Baobabul (Adansonia digitata L), supranumit si copacul vietii, este un arbore din genul „Adansonia”, familia „Bombacaceae”, cu trunchiul foarte gros (de pâna la 9 m în diametru), moale, fibros si umed si ramuri asemanatoare radacinilor, de unde si numele de „copac cu capul în jos” sau „copacul butoi”. Cunoscuta sub numele de „pâinea maimutei”, pulpa fructelor sale este comestibila, sub forma proaspata sau uscata. Se deshidrateaza natural în interiorul fructului, aroma sa, acrisoara acidulata, situându-se undeva între cea de grapefruit, pere si vanilie.
Începând cu anul 2008, odata cu autorizarea în UE a pudrei din fructe de baobab ca ingredient sigur în alimantatie, se constata un interes crescut pentru valorificarea semintelor de baobab si a pudrei din fructele acestuia, pentru consum, dar baobabul este si o sursa de fibre, ulei vegetal (din seminte) coloranti si combustibil. Pentru australienii indigeni, acest arbore este o sursa de apa si hrana, frunzele sale sunt utilizate de acestia în scop medicinal, iar fructele sunt uneori pictate la exterior si sculptate, pentru a fi purtate ca ornamente.
Pudra din fructele de baobab are un continut de 12% apa, 50% fibre alimentare si un procent deosebit de ridicat de acid ascorbic (vitamina C) si tiamina.
Recomandari: se poate folosi ca agent de îngrosare în gemuri si sosuri, ca îndulcitor în bauturi de fructe sau pentru a da aroma acrisoara sosuriilor calde.