Actiuni:
Intern: Antiinflamator, antitumoral bun (actioneaza în special asupra aparatului reno-urinar si asupra prostatei), astringent, colagog, coleretic, depurativ, dezinfectant, diuretic, emolient, hemostatic mediu-slab, hipocolesterolemiant mediu-slab, imunostimulator (în special pe segmentul reno-urinar, hepatic si cel genital), regenerator al tesuturilor, stimulent puternic al functiei hepatice, stimulent si reglator al productiei de secretii gastro-intestinale.
Indicatii:
Intern: - prostatita, adenom de prostata, adjuvant în tratarea cancerul de prostata: 3 lingurite pe zi. Se combina excelent cu tinctura de ghimpe, în proportii egale; - hepatita, hepatita cronica evolutiva, adjuvant în ciroza hepatica: 3 lingurite pe zi înainte de masa cu 20 de minute. Se combina excelent cu tinctura de anghinare si rostopasca; - enterita (adjuvant), diabet (adjuvant): 3 lingurite pe zi, pe stomacul gol. Se combina excelent cu tinctura de afin; - boli renale si urinare: nefrita, pielonefrita, cistita, uretrita negonococica ( în cea gonococica este un adjuvant la terapia medicamentoasa specifica): 3-4 lingurite pe zi pe stomacul gol. Se combina excelent cu tinctura de ienupar si de coada soricelului; - ulcer gastrointestinal (adjuvant): 3 lingurite pe zi înainte de masa. Se ia doar diluata în apa. Se combina foarte bine cu tinctura de tataneasa si de coada soricelului.
Mod de admistrare: Se ia de regula 1 lingurita de tinctura diluata în 100 ml (jumatate de pahar de apa, de 3-4 ori pe zi. Este foarte importanta diluarea în apa în tratarea bolilor hepatice, ulcerului, cancerului, în care alcoolul pur, nediluat ar putea produce tulburari serioase. De asemenea, în bolile reno-urinare si în tratamentul bolilor prostatei actiunea tincturii este mult eficientizata de aportul suplimentar de apa.
Contraindicatii: Nu se cunosc.