Orz certificat ecologic, Biorganik. Tara de origine: Austria. Tara de provenienta: Ungaria.
Se poate prepara ca garnitura sau sub forma de terci.
Mentionat des in biblie si apreciat in Rigveda ca fiind una dintre cerealele principale din India antica, orzul este una dintre primele cereale cultivate, aparuta in acelasi timp cu graul alac si cu graul emmer. Cele mai vechi dovezi ale orzului salbatic, in context arheologic, dateaza din jurul anului 8500 i.Hr., iar cele ale cultivarii sale preced anul 4200 i.Hr.
Orzul este utilizat la fabricarea berii inca din neolitic, a fost intrebuintat apoi si ca moneda de schimb, iar pentru Egiptul antic a fost un simbol al Egiptului de Sus (in Egiptul antic era folosit la obtinerea painii si a berii). Si in Orientul Mijlociu este o cereala cultivata de multa vreme, fiind folosit pentru prepararea unor produse alimentare traditionale arabe, asiriene, israeliene, kurde si persane, precum kashkak, kashk sau muri. Supa de orz este servita traditional in Arabia Saudita in perioada Ramadamului, cholent (hamin) este tocana evreiasca traditionala mancata adesea in Sabat, iar exemplele importantei religioase a orzului nu se opresc aici.
D.p.d.v. terapeutic orzul este apreciat ca remineralizant, antiinflamator, hipotensor si drenor hepatic, creste apetitul sexual si sustine recuperarea organismului dupa perioade de convalescenta, fiind folosit in general sub forma de germeni (malt), de ceai si de tarate in afectiuni ca: hepatita, hipotensiune, diaree, dizenterie, febra tifoida, atonie gastrica, atonie intestinala si probleme de digestie, tuberculoza si bronsita cronica, cistita, reumatism, tuse, hemoroizi, sterilitate, stari depresive, anemie, afectiuni dermatologice etc. In China orzul era apreciat ca una dintre cele cinci plante sfinte, folosit fiind atat ca aliment cat si ca baza pentru foarte multe medicamente naturiste.
Valori nutritionale | UM | /100 g |
Energie | kJ | 1446 |
kcal | 342 | |
Grasimi | g | 2 |
acizi grasi saturati | g | 1 |
Carbohidrati | g | 65 |
zaharuri | g | 2 |
Fibre | g | 10 |
Proteine | g | 11 |
Sare | g | 0,045 |
Preparare: semintele de orz se inmoaie in prealabil cel putin 3-4 ore (pana la 24 de ore) in de 3 ori mai multa apa. Se fierb 25-30 de minute in apa in care au fost inmuiate, la foc mic constant, iar apoi se introduce vasul acoperit in cuptorul mediu incalzit (100-120 grade Celsius) pentru a absorbi apa (maxim 30 de minute). Se recomanda sa se foloseasca apa moale (apa minerala necarbogazoasa, apa filtrata) pentru ca acest lucru va scurta semnificativ timpul de gatire.
Alergeni: produs ambalat intr-o unitate care proceseaza si soia, gluten, telina, mustar si seminte de susan.