Detalii produs
Semintele de Pin au un continut ridicat de grasimi bune Omega 9 si Omega 3, dar si de magneziu, contribuind astfel la reglarea tensiunii arteriale si la diminuarea colesterolului. Un alt aspect important este efectul consumului semintelor de pin asupra vederii: semintele de pin contin o cantitate mare de vitamina A, dar si de luteina, un antioxidant esential pentru prevenirea degenerescentei maculare. Continutul semnificativ de magneziu din semintele de pin le face ideale pentru inlaturarea oboselii si a stresului.
Beneficii produs
Contin o cantitate mare de vitamina A
Ideale pentru inlaturarea oboselii si a stresului
Cum se obtin si cum se recolteaza semintele de pin
Pretioasele seminte de pin aromate provin din alveolele conurilor de pin (Pinus), un conifer vesnic verde ce apartine familiei Pinaceae si care cuprinde mai mult de 80 de specii de arbori. Dintre acestea, aproximativ 20 de specii de pin produc seminte suficient de mari pentru a putea fi recoltate si comercializate spre consum: pinul de piatra (Pinus pinea), pinul siberian (Pinus sibirica), pinul Chilgoza (Pinus gerardiana), pinul corean (Pinus koraiensis), pinul alb chinezesc (Pinus armandii), pinul mexican (Pinus cembroides), pinul de Colorado (Pinus edulis).
Diversele specii de pini sunt raspandite pe intreaga emisfera nordica, fiind regasite in Asia, Europa si America de Nord, atat in flora spontana (in padurile de conifere), cat si in culturile de pini ce exista in mai multe tari. Principalele tari producatoare de seminte de pin sunt China, Coreea de Nord, Rusia, Pakistan, Afghanistan, Italia, Turcia, Spania, Portugalia.
Varietatile europene de seminte de pin sunt mai lungi si subtiri, cele asiatice sunt mai mici si indesate, in timp ce seminte de pin americane sunt mai mari si usor de decojit.
Majoritatea semintelor de pin provin din flora spontana, din padurile de conifere, acolo unde regasim si pinii. In momentul in care conurile aflate pe crengile arborelui ajung la maturitate, se deschid si lasa la vedere semintele de pin care sunt acoperite la exterior de o coaja de culoare maronie, coaja ce are o grosime diferita in functie de specia de la care provin. Recoltarea semintelor de pin are loc primavara si se realizeaza atat manual, cat si mecanic, industrial. Indiferent de metoda de recoltare, conurile sunt culese si sunt lasate sa se usuce la soare, uneori intr-un sac de panza, pentru a accelera uscarea lor completa si pentru a permite scoaterea semintelor din alveolele conurilor. In cele din urma, semintele de pin sunt decorticate manual sau cu ajutorul unor masini speciale, care sfarama doar invelisul exterior sau coaja semintelor. Apoi, semintele de pin sunt amabalate si sunt pregatite pentru a ajunge la tine.
Semintele de pin sunt considerate o delicatesa si sunt folosite intr-o multime de retete, avand suplimentar si o multime de beneficii asupra sanatatii tale. Totodata, sunt folosite pentru extragerea uleiului esential de pin, un ulei eficient mai ales pentru perioadele cu efort intelectual intens.
Valori nutritionale
Semintele de pin sunt o sursa bogata in special in grasimi (68,4%), dintre care doar 4,9% sunt acizi grasi saturati, restul de 63,5% fiind compus din grasimi polinesaturate, dar si mononesaturate, aceste doua categorii de lipide avand efecte benefice multiple asupra sanatatii.
Semintele de pin contin acid pinolenic si acizi grasi de tip Omega 6 si Omega 3. Aportul de glucide este unul mic (13,1%), din care doar 3,6% sunt zaharuri. Semintele de pin contin si proteine (13,7%) si fibre (3,7%). 100 g de produs contin 637 kilocalorii.
Regasim in compozitia semintelor de pin fitosteroli, tocoferoli, acizi fenolici si antioxidanti (de exemplu, carotenoidul luteina).
Totodata, semintele de pin sunt o sursa bogata de vitamine si minerale precum:
vitaminele: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K;
minerale: fosfor, magneziu, mangan, calciu, fier, cupru, zinc, potasiu.
Beneficiile semintelor de pin
Semintele de pin sunt absolut indispensabile in alimentatia sanatoasa intrucat ele sunt foarte nutritive si bogate in oligoelemente si diverse alte substante active. Te invitam sa descoperi cateva dintre beneficiile si proprietatile semintelor de pin:
contribuie la mentinerea sanatatii inimii - datorita continutului bogat in acizi grasi mononesaturati si a unor minerale (precum magneziul si potasiul), semintele de pin sustin buna functionare a inimii prin scaderea ,,colesterolului rau" (LDL), cresterea ,,colesterolului bun" (HDL) si prin reglarea tensiunii arteriale. Pot preveni dezvoltarea placilor de aterom pe peretii vaselor de sange si aparitia afectiunilor cardiovasculare (insuficienta cardiaca, aritmia si fibrilatia atriala) datorita continutului de antioxidanti din compozitie.
benefice pentru sanatatea ochilor - semintele de pin contin vitamina A si luteina, un antioxidant esential in prevenirea afectiunilor oculare precum degenerescenta maculara si cataracta.
confera energie - semintele de pin pot revigora organismul, eliminand oboseala si stresul, tensiunile psihice si fizice. Aceasta se datoreaza in special continutului de magneziu, care confera vitalitate si energie, facilitand inclusiv relaxarea muschilor. Fierul din compozitia semintelor de pin contribuie si el la producerea de energie, stimuland celulele sa produca energia necesara pentru functionarea optima a organismului uman.
te ajuta sa slabesti - acidul pinoleic din compozitia semintelor de pin stimuleaza secretia hormonului colecistokinina (CCK), un hormon supresor al senzatiei de foame. Consumul semintelor de pin inhiba apetitul, aceasta conducand la un consum mai mic de calorii pe tot parcursul zilei, ce te va ajuta sa pierzi kilogramele nedorite.
stimuleaza sistemul nervos si regleaza dispozitia emotionala - datorita magneziului din compozitia semintelor de pin, consumul acestora a fost corelat cu diminuarea/eliminarea anxietatii, depresiei si stresului. De asemenea, magneziul si vitaminele din complexul B pot imbunatati memoria si functiile cerebrale, eliminand deficitul de concentrare si agitatia. Continutul de fosfor al semintelor de pin recomanda acest aliment in cazul celor care sufera de epuizare nervoasa, intrucat regenereaza si confera vitalitate celulelor creierului.
intaresc sistemul imunitar si previn imbatranirea prematura - manganul sta la baza superoxidului dismutaza (SOD), o enzima antioxidanta care este activata la nivelul mitocondriilor, avand rolul de a revitaliza celulele si de a reduce rata deteriorarii celulare de catre radicalii liberi, ajutand corpul sa dezvolte rezistenta impotriva agentilor patogeni care ar putea conduce fie la aparitia unor afectiuni sau boli, fie la degradarea tesuturilor si la imbatranirea prematura a organismului. La aceasta actiune contribuie si tocoferolii.
Cum poti consuma semintele de pin
Semintele de pin sunt un ingredient de nelipsit din dieta mediteraneana si din dieta ketogenica. Dar ele pot fi consumate de oricine si oricand, reprezentand atat o gustare de sine statatoare, cat si un ingredient special al mai multor preparate gustoase, dar mai ales sanatoase, cu o multime de beneficii asupra organsimului.
Poti consuma semintele de pin crude, ca atare sau le poti praji intr-o tigaie, la foc mic, timp 2-3 minute sau pana cand devin aurii, pentru a le amplifica aroma aparte, dulce si subtila, ca de nuca, parfumul specific coniferelor, cat si textura similara untului. De asemenea, le poti sara si le poti adauga diverse condimente (de exemplu, paprika, piper rosu) sau te poti bucura de ele simple, fara alte adaosuri.
Atat semintele de pin crude, cat si cele usor prajite le poti adauga la:
amestecurile de nuci, seminte si fructe uscate - pentru o gustare rapida
fursecuri, biscuiti si prajituri (in special raw vegane sau vegane)
granola, ciocolata, inghetata sau la batoanele energizante
,,prajitura bunicii" (torta della nonna) - un desert delicios ce apartine patiseriei italiene
unele sortimente grecesti de baclava
salate din diverse frunze si legume/salate de fructe
paste, preparate din orez sau quinoa
salata sau mancare de spanac ori de ciuperci
wrap-uri sau lipii umplute cu legume
presarate peste hummus
in compozitia sosului pesto
la alte sosuri sau dressing-uri
Cea mai freventa utilizare a semintelor de pin este sosul pesto. Acest sos este specific gastronomiei italiene, provenind din Genova, motiv pentru care sosul pesto traditional este numit ,,pesto alla genovese". Reteta traditionala de sos pesto genovez contine seminte de pin (denumite ,,pinoli" in italiana), usturoi pisat, sare, busuioc (proaspat), ulei de masline si un tip de branza tare, fie parmezan, fie branza pecorino. Toate aceste ingrediente sunt maruntite fin intr-un blender pana rezulta un sos cremos, numai bun de adaugat la paste, la pizza sau, pur si simplu, pentru intins pe paine.
In ziua de astazi, exista mai multe varietati de sosuri pesto, cele mai cunoscute fiind cel verde (genovez) si cel rosu (,,alla siciliana"), care contine si rosii.
Istoria sosului pesto ne intoarce cu mult timp in urma, in perioada Antichitatii, perioada in care se obisnuia macinarea condimentelor intr-un mojar si adaugarea uleiului peste aceste condimente.Termenul ,,pesto" se traduce chiar prin ,,macinare" si face referire exact la procedeul mentionat anterior.
Semintele de pin se regasesc si in compozitia unei cafele specifice din Noul Mexic (New Mexico). Aceasta reteta a fost inventata cu mai bine de 20 de ani in urma de o companie care detinea o abundenta de conifere din specia Pinus edulis.
Contraindicatii si precautii
In ceea ce priveste consumul de seminte de pin, contraindicatiile se limiteaza la o situatie aparte, si anume: la alergiile la nuci si seminte sau alergiile la polenul pinului. In acest caz, se indica consultarea medicului pentru a determina daca acest consum al semintelor de pin este sigur pentru tine.
De asemenea, unele studii au aratat ca a existat un numar mic de persoane care au experimentat un efect advers in urma consumului, si anume ,,sindromul semintelor de pin". Acest sindrom consta intr-o tulburare a gustului ce poate aparea la 12-48 de ore de la consumul de seminte de pin si care poate dura cateva zile. In aceasta perioada poate persista un gust metalic, amarui, la nivelul gurii.
Acest sindrom nu reprezinta o reactie alergica si nu are repercursiuni negative asupra sanatatii. El se poate datora unor factori genetici sau consumului de seminte de pin rancede. Sindromul dispare de la sine odata ce consumul de seminte de pin inceteaza.
Recomandam respectarea unor precautii si consultarea opiniei avizate a medicului specialist sau a nutritionistului in cazul femeilor insarcinate, a femeilor care alapteaza, persoanelor cu afectiuni grave sau care urmeaza diverse tratamente medicamentoase.