Spirulina:
Algele sunt organisme aflate la granita dintre regnul vegetal si cel animal, au fost primele forme de viata pe Pamânt. Spirulina este datata la aproximativ 3,5 milioane de ani; au forma spiralata si culori ce variaza între verde închis si verde-albastrui.. Unele alge, precum chlorella, alga verde-albastrui (Aphanizomenon flos-aquae) si spirulina, contin mai multa clorofila decât orice alte plante, ele fiind o sursa de alimente de cea mai înalta valoare nutritiva. Bastinasii din America de Sud si Africa, se remarca prin sanatate deosebita, longevitate si datorita faptului ca folosesc în alimentatie spirulina.
Spirulina este o proteina completa, naturala, usor asimilabila. Este cea mai bogata sursa naturala de clorofila, de saruri minerale sub forma chelata (fier, calciu, zinc, potasiu si magneziu) de vitamine A si B complex; contine fenilalanina, un amino-acid care regleaza activitatea centrului foamei din creier, diminuând senzatia de foame si mentinând constant nivelul glucozei din sânge, pentru aceasta este un bun adjuvant în regimurile de slabire.
Sub forma uscata, spirulina - pe lânga clorofila - este foarte bogata în proteine si acizi nucleici, beta-caroten, vitamine B, saruri minerale( fier, calciu, magneziu, zinc, fosfor, seleniu, iod); (ex.100g spirulina contin 60 - 70g proteine (de 3 ori mai mult decât carnea de porc, de 2 ori mai mult decât carnea de vita si de peste 1,5 ori mai mult decât boabele de soia). În plus, toate proteinele din spirulina sunt asimilate foarte usor de organismul uman (pâna la 80%) deoarece contin 18 aminoacizi necesari, dintre care 8 esentiali (acestia nu pot fi sintetizati în organismul uman) obtinuti din hrana zilnica. Cantitatea foarte mare de ARN si ADN (proteina cu sursa vegetala de cea mai buna valoare calitativa, cu biodisponibilitate mare) justifica efectul lor în regenerarea celulara si în încetinirea proceselor de îmbatranire. Acest exces de acizi nucleici aduc si riscul cresterii nivelului acidului uric în organism (mai ales cind se consuma simultan carne rosie si organe) favorizând instalarea gutei si aparitia calculilor renali, la persoanele predispuse.
Ganoderma:
De mii de ani, Ganoderma (sau Lingzhi în denumirea traditionala) a fost considerata de catre medicina chineza un remediu miraculos, care creste longevitatea si vindeca multe boli. Ganoderma face parte din marea familie a ciupercilor si datorita faptului ca este dificil de recoltat, se cultiva. Cele mai eficiente sunt ciupercile tinere, în crestere, cu gust dulce-amarui.
Ganoderma contine substante active dintre cele mai valoroase: alcaloizi, enzime, vitamine, polizaharide, albumine vegetale si germaniu organic. Conform studiilor efectuate, Ganoderma contine o cantitate de 4-6 ori mai mare de germaniu organic decât cea prezenta în Ginseng. Germaniul organic îmbunatateste circulatia sângelui, mareste capacitatea de oxigenare corporala, îmbunatateste metabolismul si previne degenerescenta celulara. Polizaharidele sunt imunostimulatoare. Albumina vegetala din ganoderma are o valoare biologica exceptionala, similara albuminei animale, fiind astfel o sursa eficienta de proteine.
Actiuni:
Antibacterian, antiinflamator, antitusiv, antispastic, analgezic, antitumoral, antioxidant, antireumatic, antistres, antitrombotic, diuretic, detoxifiant, protector hepatic, expectorant, eupeptic, imunomodulator, imunostimulator, tonic cardiac, hepatotonic, hepatoprotector, regleaza tensiunea arteriala, circulatia sanguina si functia respiratorie, regleaza tranzitul intestinal, functia pancreasului, creste rezistenta la frig, stimulent imunitar, vitalizant, mareste longevitatea, confera protectie contra reactiilor adverse din tratamentele cu citostatice si de radioterapie, depurativ, mineralizant, vitaminizant, reglator al metabolismului celular, regenerator, reîntineritor, stimulent mental.
Adjuvant in:
Afectiuni generate de scaderea imunitatii, infectii recidivante (respiratorii, urinare, sinuzale etc), hepatite cronice virale, afectiuni cardiace (cardiopatii diverse, insuficienta cardiaca), afectiuni digestive, diabet zaharat, migrene, reumatism cronic degenerativ, insuficienta circulatorie cerebrala si periferica, hipercoagulabilitate sanguina, tromboflebite, sindrom posttrombotic, varice hidrostatice, tulburari psihoemotionale (depresii, anxietate, atac de panica), insomnie, tulburari de memorie, astenie fizica si psihomentala, stres prelungit, adjuvant în boli neoplazice, adjuvant in diabet zaharat, disfunctii renale, obezitate, anemii, hipertensiune arteriala, cardiopatie ischemica, distonie neurovegetativa, stres, efort intelectual sustinut (studenti, elevi, intelectuali), carenta de saruri minerale calciu si magneziu (contine Ca, Zn, Iod si Mg organic), încetinirea procesului de îmbatrânire, hipotiroidie, cresterea performantelor sportive.
Mod de administrare:
Este foarte important ca plantele sa fie administrate constant, pentru ca efectele dorite sa apara si sa se mentina.
PROFILACTIC: (pentru persoanele care nu sufera de o boala anume, dar doresc sa fie în forma maxima si sa-si mentina tonusul tineresc): 2 comprimate de 2 ori pe zi înainte de mese, în cure de 2-3 saptamâni, apoi câte 1 comprimat, o data pe zi (în cure de pâna la 5-7 luni).
PENTRU ADULTI SI COPII PESTE 14 ANI: 1-2 comprimate de 3 ori pe zi înainte de mese.
PENTRU COPII ÎNTRE 7 SI 14 ANI: 1 - 1 comprimate de 3 ori pe zi înainte de mese, dupa vârsta si sfatul medicului.
Contraindicatii:
Se recomanda prudenta si ajustarea tratamentului dupa sfatul medicului, pentru persoanele care sufera de coagulopatii, vasculopatii, tendinta crescuta la sângerare (epistaxis, gastrite si ulcere gastro-duodenale), tratamente anticoagulante, alergie specifica, persoanele care sufera de edeme (cei care retin apa în corp), gravide, femei care alapteaza si copii sub 7 ani.