Pentru prepararea gemurilor cu 500 g zahar gelifiant 2 : 1: 1 kg de fructe si 5 g sare de lamâie Vitavegan sau sucul de la o lamâie, un mar ras (dupa nevoie).
Prepararea cu fructe:
1. Se spala fructe impecabile, se lasa la scurs, eventual se scot sâmburii, si se cântareste 1 kg de fructe. Puneti o farfurie mica în congelator pentru proba de gelificare.
2. Continutul plicului se pune într-o oala, împreuna cu fructele si sarea de lamâie sau sucul de la o lamâie. Se amesteca totul bine si se pune pe foc amestecând continuu.
3. Se lasa cel putin 3 minute sa clocoteasca bine.
4. Proba de gelificare: dupa timpul de fierbere se pune o lingura din cantitatea de gem fierbinte pe farfuria racita la congelator. În cazul în care compozitia nu este destul de consistenta, mai trebuie fiarta câteva minute, iar apoi se repeta proba de gelificare.
5. Gemul fierbinte se pune în borcane curate, care se închid ermetic si se pun timp de 5 minute cu capul în jos.
Prepararea jeleului din suc:
Se folosesc 700 ml suc si 500 g zahar gelifiant Biovegan 2 : 1 si se urmeaza etapele 2 -5.