Descriere
Un amestec de condimente cu o aroma foarte intensa, dulce-condimentata, picanta, ce va permite sa realizati o bautura aromata aurie pe baza de lapte / bautura vegetala, pe care va recomandam sa o indulciti cu miere de tei.
Pentru preparare, amestecati o lingurita (5 g) din aceast amestec cu 250 ml de lapte vegetal cald si indulciti apoi cu miere sau sirop.
Stiati ca?
Laptele auriu (haldi ka doodh/lapte cu turmeric) este un remediu indian foarte popular, servit in general inainte de culcare pentru a induce somnul, dar prezinta multe alte efecte benefice deosebite in cazuri de artrite si dureri articulare, raceala si tuse, indigestie, diaree (pentru diaree se foloseste lapte degresat), pentru intretinerea tenului, detoxifiere generala (purificarea sangelui si a ficatului), etc.
Reteta- Lapte auriu
Obtinerea pastei de turmeric: se amesteca bine intr-un vas mic 1/4 cana pudra de turmeric, 1/2 lingurita piper macinat si 1/2 cana apa, se incalzesc la foc mediu amestecand continuu pana capata consistenta unei paste (nu dureaza mult), iar dupa ce se raceste se pastreaza la frigider intr-un borcan de sticla. Este bine sa fie consumata in maxim cateva saptamani, deoarece isi pierde eficacitatea odata cu trecerea timpului.
Prepararea laptelui auriu: se amesteca intr-un vas 1 cana lapte vegetal (se poate folosi lapte de migdale, de canepa sau de cocos), 1 lingurita ulei de cocos si 1/4 lingurita pasta de turmeric (sau ceva mai mult) si se incalzesc la foc mediu amestecand constant si avand grija sa nu atinga temperatura de fierbere. Se adauga miere dupa gust.
Ingrediente:
curcuma*, ghimbir*, scortisoara*, nucsoara*, cardamom*, cuisoare*, piper negru*. *ingredient din agricultura ecologica.
Valori nutritionale/100g:
Energie: 1621 kJ / 384 kcal;
Proteine: 7.9 g;
Grasimi: 6.5 g, din care acizi grasi saturati: 1.9 g;
Carbohidrati: 71 g, din care zaharuri: 5.2 g;
Fibre: 5.9 g;
Sare: 0.3 g.