
Descriere:
Vitamina B3 (acidul nicotinic, niacina), se mai numeste si vitamina antipelagroasa sau vitamina PP. Este componenta principala a doua enzime: NAD(nicotinamida-adenin-dinucleotid) si NADP (nicotinamida-adenin-dinucleotid-fosfat). Acidul nicotinic este de fapt acidul piridin-3-carboxilic; nicotinamida rezulta prin inlocuirea in structura acidului nicotinic a unei grupari hidroxil (OH) cu o grupare aminica (NH2).
Actiuni:
In asociere cu vitamina C, este indicata in tratamentele psihiatrice.
Vitamina B3 asociata cu vitamina C(500-1000mg/zi) este indicata in tratamentul afectiunilor psihiatrice, in special al Schizofreniei si al Depresiilor.
Trateaza in procent de 90% Schizofrenia.
Dozele de administrare pentru schizofrenie putand fi in primele 3 luni de pana la 25 grame pe zi, administrare in portii de cate 3 grame din 2 in 2 ore.
Dupa 3 luni doza de intretinere poate cobora pana la 3 grame pe zi divizat in 3 portii de cate 1 gram (2 tablete de cate 500mg)
Pe langa asigurarea mediului afectiv, propice ameliorarii psihice, educarea vointei si a mintii, precum si dieta bogata in vitamina B3 sunt factori de accelerare a vindecarii.
Este o vitamina oxidoreducatoare.
Organismele vii isi iau marea parte a energiei din reactiile de reducere (redox) a oxidarii, care sunt procesele implicate in transferul de electroni.
Vitamina B3 este componenta principala a celor doua enzime, NAD si NADP, care intervin in reactiile metabolice ce produc energie in organism. 200 de enzime necesita coenzimele niacina, NAD si NADP, in principal pentru a accepta sau dona electroni pentru reactiile de redox. NAD are mai ales rol de acceptor de hidrogen, in reactiile ce produc energie. In cazul degradarii glucozei, el activeaza doua enzime numite dehidrogenaze si recupereaza in acelasi timp un atom de hidrogen. Intervine, de asemenea, in reactiile de degradare a acizilor grasi.
In mitocondrii, NAD este asociata dehidrogenazelor, participand la ciclul Krebs.
Cel mai des, NAD functioneaza in reactiile de producere de energie care implica degradarea (catabolismul) carbohidratilor, grasimilor, proteinelor si alcoolului. NADP functioneaza mai mult in reactiile de biosinteza (anabolice), cum ar fi sinteza tuturor macromoleculelor, inclusiv a agentilor grasi si a colesterolului.
Toate procesele din organism (inclusiv sinteza acizilor nucleici ARN si ADN) au nevoie de energie. In majoritatea cazurilor, energia provine din hidroliza unei legaturi macroergice a ATP-ului (adenozin-trifosfat). Mitocondriile produc cu o mare eficienta ATP (o molecula de glucoza produce 36 de molecule de ATP). Cloroplastele din celulele plantelor sunt foarte eficiente in producerea de ATP, sursa lor primara fiind lumina solara (prin procesul de fotosinteza), nu glucoza.
Vitamina B3 este foarte utila in prevenirea diabetului zaharat insulino-dependent.
Vitamina B3 s-a dovedit utila in prevenirea diabetului zaharat insulinodependent, boala care apare adesea genetic si se manifesta la tineri. La copii, diabetul mellitus dependent de insulina (IDDM), deseori numit si tipul I de diabet, este cauzat de distrugerea autoimunitara a celulelor beta secretoare de insulina in pancreas.
Inainte de intalarea diabetului simptomatic, anticorpii specifici, inclusiv anticorpii celula insulara (ICA), pot fi detectati in sangele indivizilor cu risc mare. Abilitatea de a detecta indivizii cu risc mare de dezvoltare a IDDM a dus la inrolarea rudelor copiilor cu risc mare de IDDM in teste pentru prevenirea instalarii lui.
*Dovezile din cercetarile in vitro si pe animale arata ca nivelurile mari de nicotinamida protejeaza celulele-beta de lezarea de catre chimicalele toxice, leucocitele inflamatorii si speciile reactive de oxigen.Dozele farmacologice ale nicotinamidei (pana la 3 grame/zi) au fost prima data folosite pentru a proteja celulele beta ale pacientilor la care s-a instalat IDDM. O analiza a zece teste publicate (5 controlate prin placebo) a descoperit o imbunatatire a functiei celulei-beta dupa un an de tratament cu nicotinamida, dar analiza a esuat sa gaseasca orice dovada clinica de control glicemic (glucoza din sange) imbunatatit. Recent, s-a descoperit ca dozele mari de nicotinamida reduc sensibilitatea la insulina la rudele pacientilor cu risc mare de IDDM, fapt care ar putea explica constatarea functiei imbunatatite a celulei beta fara o imbunatatire concomitenta a controlului glicemic. Spre deosebire de nicotinamide, acidul nicotinic nu este eficient in prevenirea IDDM.
Intervine in mecanismele intime ale ADN-ului si previne mutatiile genetice ce ar putea favoriza aparitia cancerului.
NAD-ul, coenzima derivata din vitamina B3, intervine in copierea programului genetic al celulelor (continut in ADN), in multiplicarea celulara ce are loc in cazul formarii embrionului, apoi a fatului, in procesele de crestere si cicatrizare, in repararea tesuturilor si in apararea antiinfectioasa (prin stimulare leucocitara). El intervine, de asemenea, in procesul numit poli-ADN-riboxilare, proces de activare a sistemului de reparare a ADN-ului distrus (de catre razele solare, poluanti toxici, medicamente, radicali liberi sau alti compusi oxidanti).
S-a descoperit ca deficienta de niacina descreste NAD din maduva spinarii si nivelurile de poli-ADP-riboza si creste riscul leucemiei induse chimic.
In general, relatiile dintre factorii dietetici si cancer sunt stabilite prima data in studiile epidemiologice si apoi urmate de o cercetare de baza a cancerului la nivel celular. In cazul niacinei, cercetarea aspectelor biochimice si celulare ale repararii ADN-ului a crescut interesul in studierea relatiei dintre consumul de niacina si riscul de cancer la oameni. Recent, o vasta ancheta de caz-control a descoperit ca, in nordul Italiei si Elvetia, consumul de niacina impreuna cu nutrientii antioxidanti poate fi asociat cu incidenta scazuta a cancerelor bucal, faringian si esofagian. Un consum crescut de 6,2 mg niacina a fost asociat cu o descrestere de aproape 40% in cazurile de cancer bucal si esofagian, in timp ce cresterea cu 5,2 mg a consumului de niacina a fost asociata cu o descrestere similara in cazurile cancerului esofagian.
Alte actiuni importante ale vitaminei B3 (PP):
Participa la sinteza hormonilor sexuali (estrogeni, test0steron, progesteron), cortizonului, tiroxinei, insulinei, neurotransmitatorilor,
Este necesara in afectiunile reumatismale (cresterea metabolismului serotoninei determina reducerea durerii la bolnavii reumatici),
Protejeaza hemoglobina,
Energizanta,
Rol in tratarea pelagrei (in asociere cu vitamina B9),
Antidiabetica (protejeaza celulele pancreasului),
Este importanta pentru sanatatea tractului gastro-intestinal,
Ajuta la combaterea dependentei de alcool, tutun, droguri,
Rol in tratamentul afectiunilor psihice,
Protejeaza capilarele sangvine,
Intervine in respiratia celulara,
Antimigrenoasa,
Asigura troficitatea pielii,
Hipotensiva,
Antidiareica,
Antireumatica,
Hipocolesterolemianta - este foarte eficienta in procesul de reducere a procentului de LDL (" colesterol rau") si de crestere a HDL ("colesterol bun"). In plus, vitamina B3 este vasodilatatoare si face sa regreseze leziunile coronariene.
Indicatii:
- Afectiuni alergice: alergii (in general), boala fanului,urticarie,
Afectiuni ale sistemului imunitar: lupus eritomatos,
Afectiuni ale sistemului limfatic si ganglionar: adenita, limfatism,
Afectiuni cardiovasculare: afectiuni circulatorii periferice, ateromatoza, ateroscleroza, flebita, fragilitate capilara, hipertensiune arteriala, infarct miocardic, spasme vasculare, tromboza,
Afectiuni carentiale:pellagra,
Afectiuni chirurgicale: contuzii, escare,
Afectiuni dermato-venerice: acnee, alopecie, clavus, dermita, eczema, fisuri ele buzelor si pielii, herpes, impetigo, prurit, psoriasis, sifilis, ulceratii ale pielii si mucoaselor, veruci, zona Zoster,
Afectiuni digestive:afte bucale, ciroza hepatica, colita, constipatie, dureri epigastrice, gastrita, insuficienta hepatica, litiaza biliara, pancreatita, stomatita, ulcer gastric,
Afectiuni endocrine:spasmofilie,
Afectiuni genitale: amenoree, dismenoree, leucoree, menopauza, metrita, prolaps uterin, salpingita, sterilitate, vaginita,
Afectiuni geriatrice: insuficienta circulatorie si periferica la varsta a treia, tulburari psihice la varsta a treia, senescenta,
Afectiuni hematologice: anemie, purpura,
Afectiuni maligne: cancer (in general),
Afectiuni metabolice: diabet zaharat, obezitate,
Afectiuni musculare: astenie musculara, mialgie,
Afectiuni neurologice: boala Parkinson, convulsii (prevenire), hemiplegie, nevralgie, nevrita, scleroza multipla,
Afectiuni oftalmologice: alergie ocular, atrofia nervului optic, cataracta, conjunctivita, glaucom, hemeralopie, hipersecretie lacrimala nevrita optica, hemoragie retiniana, retinita, xeroftalmie,
Afectiuni ORL: acufene, afectiuni ORL (in general), polipi nazo-faringieni, rinofaringita,
Afectiuni osteo-articulare: artrita tuberculoasa, carii osoase, decalcifiere osoasa,
Afectiuni pediatrice: afte si febra aftoasa la copiii hraniti cu lapte de vaca infestat, cruste lactee, rahitism,
Afectiuni psihiatrice: afectiuni psihice (in general), abulie, agitatie, alcolism, confuzie mintala, depresie psihica, epilepsie, isterie, melancolie, neurastenie, nostalgie, schizofrenie,
Afectiuni respiratorii: astm bronsic, bronsita, guturai,
Afectiuni stomatologice: gingivita,
Afectiuni urinare: albuminuria, insuficienta renala, uretrita,
Boli infectioase: difterie, febra aftoasa, gripa, mononucleoza,
Infectii si agenti de mediu: arsuri, degeraturi, intoxicatii cu plumb, intoxicatii cu arsenic, intoxicatii cu streptomicina si chimioterapice, arsuri provocate de radiatiile solare,
Alte indicatii: decalcifiere la sarcina, ameteala, astenie, cefalee, crampe, fotofobie, hematom, icter, migrena, vertij, convalescenta.
Ingrediente/1 capsula: niacina(Vitamina B3) 500 mg, gelatina, stearat de magneziu.
Prezentare: flacon cu 250 capsule
Mod de utilizare: 1 capsula pe zi sau conform recomandarii consultantului de specialitate.
Contraindicatii: A nu se administra copiilor mici, persoanelor cu alergii la oricare dintre ingrediente.
Atentie! Niacina poate provoca inrosirea pielii temporara, furnicaturi, si / sau mancarime, mai ales atunci cand este luata pe stomacul gol. Aceasta este o reactie naturala si inofensiva.
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor mici. A se pastra in ambalajul original, bine inchis la loc uscat, ferit de razele soarelui. Suplimentele alimentare nu inlocuiesc o dieta variata si echilibrata si un mod de viata sanatos. A nu se depasi doza recomandata pentru consumul zilnic!
Efecte secundare: Nu s-au evidentiat la dozele prescrise.
Producator: Swanson Health Products, SUA