Denumirea de propolis vine din limba greaca si într-o traducere aproximativa ar însemna “partea din fata a cetatii”.
De ce aceasta denumire?
Pentru ca albinele care produc aceasta substanta o folosesc pentru consolidarea, captusirea si izolarea stupului, care devine astfel o adevarata cetate. Propolisul în contact cu apa din precipitatii se întareste si devine dur si impermeabil ca piatra, nepermitând umezelii sa patrunda în stup. Apoi, propolisul este un antiseptic foarte puternic, anihilând bacteriile, ciupercile parazite si chiar virusurile, creând un mediu aproape perfect steril. În fine, atunci când patrunde în stup un pradator, cum ar fi razatoarele mici, acesta etse ucis de veninul albinelor si apoi este învelit în ceara si propolis, împiedicând astfel descompunerea lui si infectarea mediului ambiant. De fapt, propolisul este un extract din mugurii arborilor (în special din mugurii de plop, dar nu numai), care este cules si prelucrat de albine primavara devreme. Este, asadar, un produs de origine vegetala, care pastreaza multe din proprietatile plantelor din care a fost obtinut, fiind îmbogatit însa cu anumite substante secretate de albine. Rezultatul este un cicatrizant, un regenativ, un antiseptic, un reglator hormonal si un stimulent imunitar de exceptie, pa care îl vom cunoaste mai detaliat în cele ce urmeaza. Vom prezenta propolisul numai sub forma de tinctura, pentru ca administrat ca atare, fiind aproape deloc solubil, va trece pe traiectul digestiv si va fi eliminat fara a avea o actiune eficienta asupra organismului
Actiuni:
Intern: Analgezic, antiinflamator, anestezic, antimicrobian, antimicotic, antiviral, antiamoebian, cicatrizant, imunomodulator, antioxidant, antiagregant plachetar, antitumoral, etc.
Extern: Analgezic, antiinflamator, antimicrobian, anestezic, cicatrizant, antiherpetic.
Indicatii:
Intern: Se utilizeaza ca adjuvant in faringite, laringite, traheite, amigdalite, bronsite, viroze respiratorii, sinuzite, colite, enterocolite, giardioza (lambliaza).
Extern: Se utilizeaza ca adjuvant in faringite, amigdalite, afectiuni cutanate (eczeme infectioase, arsuri, micoze, herpes, rani superficiale).
Efecte adverse: Pot aparea reactii alergice Precautii: Se utilizeaza cu prudenta la pacientii astmatici si la cei cu teren alergic.
Contraindicatii: Sarcina, alergie la propolis sau la produse apicole
Mod de administrare:
Intern: Adulti si copii peste 14 ani: cate 30-40 picaturi de 3 ori/zi cu 30 minute inainte de mese Copii intre 7 si 14 ani: jumatate din doza adultului Copii sub 7 ani: dupa recomandarea medicului
Extern: Se aplica sub foarma de badijonaj local