Actiuni:
Intern:
Activator al peristaltismului intestinal (dozele mici stimuleaza peristaltismul, dozele mari devin însa inhibatoare), antiaterosclerotic (împiedeca depunerea si favorizeaza eliminarea placilor de aterom de pe peretii vaselor sanguine), antibacterian foarte puternic (alicina continuta de usturoi în concentratie de 1:100000 actioneaza atât asupra germenilor gram-pozitivi, cât si a celor gram negativi), antifungic puternic, antiseptic general cu spectru foarte larg, antiseptic pulmonar exceptional (uleiul volatil se elimina partial prin plamâni), hipotensiv foarte bun (disulfura de alil reduce tensiunea arteriala), antitrombotic (împiedica formarea trombilor: alicina, adenozina si metil-alil-trisulfidul au actiune antiagregant plachetara), bradicardizant, expectorant foarte bun si rapid, fluidifiant al secretilor bronsice, produce o scadere a colesterolului din sânge (deasemenea o scadere a trigliceridelor, lipoproteinelor si fosfolipidelor serice), tonic vascular, vasodilatator, vermifug.
Alte proprietati interne:
Antispastic, carminativ, coleretic, diuretic, febrifug, fluidifiant sanguin, hipoglicemiant, sedativ, anticataral, antidiareic, antigutos, antireumatic, tonic nervos, tonic cardiac.
Extern:
Antibacterian puternic, antifungic (inhiba dezvoltarea ciupercilor patogene) puternic, antiseptic cu spectru larg, antiviral, rubefiant.
Indicatii:
Intern:
- prevenirea si combaterea bolilor infectioase: epidemii gripale, febra tifoida(adjuvant), difterie (adjuvant);
- enterocolita, diaree, dizenterie (adjuvant);
- atonie digestiva, constipatie atona: în doze mici 1/4 –1/2 lingurita, de 2-3 ori pe zi;
- paraziti intestinali (ascarizi, oxiuri, tenie), candidoza bucala si a cailor respiratorii;
- bronsita cronica si acuta (inclusiv cea astmatiforma), tuse convulsiva, astm: pentru combaterea crizelor de astm se iau 20 de picaturi de tinctura de usturoi cu 1 lingurita de miere;
- arterioscleroza, varice, hemoroizi, hipertensiune arteriala, tahicardie, aritmie cardiaca (palpitatii);
- guta, reumatism, hipercolesterolemie.
Alte utilizari interne:
Astenie, slabiciune generala, dezechilibre endocrine, afectiuni renale, retentie urinara, litiaza renala urica, edem al gambelor, pletora, paradontoza.
Extern:
- plagi, plagi infectate: comprese cu tinctura de usturoi;
- scabie, negi, bataturi: se pun comprese cu tinctura de usturoi pe zonele afectate, care se acopera cu material impermeabil si se tin de seara pâna dimineata, timp de 15 zile;
- nevralgii: frectii cu tinctura în care se pun, eventual, si câteva picaturi de ulei volatil de menta;
- întepaturi de insecte: se scoate acul, daca exista, si se aplica o compresa cu tinctura de usturoi pe zona afctata;
- cresterea parului: masaj la radacina parului cu tinctura de usturoi, 1-2 ori pe saptamâna;
- reumatism, încheieturi umflate sau dureroase: frectii cu tinctura de usturoi în care se pun, eventual, si câteva picaturi de ulei volatil de menta;
- raguseala, guturai, tuse: gargara cu o solutie obtinuta din 1 lingurita de tinctura de usturoi diluata într-un sfert de pahar de apa;
- afte, infectii bucale cu candida: clatiri ale gurii cu o solutie obtinuta din 1 lingurita de tinctura de usturoi diluata într-un sfert de pahar de apa;
- candidoza vaginala: 30-40 de picaturi de tinctura de usturoi se amesteca foarte bine cu 1-2 linguri de miere, obtinându-se o mixtura care se aplica pe peretii vaginului. Se lasa 2-3 ore, dupa care se fac spalaturi cu apa fara sapun, apoi cu ceai de flori de musetel sau de frunze de tataneasa.
Mod de administrare:
Intern: se iau de regula 30-40 de picaturi diluate în 100 ml (jumatate de pahar) de apa, de 3-4 ori pe zi. Combinatiile de tinctura de usturoi cu alte tincturi se iau în aceeasi doza si de asemenea diluate în apa.
Extern: conform indicatiilor date la fiecare afectiune în parte.
Precautii:
Administrarea interna poate produce persoanelor cu sensibilitate gastrica sau hepatica stari neplacute cum ar fi: senzatie de voma, inapetenta temporara, indigestie.În cazul aplicarii externe trebuie folosit cu precautie caci poate provoca reactii neplacute ale pielii.
Contraindicatii:
Nu se administreaza intern persoanelor cu cataruri gastrice si intestinale, în simptome congestive pulmonare (tuse seaca, tuse sanguinolenta, stari febrile), deoarece accentueaza starea iritanta. Nu se da mamelor care alapteaza - transmite laptelui mirosul si gustul de usturoi.