Passiflora a fost “descoperita” în 1569 în Peru de catre un medic spaniol pe nume Monardes, care a studiat folosirea plantei de catre indigeni, iar la întoarcerea sa în “Lumea Veche” a adus planta cu el, aceasta devenind rapid un remediu renumit pentru calitatile sale calmante si sedative. De asemenea, cuceritorii spanioli din Mexic si din America de Sud, au învatat de la populatia azteca sa utilizeze aceasta planta. De la introducerea sa în sistemele medicale europene ca remediu pe baza de plante, passiflora este utilizata pe scara larga ca si sedativ, antispastic si tonic nervos.
Legenda povesteste ca Iisus Christos, agonizând pe cruce, a lasat sa cada o picatura din sângele sau asupra unei flori mici, albe, saracacioasa ca forma. Atinsa de sângele divin, floarea s-a transformat imediat: simbolul crucii a aparut si s-a colorat în rosu, “cuiele” si “ciocanul” aparând si ele în centrul florii. Frumusetea ei evoca instrumentele patimilor lui Christos: corola reprezinta coroana de spini, cele 3 stiluri ale pistilului cuiele, iar staminele ciocanul.
În tratament este folosita planta întreaga ce contine pricipii active eficiente: alcaloizi, kaempferol, acid pasifloric, pasiflorina, quercetin, serotonina, sitosterol, stigmasterol, flavonoizi.
Actiune:
Calmant, antispastic, analgezic, hipotensor, somnifer (induce o stare de somn odihnitor, de buna calitate), sedativ.
Indicatii:
Anxietate, distonie neuro-vegetativa, stari de iritabilitate si/sau tensiune psihica, stres, insomnie, nevralgii, cefalee, colici (gastro-intestinale, renale, anexiale), gastro-enterocolite, dismenoree, astm, tahicardie, aritmii cardiace, sindrom hiperkinetic cardio-vascular (palpitatii, dureri precordiale neanginoase). O indicatie terapeutica traditionala este si insuficienta cardiaca cronica.
Mod de administrare:
PENTRU ADULTI ( PESTE 18ANI): de 2 ori pe zi câte 1 comprimat (nu da dependenta).
PENTRU COPII INTRE 14 SI 18ANI: de 1-2 ori pe zi câte ½ comprimat, înainte de mese.
PENTRU COPII SUB 14 ANI: cu avizul medicului.
Comprimatele se iau cu putina apa sau se pot suge
Contraindicatii:
Alergie specifica, în cazul soferilor si al persoanelor care muncesc în conditii periculoase (poate scadea atentia). Prudenta în cazuri de intoleranta la lactoza(contine doze mici de lactoza).
Cu recomandarea medicului pentru pacientii cu boli cardio-vasculare, copii sub 14 ani, gravide si lehuzele (pentru acestea din urma recomandam melisa si/sau lavanda sub forma de infuzie slaba sau aromoterapie cu uleiuri volatile din aceleasi plante)