Seminte de chia din America Latina, de culoare neagra. Pot apare in amestec si seminte albe de chia, din aceeasi sursa.
Salvia hispanica, cunoscuta sub numele de Chia, este o specie de planta din familia mentei (Lamiaceae) originara din centrul si sudul Mexicului si Guatemala, cu inaltime de pana la 1.75 m, flori purpurii sau albe si seminte mici ovoide, cu diametrul de circa 1 mm si culoare maro, gri, neagra sau alba, grupate sub forma de spic. Este o planta anuala cultivata de mayasi si de azteci in perioada precolumbiana. Aztecii o foloseau pentru protejarea si vindecarea articulatiilor si, conform legendei, curierii de razboi din acea perioada isi asigurau aportul energetic in lungile marsuri doar cu seminte de chia purtate intr-un saculet mic la brau. Valoarea nutritionala ridicata a semintelor de chia si puterea lor mare de absorbtie a apei (de peste 9 ori greutatea lor), apa pe care apoi o elibereaza lent organismului, faceau ca o lingura de seminte sa sustina eforturile unui alergator aztec pe durata unei intregi zile. Semintele sale sunt folosite si astazi in aceste zone, macinate sau intregi, ca ingredient in diverse bauturi sau preparate nutritive.
Din punct de vedere nutritiv, semintele de chia au un continut foarte mare de fibre, atat solubile cat si insolubile, sunt bogate in acizi grasi omega 3, proteine si antioxidanti, au un continut ridicat de vitamine B1 si B3, si minerale (de mangan, fosfor, magneziu, calciu, fier si zinc). Din totalul de 25-30 la suta ulei extractibil din semintele de chia, 55 la suta sunt acizi grasi omega 3 (inclusiv acid alfa-linolenic ( ALA )), 18 la suta omega 6, 6 la suta omega 9 si 10% grasimi saturate. Desi sunt bogate in uleiuri, datorita continutului mare de antioxidanti pot fi pastrate un timp indelungat fara sa rancezeasca.
Efectele benefice:
Recomandari culinare
Semintele de chia se digera repede chiar sub forma integrala si au un usor gust de nuca, putand fi servite crude sau adaugate, intregi sau macinate, in diverse preparate: topping-uri sau piureuri, cereale pentru micul dejun, batoane energizante, iaurt, pot fi preparate sub forma gelatinoasa sau consumate crude.
Cand sunt inmuiate dezvolta un strat de gel mucilaginos care ofera bauturilor pe baza de chia o textura distincta si poate inlocui in retete 25 la suta din necesarul de oua si ulei, asigurand si alti nutrienti (prin inmuiere se declanseaza procesul germinarii, in urma caruia o parte nutrientii din seminte se descompun in forme chimice simple mai usor de digerat si de asimilat in organism).
Valori nutritionale | UM | /100g |
Valoare energetica | kJ | 1832 |
kcal | 444 | |
Grasimi | g | 31,4 |
acizi grasi saturati | g | 3,8 |
Carbohidrati | g | 4,9 |
zaharuri | g | 0,8 |
Fibre | g | 34 |
Proteine | g | 21,2 |
Sare | g | 0,0003 |
Doza zilnica maxima: 15 g.
Nu contin gluten/alergeni si sunt ambalate intr-un spatiu in care nu se proceseaza alimente cu gluten/alergeni.
Tara de origine: Maxic, Argentina,
Tara de provenienta: Ungaria.