Shilajit (mumio) este un amestec natural de materii organice si anorganice format in decursul timpului din humus si infiltrat printre stancile inalte ale muntilor din nord-estul Indiei si din alte parti ale Asiei. Pe timpul verii, datorita temperaturilor ridicate, se topeste si iese la iveala din fisurile stancilor. Are consistenta similara asfaltului, un gust amar inconfundabil si un miros caracteristic, neobisnuit. Se inmoaie aproape imediat in contact cu caldura corpului uman (pe palma) si se dizolva foarte repede in apa, dar nu se dizolva in alcool. Primele referiri la mumio sunt mai vechi de 3000 de ani, fiind cunoscut nu doar in Babilon, Persia si Egipt, dar si in Grecia, Roma si bineinteles, in Asia.
In Ayurveda este considerat un panaceu care produce efecte vindecatoare de amploare la nivel foarte profund in organism datorita compozitiei sale foarte complexe, bogata in microelemente, zeci de minerale, oxizi metalici, 6 aminoacizi, steroizi si fosfolipide, dar si vitamine, uleiuri eterice si alte substante biologic active. Sustine transportul si absorbtia nutrientilor in organism si amplifica procesele de metabolizare a proteinelor si acizilor nucleici, regenereaza sistemul nervos, este antioxidant, antiinflamator, nootropic (imbunatateste functiile mentale), are efect antitumoral si stimuleaza sistemul imunitar.
Produs/Cultivat in India.
VALORI NUTRITIONALE | UM | /100G |
---|---|---|
Energie | kJ | 1430 |
kcal | 339 | |
Proteine | g | 5,31 |
Carbohidrati | g | 68,71 |
zaharuri |
g | 4,16 |
Lipide | g | 1,91 |
saturate |
g | 1,42 |
Fibre | g | 12,64 |
Sodiu | g | 0,081 |