Capsule Royal LactoImun
Supliment alimentar cu rol imunofortifiant, adaptogen si tonic general
Ingrediente:
Lapte de Magarita atomizat (pulbere) (2,85% maltodextrina; 1,43% carbonat de magneziu) – 161 mg, capsula vegetala (hidroxipropil metilceluloza, guma gellan), Colostru bovin degresat (30% IgG) – 46 mg, Laptisor de Matca liofilizat (4% 10-HDA) – 23 mg.
Informatii nutritionale |
Per portie (6 cps) |
VNR* (%) Per capsula |
VNR* (%) Per portie (6 cps) |
Lapte de Magarita |
966 mg |
** |
** |
Colostru bovin, din care:
|
276 mg 82,8 mg |
** ** |
** ** |
Laptisor de Matca, din care:
|
138 mg 5,52 mg |
** ** |
** ** |
*VNR = Valoare Nutritionala de Referinta cf. Regulament 1169/2011
**Nu a fost stabilită VNR
Caracteristici generale ale produsului:
Capsulele Royal LactoImun sunt alegerea potrivita atunci cand avem nevoie de o mai buna sustinere a sistemului imunitar si cresterea rezistentei corpului la numerosii agenti patogeni ce ne inconjoara. Astfel, datorita imunoglobulinelor, enzimelor bacteriolitice (lizozim) si al lactoferinei din Laptele de Magarita si Colostru, precum si datorita continutului in acid 10-hidroxi-2-decenoic (10-HAD) al Laptisorului de matca, produsul de fata ajuta organismul sa stopeze dezvoltarea, sa neutralizeze si sa elimine factorii ce pot cauza boli precum: bacteriile, virusurile, fungii si alte microorganisme patogene. De asemenea, gratie continutului bogat in acizi grasi unici, aminoacizi esentiali, proteine, minerale si vitamine, Royal LactoImun revigoreaza corpul si mintea, avand proprietati geriatrice si tonice de exceptie. Acesta este un adjuvant eficient in perioadele de crestere si dezvoltare ale copiilor, precum si pentru reducerea timpului de recuperare in cazul persoanelor aflate in convalescenta.
Sustinerea sistemului imunitar, a proceselor de regenerare, precum si furnizarea nivelului optim de nutrienti si energie organismului sunt demersuri cu atat mai necesare cu cat ritmul vietii noastre devine tot mai alert si stresant, iar alimentatia noastra devine tot mai haotica (mese neregulate, asocierea gresita a alimentelor, mancatul in graba si la ore improprii), procesata (devitalizata, lipsita de enzime) si plina de toxine, aditivi si cu un profil nutritional dezechilibrat (raport ω-6:ω-3 disproportionat, exces de carbohidrati rafinati, de grasimi saturate sau de sare). Astfel, microbiota noastra intestinala este tot mai greu incercata mai ales din cauza prezentei tot mai mari a resturilor de antibiotice in produsele animale si a pesticidelor si ingrasamintelor in cele vegetale. Mai nou, prezenta microplasticelor in alimentatia umana este si ea un motiv tot mai mare de ingrijorare si un factor perturbator major in tot organismul. Toti acesti factori de stres, impreuna cu un efort fizic neadecvat, o hidratare insuficienta, un somn de slaba calitate si alte obiceiuri nocive (excesul de alcool, fumatul, administrarea improprie de medicamente), in timp, pot genera stres oxidativ si contribuie la cresterea statusului inflamator din organism. Mai mult, acesti stresori pot modifica microbiota gastrica si intestinala, cu efecte asupra digestiei, tranzitului intestinal si a raspunsului imun.
Astfel, prezenta unui status inflamator in organism pentru perioade indelungate de timp are o influenta negativa asupra intregului corp reducandu-ne rezistenta fata de diversi agenti patogeni sau provocand un raspuns hormonal sau imunitar necorespunzator ce ne poate compromite sanatatea sau care ne incetineste ritmul de refacere a organismului. De asemenea, un sistem imunitar care nu functioneaza corect poate fi ineficient nu doar in protejarea organismului fata de virusuri si alti factori infectiosi, ci si in corectarea erorilor de diviziune celulara, cu efecte periculoase asupra sanatatii. Inflamatia cronica este, deci, declansatorul principal pentru multe probleme de natura cardiovasculara, autoimuna, neuronala, renala, hepatica, osteoarticulara, pulmonara, si chiar si pentru unele alergii. In astfel de situatii, ne putem simti vesnic raciti, slabiti, lipsiti de putere si/sau putem experimenta dificultati de concentrare si memorare.
De aceea, este indicat sa incercam sa pastram un stil de viata activ si sa avem o dieta cat mai diversificata si echilibrata pentru a ne asigura ca primim necesarul de nutrienti si alti compusi sanogeni. Atunci cand acest deziderat este dificil de realizat, putem face apel la suplimentele alimentare si alimente functionale de calitate. Un astfel de produs ce face parte din categoria alimentelor functionale si apiterapice este suplimentul Royal LactoImun. Bogat in aminoacizi si acizi grasi esentiali, carbohidrati, minerale, vitamine, enzime si alti compusi activi cu proprietati sanogene, aceasta formula holista ajuta la fortifierea, vitaminizarea, remineralizarea, energizarea si refacerea organismului, oferind suport in perioadele solicitante si stresante. In plus, datorita procesului ultra-menajant de prelucrare a ingredientelor, prin liofilizare, in cazul Laptisorului de matca (deshidratare la temperaturi si presiuni joase) si atomizare in cazul Laptelui de Magarita, proprietatile sanogene ale produsului sunt mentinute pentru o perioada mai indelungata, iar cantitatea de substante active este concentrata. Astfel, prin liofilizare, concentratia de 1-HAD poate creste de la 2%, cat este maximul in cazul Laptisorului de Matca proaspat, la 4%, precum in produsul de fata. Similar, prin atomizare, Laptele de Magarita este transformat intr-o pulbere cu concentratii superioare de nutrienti si compusi sanogeni si mult mai stabila din punct de vedere fizico-chimic fata de forma lichida. Acest aspect sporeste actiunea terapeutica a produsului, cu beneficii clare in momentele stresante, la trecerea dintre anotimpuri, in episoadele de crestere, in curele de slabire sau in perioadele de convalescenta.
Detalii Royal LactoImun:
Suplimentele nutritive concepute de laboratoarele Hypericum sunt obtinute din surse naturale atent verificate. Asadar, materiile prime folosite sunt procurate din zone nepoluate, ecologic curate, astfel incat putem garanta puritatea produsului, prin lipsa de contaminanti toxici carcinogeni, metale grele, erbicide, insecticide, ingrasaminte chimice, microorganisme sau virusuri patogene. Noutatea acestor produse este reprezentata de extractul integral concentrat pe care il contin. Acesta asigura o mai buna biodisponibilitate si o mai buna asimilatie in organism a substantelor active benefice.
Pentru realizarea suplimentului, au fost folosite exclusiv: Laptele de Magarita proaspat sau congelat rapid, Laptisorul de Matca liofilizat, cu o concentratie garantata de minimum 4% 10-HAD si Colostrul bovin cu o concentratie minima de 30% IgG. Extractele naturale rezultate prin liofilizare si atomizare au forma unei mase de particule sferice, care au o curgere mai buna, forma sferica a particulelor reducand posibilitatea inglobarii de aer printre ele, astfel incat dozarea in capsule este mult mai exacta si mai usoara. Datorita formulei concentrate, produsul de fata asigura o cantitate optima de compusi activi, fiind totodata usor de utilizat. In concluzie, ingredientele produsului de fata nu au suferit tratamente termice agresive care sa inactiveze enzimele, vitaminele si mineralele, acestea pastrandu-si, astfel, proprietatile nutritive si sanogene. Similar, nu au fost folosite tratamente chimice sau iradiante la obtinerea suplimentului.
Datorita efectului imunofortifiant, adaptogen, energizant si regenerant, produsul este recomandat in curele de fortifiere si regenerare, pentru mineralizarea si vitaminizarea organismului si pentru modularea imunitatii (inclusiv a raspunsului imun innascut), stimularea proceselor de neurogeneza si incetinirea procesului de imbatranire. In plus, compusii activi (de ex.: carbohidrati – glucoza, fructoza, sucroza, riboza, melibioza, trehaloza; proteine principale ale Laptisorului de Matca – MRJP 1-9; cca 17 aminoacizi – 8 esentiali si 5 compusi inruditi neidentificati; nucleotide si nucleozide – adenozina, uridina, guanozina, iridina, citidina; fosfati – adenozin 5’-mono-, di- sau trifosfat – AMP, ADP, ATP; acizi grasi – acid trans-10-hidroxi-2-decenoic – 10-HAD, acid 10-hidroxidecanoic; compusi fenolici, proteine, lactoferina, enzime – lizozim, imunoglobuline, fosfolipide, steroizi si compusi cu efect estrogenic, hormoni si factori de crestere, peptide bioactive – leptina, grelina, triiodotironina, vitamine – complex B, vitamina C si minerale – K, Ca, Mg, Fe, Cu, Na, Zn, Mn s.a.) din Laptele de Magarita, Colostru si Laptisorul de Matca contribuie si la: cresterea rezistentei organismului fata de agenti patogeni precum virusurile, bacteriile sau fungii, limitarea proceselor inflamatorii din organism, combaterea efectelor stresului oxidativ, modularea raspunsului imun, scurtarea duratei de recuperarea in cazul persoanelor aflate in convalescenta, mentinerea proceselor normale de diviziune celulara si limitarea proliferarii necontrolate a celulelor maligne, reglarea nivelului colesterolului seric, normalizarea tensiunii arteriale, ameliorarea starilor de oboseala fizica si psihica, imbunatatirea memoriei si stimularea proceselor de regenerare a neuronilor si reglarea functiilor metabolice. Astfel, printre virtutile produsului Royal LactoImun se numara actiunea: imunomodulatoare, imunofortifianta, adaptogena, tonica generala, energizanta, remineralizanta, vitaminizanta, fortifianta, geriatrica, hipocolesterolemianta, cardioprotectoare, antitumorala, antioxidanta, antiinflamatoare, neuro-protectoare, neuro-regeneratoare si antialergica
In continuare, vom prezenta cateva informatii despre compusii activi din compozitia capsulelor Royal LactoImun:
Laptele de Magarita este produs de femelele speciei Equus asinus, cunoscuta popular drept Magar domestic. Acest tip de lapte este folosit de catre om din timpuri stravechi (Egiptul Antic), atat ca aliment, cat si ca ingredient cosmetic. In mod empiric, pe teritoriul Africii si al Indiei, Laptele de Magarita este utilizat din Antichitate pentru a calma episoadele de tuse convulsiva. Datorita proprietatilor sale sanogene si nutritive deosebite, acesta a fost mentionat in nenumarate lucrari de specialitate de-a lungul timpului. Astfel, primul care a scris despre actiunea sanogena de exceptie a acestui aliment a fost Hipocrate. Acesta considera Laptele de Magarita util in adresarea problemelor de natura infectioasa si hepatica, in reducerea febrei, in combaterea otravirii, in scurtarea timpului de vindecare al ranilor si in cazul sangerarilor nazale. In timpul Imperiului Roman, Plinius cel Batran prezenta peste 50 de utilizari medicale ale acestui tip de lapte in lucrarea sa „Naturalis Historia”. Printre acestea amintim: combaterea oboselii, a problemelor dentare, diminuarea starilor febrile, ingrijirea ochilor obositi, calmarea crizelor de astm, adresarea unor probleme de natura ginecologica si tratarea cazurilor de otravire. O alta personalitate de renume care a evidentiat beneficiile consumului Laptelui de Magarita a fost Contele de Buffon Georges-Louis Leclerc, care a mentionat acest aliment-minune in lucrarea sa „Histoire naturelle”.
Extern, Laptele de Magarita are o istorie indelungata de folosinta in tratarea ulceratiilor, reducerea ridurilor si ingrijirea tenurilor mature. Legendele spun ca vestita regina Cleopatra se imbaia zilnic in acest pretios lichid pentru a-si mentine pielea tanara si catifelata. Exista consemnari conform carora si sora celebrului Imparat Napoleon, Pauline Bonaparte, aprecia calitatile Laptelui de Magarita, aceasta folosindu-l in rutina sa de ingrijire a pielii. In prezent, acesta este deosebit de apreciat pentru calitatile sale hidratante, trofice, regenerante si antiimbatranire la nivelul pielii, fiind un ingredient tot mai folosit in cosmetice si produse de ingrijire corporala.
Din punct de vedere nutritional, Laptele de Magarita este considerat cel mai asemanator cu laptele uman. De aceea, acesta a fost folosit de-a lungul timpului pentru alaptarea copiilor orfani, a celor slabi si bolnaviciosi, dar si pentru sustinerea copiilor aflati in etapa de crestere. Datorita proprietatilor imunofortifiante si geriatrice, Laptele de Magarita a fost deseori administrat si varstnicilor. In prezent, acest tip de lapte le este prescris de catre medici sugarilor cu alergie la proteinele din lapte. Explicatia consta in caracterul hipoalergenic al laptelui de Magarita, acesta fiind tolerat de catre 90% dintre sugarii ce sufera de alergii alimentare, avand si un gust mai placut in comparatie cu formulele din plante sau din izolate proteice ce pot, la randul lor, declansa raspunsuri alergice (de ex., laptele sau proteinele hidrolizate din soia).
Revenind la proprietatile fizico-chimice si cele nutritionale ale Laptelui de Magarita, se poate remarca o asemanare aproape totala in ceea ce priveste pH-ul (7-7,2 – Magarita si 7-7,5 – Uman), precum si pentru procentul de proteine si aminoacizi esentiali continuti (36,7-38,2 g per 100 g proteina lapte Magarita, fata de cca 40,7 g per 100 g proteina lapte Uman). Si cantitatea de lactoza din cele doua tipuri de lapte este relativ similara, cu 5,8-7,4 g% pentru cel de Magarita si 6,3-7 g% pentru cel Uman. Exista, totusi, si unele diferente, cea mai relevanta fiind cantitatea de grasimi. Astfel, in timp ce laptele uman are concentratii medii de 3,5-4%, cel de Magarita este mai dietetic, cu un continut mediu de doar 0,3-1,8%. Din acest motiv, majoritatea formulelor pentru sugari ce au la baza Laptele de Magarita sunt completate cu grasimi vegetale si alte surse naturale de acizi grasi omega-3 (in special DHA) si omega-6, menite sa echivaleze numarul de calorii cu cel al laptelui uman si sa asigure un aport de acizi grasi esentiali conform cu cerintele de dezvoltare ale sugarului. Pe langa proteine, aminoacizi esentiali si carbohidrati, Laptele de Magarita este o sursa excelenta si de vitamine si minerale. Astfel, o singura portie (250 mL) este suficienta pentru a furniza aproximativ: 58% din necesarul zilnic de vitamina B1 si 16% din B2, 10% DZR pentru vitamina C, 32% din necesarul de Calciu si 12% DZR pentru Fosfor si Potasiu.
Din punct de vedere al proprietatilor sanogene, Laptele de Magarita este tot mai intens studiat si prezinta un interes in crestere pentru lumea stiintifica. In prezent, acest aliment valoros si, din pacate, inca destul de greu de procurat, este apreciat de catre nutritionisti si specialistii din domeniul medical pentru capacitatea sa de a calma arsurile gastrice (hiperaciditate gastrica) si pentru continutul bogat in compusi activi cu proprietati imunofortifiante. Mai exact, acest tip de lapte are in componenta sa cantitati notabile din proteina denumita „Lactoferina”. Aceasta face parte din familia transferinelor si a fost identificata pentru prima data in anul 1939 in laptele de vaca, desi exista si in laptele uman, chiar in cantitati mai mari decat in cel bovin. Cercetatorii au observat ca cele mai mari cantitati de lactoferina se regasesc in colostru (primul lapte secretat de glandele mamare), concentratia scazand rapid pe masura ce laptele devine tot mai „matur” si este produs in cantitati tot mai elevate. Rolul biologic al acestei proteine este acela de legare si de transportare a fierului. Studiile stiintifice moderne au evidentiat numeroase actiuni sanogene ale transferinei, cele mai remarcabile fiind: actiunea anti-obezogena si antidiabetica (prin reglarea glicemiei si a metabolismului), efectul benefic asupra sanatatii cardiovasculare (prin echilibrarea profilului lipidic) si proprietatile imunofortifiante si antiinfectioase. Pe scurt, Lactoferina a fost documentata ca avand proprietati: antiinflamatoare, antibacteriene, antivirale, imunomodulatoare, antialergice, antitumorale si antioxidante.
Pe langa Lactoferina, Laptele de Magarita este o sursa excelenta si de enzime bacteriolitice, in special Lizozimul (muramidaza) si Lactoperoxidaza. Prima are capacitatea de a distruge peretele celular, in mod special, al bacteriilor Gram-pozitive, conferindu-i laptelui de Magarita proprietati antibacteriene de exceptie. Cea de-a doua face parte din familia peroxidazelor hemice si are o actiune puternic bactericida (nespecifica) si antivirala, fiind folosita de catre organismul uman pentru inactivarea bacteriilor patogene si a virusurilor precum cel gripal si chiar si a SARS-CoV-2 (atunci cand organismul are suficient iod). Asadar, impreuna cu Lactoferina, Lizozimul si Lactoperoxidaza sunt principalii responsabili cu efectul imunofortifiant, antiinfectios si hipoalergenic al Laptelui de Magarita. Mai mult, cercetatorii au observat si proprietati modulatoare ale acestor compusi asupra microbiotei intestinale, cu posibile efecte benefice asupra sistemului digestiv. Vedem, astfel, ca acest super-aliment este benefic utilizat atat intern, cat si extern. Cu proprietati antiinflamatoare, antiinfectioase, imunomodulatoare si imunofortifiante, geriatrice, energizante, antidiabetice, cardioprotectoare, antialergenice, antitumorale si nutritive de exceptie, Laptele de Magarita este un adjuvant valoros pentru toate categoriile de varsta, de la sugari, la varstnici.
„Colostru” este denumirea data unei forme speciale de lapte produs de catre mamifere, de obicei, inainte sau imediat dupa nastere. La om, Colostrul este laptele matern pe care sugarul il va primi, de regula, in primele 2 zile de la nastere. Acesta se deosebeste de laptele matern normal prin faptul ca are o culoare galbuie, o concentratie mai mare de proteine, mai putine grasimi, mai putini carbohidrati si un continut semnificativ de anticorpi (imunoglobuline) ce au rolul de a ii oferi copilului imunitate pasiva impotriva diversilor agenti patogeni (bacterii, virusi). In plus, Colostrul este bogat in vitamine, minerale si oligozaharide. Desi fiecare specie are propria forma de Colostru, totusi, Colostrul bovin s-a dovedit a avea proprietati similare cu cel uman. Astfel, nou-nascutilor care nu au primit Colostru de la mama, cel mai adesea, li se recomanda administrarea de Colostru bovin.
Totusi, Colostrul bovin si derivatele sale (produse alimentare si suplimente) sunt foarte valoroase si pentru copii si adulti, nu doar pentru bebelusi. De fapt, in multe culturi, Colostrul bovin este baut ca atare sau utilizat pentru fabricarea unor branzeturi datorita proprietatilor nutritive si fortifiante pe care le poseda. Inainte de descoperirea antibioticelor si a vaccinurilor, Colostrul bovin era una dintre singurele optiuni de intarire a sistemului imunitar impotriva infectilor virale, fungice si bacteriene. Ulterior, primele forme de vaccin (cele orale) au fost obtinute pe baza imunoglobulinelor din Colostrul bovin. Recent, suplimentele pe baza de Colostru au revenit in atentia cercetatorilor ca o consecinta a aparitiei microorganismelor rezistente la antibiotic.
Astfel, Colostrul bovin este poate ce mai sigura, naturala si biodisponibila sursa de anticorpi. Acesta are o actiune imunomodulatoare, antiparazitara (previne reinfestarea si reduce simptomele asociate), antivirala, antifungica si antibacteriana, fiind deosebit de util in cazurile de diaree infectioasa. In plus, anticorpii (IgG, IgA, IgD, IgE, IgM) si limfocitele continute de catre acesta pot ameliora simptomele asociate astmului si altor forme de alergie. De asemenea, imunoglobulinele E (IgE) continute au capacitatea de a spori sensibilitatea receptorilor celulari insulinici, conferindu-i Colostrului proprietati antidiabetice. Studii recente investigheaza un posibil efect benefic al Colostrului bovin si in afectiunile autoimune precum scleroza multipla, sindromul intestinului iritabil, boala Crohn si colitele ulcerative. O posibila explicatie ar fi aceea ca multitudinea de compusi activi continuti de catre Colostru are un efect de modulare si de echilibrare a microbiotei intestinale, cu implicatii clare asupra raspunsului imun, a sintezei unor nutrienti (vitamine, minerale) esi a raspunsului glicemic. Suplimentarea cu nutraceutice pe baza de Colostru bovin este atat de sigura incat de ea pot beneficia si persoanele imunosupresate precum bolnavii de SIDA (HIV) si cei care tocmai au suferit un transplant de maduva osoasa.
Imunoglobulinele nu sunt, insa, singurul compus valoros al Colostrului. Polipeptidele cu un continut elevat de prolina si citokinele sunt si ele deosebit de utile pentru organismul uman. Aceste molecule au un rol de semnalizare la nivelul sistemului imunitar, moduland raspunsul imun astfel incat sa devina mai agresiv in prezenta factorilor agresori si mai putin reactiv cand pericolul nu mai este prezent. Datorita acestor polipeptide cu actiune imunomodulatoare si antiinflamatoare pe care le contine, Colostrul este studiat in prezent si pentru posibilele sale efecte pozitive asupra starii bolnavilor de Alzheimer, precum si a celor care sufera de boli inflamatorii intestinale. De asemenea, Colostrul are o actiune antibacteriana, antifungica, antivirala si antiparazitara si datorita lactoferinei continute. Aceasta este o glicoproteina ce contribuie la echilibrarea metabolismului fierului, prin legarea sa. Astfel, impreuna cu hemopexina, aceasta contribuie la imbunatatirea metabolismului fierului in organism, conferindu-i Colostrului si proprietati antianemice si antioxidante. Alaturi de lactoferina se regaseste si angiogenina, o proteina cu rol in angiogeneza (formarea de vase de sange), fapt ce se reflecta in cresterea vascularizarii si o mai buna alimentare cu sange a tesuturilor si organelor (inclusiv a creierului).
Nu in ultimul rand, Colostrul este foarte bogat si in numerosi factori de crestere (de exemplu, IGF-1), vitamine (A, E), minerale (calciu, sulf organic) si proteine (de exemplu, lactalbumine, glicoproteine). Toate acestea pot contribui la regenerarea si hranirea organismului (regenerarea tisulara si celulara), imbunatatirea performantelor sportive (sustine dezvoltarea masei musculare) si sporirea rezistentei la diversi factori de stres (actiune adaptogena). Mai mult, continutul semnificativ in IGF-1 este studiat ca fiind un motiv in plus (pe langa polipeptidele cu un nivel elevat de prolina) pentru posibila actiune benefica a Colostrului asupra suferinzilor de Alzheimer.
Laptisorul de matca este secretia vascoasa, alb-galbuie, cu un gust acrisor si usor astringent al glandelor hipofaringiene ale albinelor melifere (Apis mellifera) lucratoare tinere. Acestea folosesc Laptisorul de Matca pentru a hrani toate larvele stupului, timp de aproximativ trei zile. Dupa acest interval, larvele de sex masculin si cele destinate sa ajunga femele lucratoare nu mai primesc acest tip de hrana, insa cele care sunt alese pentru a deveni regine primesc in continuare cantitati mari din aceasta secretie deosebit de nutritiva pentru a putea ajunge la maturitatea reproductiva si a sustine activitatea de depunere a oualor. Astfel, Laptisorul de Matca este consumat de catre femelele reproducatoare (regine) si la maturitate, aceasta secretie fiind si motivul pentru longevitatea reginei (cca 5 ani), fata de durata relativ scurta de viata a lucratoarelor (cca 45 zile). Deoarece Laptisorul de matca este atat de important in supravietuirea stupului, acesta este o sursa impresionanta de nutrienti si compusi activi cu actiune sanogena. De aceea, aceasta secretie este considerata produsul apicol cel mai complex, cu profilul nutritional cel mai variat si, bineinteles, cel mai valoros.
Astfel, in compozitia Laptisorului de Matca se regasesc: proteine solubile (proteine majore MRJP1-MJRP9, glicoproteine, gamaglobulina), peptide, aminoacizi (dintre care 8 esentiali si 5 compusi inruditi neidentificati, in total intre 17 si 29 aminoacizi si derivati, dintre care predomina acidul aspartic si acidul glutamic, iar prolina si lizina sunt cei mai bine reprezentati aminoacizi liberi), acizi grasi (10-HAD, 9-hidroxi-decenoic, acid 10-hidroxidecanoic, acidul octanoic/caprilic), nucleozide si nucleotide, fosfati (AMP, ADP, ATP), enzime (glucozo-oxidaze, fosfataze, colinesteraze), glucide si zaharuri reducatoare (zaharoza, glucoza, fructoza, manoza, maltoza, trehaloza, riboza, erloza, melibioza), compusi fenolici, fosfolipide, hormoni (estrogeni, somatohormoni), acetilcolina, acid gluconic, steroli, acizi organici (sebacic, formic, tartric, citric, acetic, butiric), substante minerale si vitamine hidrosolubile (C, complex B). De remarcat este faptul ca Laptisorul de Matca este singura sursa naturala cunoscuta a acidului 10-HAD. Acest compus este considerat unul dintre cele mai importante substante active ale Laptisorului de Matca datorita proprietatilor sale: antitumorale (de lizare a ADN-ului celulelor tumorale), antivirale, antibacteriene, antifungice, antiinflamatoare, imunomodulatoare (inclusiv asupra raspunsului imun innascut), antioxidante, geriatrice, de neurogeneza, neurotrofice si neurotonice de exceptie. Prin continutul sau in vitamina C si complexul B, Laptisorul de Matca are un rol esential in reactiile lantului respirator la nivel celular, precum si in metabolismul glucidic, lipidic si protidic. Iar prin continutul in proteine majore precum MRJP1 si MRJP2, ce pot interactiona cu acizii biliari, acesta exercita o actiune hipocolesterolemianta.
Laptisorul de Matca din produsul de fata este liofilizat, acest proces bland de prelucrare permitand pastrarea compusilor activi termolabili precum enzimele. Acesta: combate astenia fizica si psihica, regleaza metabolismul, stimuleaza apetitul la persoanele anorexice, confera o stare generala de bine, creste randamentul muncii fizice si intelectuale, reduce nivelul colesterolului din sange, completeaza necesarul zilnic de vitamine (in special, vitaminele B5 si B6), regleaza si protejeaza functiile hepatice, renale si respiratorii, imbunatateste acuitatea vizuala, sustine activitatea inimii, contribuie la reducerea crizelor de angina, ajuta la stoparea caderii parului, intarzie efectele imbatranirii si regenereaza epiderma. Pe scurt, Laptisorul de Matca este un excelent produs: antiastenic, tonic general, antibacterian, antiviral, antifungic, antitumoral, vitaminizant, mineralizant, antianemic, estrogenic, neurotonic, antisclerotic, hipocolesterolemiant, imunomodulator, cardioprotector, antihepatotoxic, regenerant, antioxidant, energizant, antidepresiv si geriatric. In concluzie, produsele pe baza de Laptisor de Matca sunt un adjuvant pretios in: starile de oboseala, surmenaj, astenie, convalescenta, lipsa poftei de mancare, in curele de slabire si in cele de crestere a imunitatii, in neurasteniile de suprasolicitare si tulburarile de comportament cu randament psihic scazut.
Mod de utilizare:
Adulti: 1-2 capsule de 3 ori pe zi, in timpul sau dupa masa, cu o cantitate suficienta de lichid, timp de 60 de zile. Dupa o pauza de 2 saptamani, cura se poate relua. Se recomanda minimum 3 cure pe an.
Copii (peste 3 ani): 1 capsula de 2 ori pe zi.
Recomandam adoptarea unui stil de viata echilibrat, efort fizic moderat si o hidratare corespunzatoare!
Forma de prezentare:
Un flacon contine 60 capsule a cate 325 mg
Cantitate neta:
℮ 19,5 g
Contraindicatii:
Nu se utilizeaza de catre persoanele alergice la polen si produse ale stupului, de catre cele cu intoleranta la lactoza sau alergie la lapte si derivatele acestuia, si de catre cele cu sensibilitate la oricare dintre ingredientele produsului.
Precautii:
Femeile insarcinate sau care alapteaza, persoanele care urmeaza tratamente medicamentoase, cele care se afla sub supraveghere medicala, sau care sunt programate a li se efectua interventii chirurgicale, sunt sfatuite sa consulte un specialist inainte de inceperea curei.
Persoanele cu alergie la plantele din familia Asteraceae/Compositae pot manifesta alergie incrucisata la Laptisorul de Matca.
A nu se depasi doza recomandata pentru consumul zilnic.
A nu se lasa la indemana si la vederea copiilor.
Acesta este un supliment alimentar si nu trebuie sa inlocuiasca o dieta alimentara echilibrata si un stil de viata sanatos.
Conditii de pastrare:
Bine inchis, ferit de lumina si umiditate, la temperaturi de maximum 25°C.