Actiuni: imunostimulent, antialergic (reduce nivelele crescute de histamina din organism), antigripal, tonic cardiac, antitrombotic, favorizeaza asimilarea fierului (creste rata de absorbtie a fierului la nivel intestinal), reglator al tensiunii arteriale, antidiabetic, antitumoral.
Indicatii (în baza studiilor stiintifice recunoscute international):
Se utilizeaza ca adjuvant în:
Aceasta vitamina a fost identificata pentru prima data in lume de catre fiziologul si biochimistul de origine maghiara Albert Szent-Gyorgyi, descoperire pentru care savantul a si primit premiul Nobel, in anul 1937. Cunoscuta si ca acid ascorbic, aceasta substanta este printre cele mai importante pentru viata, intervenind in practic toate procesele fiziologice importante din organismul uman si nu numai.
DIFEREN?A DINTRE VITAMINA C ORGANICA SI ALTE FORME DE VITAMINA C
Din punctul de vedere al structurii chimice, vitamina C existenta in fructe si legume este identica cu cea sintetica. Si atunci de ce se face aceasta diferentiere? Pentru ca efectul terapeutic al variantei organice este mult mai intens, decat al celei obtinuta pe cale industriala. Cercetatorii au identificat în extractele naturale bogate in vitamina C asa-numitii co-factori, niste substante (flavonoide, antociani, acizi organici) care pe de o parte imbunatatesc simtitor asimilarea acestei vitamine de catre organism, iar pe de alta parte potenteaza actiunea sa terapeutica foarte mult. De pilda, vitamina C de sinteza administrata in poliartrita reumatoida are efecte modeste, in schimb vitamina C organica, extrasa din fructe, are o actiune mult mai intensa, diminuând durerea articulara si marind, prin adminstrare sistematica, mobilitatea articulara foarte mult. La rândul lor, toate studiile de laborator au aratat ca efectul antioxidant al extractelor naturale cu vitamina C organica sunt de 6-10 ori mai puternice decat ale vitaminei C de sinteza.
DEFICITUL DE VITAMINA C ÎN ORGANISM
Apare foarte frecvent, deoarece pe de o parte organismul uman nu este capabil sa produca aceasta vitamina, ci o ia din surse exterioare, iar pe de alta parte corpul nostru consuma cantitati imense de vitamina C atunci cand este supus la efort, poluare sau stres. De pilda, o singura tigara fumata face organismul sa consume intre 25 mg. de vitamina C, in conditiile in care necesarul zilnic din acest nutrient este de 70-100 mg.
Deficienta de vitamina C duce la aparitia urmatoarelor simptome: oboseala, sangerari ale gingiilor, umflarea dureroasa a incheieturilor, tulburari in activitatea sistemului nervos si al celui muscular, diminuarea rezistentei organismului la infectii, fragilizarea vaselor de sange (inclusiv a capilarelor), respiratie dificila, dureri ale oaselor, paradontoza, oscilatii ale tensiunii arteriale, cresterea valorilor colesterolului, diminuarea rezistentei la efort, astenie etc.
PRODUS NOTIFICAT DE INSTITUTUL NATIONAL DE CERCETARE - DEZVOLTARE PENTRU BIORESURSE ALIMENTARE - IBA CU NR. 6804 / 2012.
Compozitie: