Vitamina E este cunoscuta pentru puternicul efect antioxidant, se face utila in prevenirea aparitiei semnelor batranetii cauzate de stresul oxidativ. Poate proteja inima, mentine nivelul normal de colesterolul si trigliceride. Poate interveni in reglarea sistemului hormonal fiind folosita in prevenirea sterilitatii si mentinerea unei activitati sexuale normale, atat la femei cat si la barbati. Astfel, favorizeza sarcina si influenteaza potenta sexuala.
Cunoscuta pentru puternicul efect antioxidant, se face utila in prevenirea aparitiei semnelor batranetii cauzate de stresul oxidativ. Poate proteja inima, mentine nivelul normal de colesterolul si trigliceride. Poate interveni in reglarea sistemului hormonal fiind folosita in prevenirea sterilitatii si mentinerea unei activitati sexuale normale, atat la femei cat si la barbati. Astfel, favorizeza sarcina si influenteaza potenta sexuala.
Prin capacitatea sa puternic antioxidanta, vitamina E are un rol deosebit de important si complex in organismul uman. Astfel,prin functia sa antioxidanta, vitamina E protejeaza vitamina A, carotenii si acizii grasi nesaturati impotriva procesului de oxidare, prevenind astfel ateroscteroza si imbatranirea. De asemenea, vitamina E , inlesneste depozitarea glicogenului in ficat si in muschi, inclusiv in muschiul cardiac, intervine in metabolismul grasimilor, al calciului si al fosforului, ca si in sinteza proteinelor si limiteaza producerea de colesterol.
Vitamina E si imunitatea
Absenta vitaminei E afecteaza functiile celulelor T deci, activitatea sistemului imunitar. Vitamina E creste atat raspunsul imun innascut, cat si pe cel dobandit. Suplimentarea cu vitamina E este deosebit de importanta in cazul varstnicilor, deoarece, la acestia, activitatea sistemului imunitar este scazuta si sunt mai vulnerabili in fata anumitor bacterii si virusuri. Vitamina E mareste puterea de aparare a organismului fata de infectii, fiind si anticancerigena.
Vitamina E si celula - Vitamina tineretii si vitalitatii
Previne si incetineste procesul de imbatranire celulara si contribuie la regenerarea celulelor, fiind de aceea recomandata in perioada de convalescenta.
Vitamina E si inima
Specialistii cardiologi au constatat ca, administrand vitamina E in timpul sau dupa infarctul de miocard, se menajeaza muschiul inimii. Accelereaza si vindecarea bolnavilor ce au suferit interventii chirurgicale pe arterele coronare, scade riscul instalarii ischemiilor cardiace in miocardite, angina pectorala si insuficienta cardiaca, intareste si protejeaza inima si arterele impreuna cu vitamina A impotriva instalarii aterosclerozei, putand atenua chiar si simptomele afectiunilor deja instalate.
De asemenea, administrarea vitaminei E duce la importante ameliorari in diferite afectiuni cardiovasculare, in special in durerile cardiace si in starile de sufocare, preintampina formarea cheagurilor de sange si contribuie la dizolvarea acestora.
Cercetatorii de la Asociatia Americana de Cardiologie au descoperit ca vitamina E reduce riscul de formare a cheagurilor de sânge la femei. Administrarea zilnica a unei doze de vitamina E fluidizeaza sângele si scade riscul de tromboembolism venos.
Actioneaza pozitiv asupra circulatiei sanguine periferice avand rol de protectie la nivelul vaselor capilare; are actiune benefica in arterita, tromboflebita, ulcere varicoase.
Vitamina E are si efect diuretic si hipotensiv.
Vitamina E si functia sexuala - Vitamina fertilitatii
Intervine favorabil in reproducere, in asigurarea functionarii normale a glandelor sexuale si a celor endocrine fortificand functia sexuala, amelioreaza ritmul de dezvoltare a organelor genitale la pubertate;
Vitamina E este indicata in atrofie testiculara, ovariana si uterina, in impotenta, sterilitate feminina si masculina.
Previne avorturile spontane.
Lipsa vitaminei E se resfrange in special asupra functiei de reproducere si poate duce pana la sterilitate (atat pentru femei cat si pentru barbati) sau la avort spontan.
In acest sens, este recomandata marirea doxei in cazul maternitatii sau menopauzei. Diminueaza, de asemeni, sindromul premenstrual si tulburarile de menopauza.
Vitamina E si pielea - Vitamina frumusetii
Vitamina E este considerata, alaturi de vitaminele A si C ca fiind vitaminele frumusetii.
Vitamina E are rol in regenerarea pielii fiind astfel indicata in arsuri si rani greu vindecabile.
Are rol benefic in tratarea eczemelor, acneei si psoriazisului.
Vitamina E si muschii
Se cunoaste faptul ca cei care practica culturismul au nevoie de o cantitate mai mare de vitamina E pentru dezvoltarea masei musculare si inlaturarea mai rapida a oboselii. Si aceasta, datorita calitatii vitaminei E de a fortifica musculatura si tesutul conjunctiv. Prin faptul ca imbunatateste capacitatea musculara si intarzie aparitia oboselii, se poate folosi cu succes de catre toti sportivii, in general.
S-a descoperit de asemenea ca viatmina E este si un excelent antiinflamator natural.
In cazul efortului fizic intens, reduce (alaturi de vitamina C) efectele nocive ale consumului marit de oxigen. Asa ca daca se practica sportul, vitamina E este indispensabila, si cu atat mai mult daca e sport la inaltime (alpinism sau ski).
In afectiuni reumatice inflamatorii, distrofii musculare, vitamina E este de asemenea de un real folos.
Vitamina E si Creierul - Vitamina E protejeaza celulele nervoase diminuand de patru ori riscul bolii Parkinson si este eficienta si in tratarea epilepsiei.
La bolnavii care sufera deja de boala Parkinson, amelioreaza crizele prin relaxarea musculaturii.
Vitamina E fortifica capacitatile cerebrale si mentale.
Vitamina E si alte actiuni:
APA - Controleaza eliminarea apei din organism
PLAMAN - Amelioreaza afectiunile pulmonare.
DIABET - Eficienta ca adjuvant in tratamentul diabetului zaharat.
FICAT - Asigura protectia ficatului, in hepatita cronica si in cea epidemica
OCHI - Eficienta si recomandata in miopia evolutiva, precum si in cazul opacifierii cristalinului si al cataractei.
Indicatii terapeutice
Tratamentul carentei de vitamina E.
Ca tratament profilactic in afectiunile care necesita un aport suplimentar de vitamina E:
-sindrom de malabsorbtie asociat cu insuficienta pancreatica, fibroza chistica sau cu alte afectiuni
-afectiuni ale tractului hepato-biliar (colestaza cronica, ciroza hepatica, atrezie biliara, icter de cauza obstructiva)
-tulburari digestive (boala celiaca, sprue tropical, enterite regionale)
-gastrectomie
-abetalipoproteinemie
-acantoza
-necesitati crescute de vitamina E, precum: persoane care lucreaza in medii toxice si poluate, alte situatii ce duc la scaderea capacitatii de aparare a organismului.
Ingrediente active/1 capsula:
Vitamina E .... 400 U.I. Acetat de dl-alfa-tocoferol
Prezentare: flacon cu 60 capsule.
Sunt utilizate flacoane de culoarea chihlimbarului, pentru a pastra proprietatile si stabilitatea substantelor nutritive si a extractelor din plante.
Mod de utilizare: 1 capsula pe zi dupa masa cu un pahar de apa sau conform recomandarii consultantului de specialitate.
Efecte secundare: Nu s-au evidentiat la dozele prescrise.
Termen de valabilitate: 2 ani de la data inscrisa pe ambalaj.
Produsul nu contine ingrediente cu potential alergenic.
Producator: Swanson Health Products, SUA