Descriere
Mod de pastrare:
Se va pastra in ambalajul original, intr-un loc uscat si racoros, ferit de lumina directa a soarelui. A nu se lasa la indemana copiilor sub 3 ani. Nu se va lasa recipientul deschis intre utilizari.
Doza zilnica:
2,5-5ml/zi, sau dupa sfatul medicului. A nu se depasi doza prescrisa. Produsul nu inlocuieste o alimentatie echilibrata.
2,5ml solutie contin: 1,875 mg mangan (92,71% din VNR).
Cantitatea precizata este valabila pentru un adult cu greutatea de 70kg.
Sugeram utilizarea unei lingurite (volum circa 2,5ml), sau a dopului flaconului.
Capacitatea dopului flaconului, dupa indepartarea sigiliului, este de circa 7ml.
Compozitie: apa distilata, gluconat de mangan, 3g
Informatii suplimentare
Manganul este un element mineral esential tuturor formelor de viata. Va prezentam in continuare cateva dintre functiile sale cele mai importante:
- activeaza sistemul enzimatic implicat in metabolismul energetic si al proteinelor;
- este implicat in formarea tesuturilor conective si a oaselor si este esential in biosinteza colagenului, deoarece ajuta la producerea unor enzime cheie in acest proces, precum si in formarea factorilor coagulanti, fiind un cofactor important in sinteza mucopolizaharidelor, care sunt un constituent important in structurile osoase si cartilaginoase din organism;
- are rol in sinteza colesterolului si in actiunea insulinei in organism;
- intra in compozitia moleculelor antioxidante MnSOD (mangan superoxid dismutaza), unul dintre antioxidantii care neutralizeaza radicalii liberi si reduce sau chiar ajuta la prevenirea unora dintre deteriorarile produse de acesti radicali la nivel celular. Aceasta enzima este principalul antioxidant mitocondrial, fiind astfel foarte important in protectia acestor organite celulare;
- acest micronutrient activeaza mai multe enzime implicate in sinteza acizilor grasi si a colesterolului;
- activeaza enzimele responsabile pentru producerea ARN si ADN;
- aportul de mangan aduce beneficii sistemului imunitar si regelaza echilibrul de zaharuri din sange;
- manganul este totodata esential pentru incorporarea xilozei si a galactozei in glicoproteine;
- este implicat in transferul gruparilor energetice de tip fosfat prin intermediul enzimelor fosfotransferaze;
- in plante, manganul actioneaza in stransa legatura cu cuprul si zincul pentru producerea pe cale fotosintetica a oxigenului din apa.
In mod normal, manganul poate fi gasit in cereale integrale, fructe, legume, ceai. Surse naturale bogate in mangan sunt nucile si semintele, germenii de grau si graul integral, legumele, ananasul.
Cantitatea totala din corpul uman este de circa 10-20 mg, care este concentrata mai ales in ficat, sistemul osos, pancreas si creier.
Nivele scazute de mangan, fie in sange, fie in tesuturi sunt asociate cu un numar de boli cronice. Dintre afectiunile asociate cu aceasta deficienta amintim:
- cresterea inceata a parului si unghiilor;
- pierderea in greutate;
- cresterea dificila;
- diminuarea functiei reproductive;
- anomaliile scheletale;
- toleranta scazuta la glucoza;
- metabolismul defectuos al lipidelor si carbohidratilor;
- dezordinile musculare;
- paraliziile;
- problemele de miscare si de echilibru, mai ales la copii.
In mod normal, lipsa de mangan din alimentatie este rara si de aceea nu este definita o doza zilnica necesara. Cantitatea uzuala de mangan consumata zilnic este cuprinsa intre 0,52 si 10,8 mg.
Se recomanda a nu se depasi cantitatea de 11 mg/zi, datorita riscului aparitiei unor probleme neurologice.
Manganul in exces este toxic, la fel ca orice alt mineral. In general, principala cale de supraexpunere este cea industriala, care genereaza asa-numitul "manganism", o degenerare neurologica de tip Parkinson, cauzata de inhalarea in exces a vaporilor si a fumului cu continut ridicat de mangan.
Suplimentele alimentare pe baza de mangan sunt nerecomandate in cazul persoanelor cu probleme hepatice grave. Cateva minerale, precum calciul, fierul si, posibil, zincul, reduc absorbtia manganului in corp.
Persoanele care folosesc contraceptive orale sau antacide este posibil sa aiba nevoie de un surplus de mangan, ce poate fi obtinut prin consumul de suplimente alimentare.