Descriere
Terci / porridge din mei obtinut fara adaugare de aditivi si fara a indeparta nimic. Are toata valoarea nutritiva a bobului integral de mei, putand fi consumat ca garnitura sau la micul dejun. Este una dintre cele mai vechi cereale si merita inclus in dieta datorita continutului de minerale, vitamine, fibre si aminoacizi, putind fi adaptat la o gama destul de larga de retete.
Stiati ca?
Foarte nutritiv, alcalinizant si usor de preparat, meiul este una dintre putinele cereale care pot fi consumate de persoanele cu intoleranta la gluten (boala celiaca), avand in acelasi timp si un continut ridicat de proteine (de aproape 2 ori mai mare decat orezul). Meiul este ,,motorul" digestiei: ne da mai multa energie, combate aciditatea si impiedica dezvoltarea ciupercilor, fiind un aliment stravechi pe care omul modern trebuie sa-l includa din nou in dieta.
Chinezii apreciaza meiul ca fiind ,,regele cerealelor" si continua sa-l consume de secole, pe cand occidentalii l-au inlocuit treptat cu grau si porumb. Dr. Gillian McKeith, nutritionist international de exceptie, recomanda revenirea la obiceiurile alimentare stravechi si reintroducerea meiului in alimentatie. in volumul sau ,,Hrana vie pentru sanatate", meiul este inclus pe lista celor 12 superalimente naturale pentru intarirea sanatatii, alaturi de germeni, quinoa, lucerna, orz verde, in, patrunjel, alge marine rosii, stevia, floarea-soarelui, alge salbatice verzi si albastre.
,,Incluzand meiul in dieta dumneavoastra, sub forma de germeni sau tarate, va ajutati in mod extraordinar organele digestive: stomacul, splina (bateria de energie) si pancreasul", sustine dr. Gillian McKeith. Meiul contine substantele nitritive ce permit aparatului digestiv sa-si indeplineasca functiile in conditii optime. Este o sursa excelenta de vitamine din complexul B si de fibre, contine proteine cu putine calorii si importante cantitati de mangan, cupru, magneziu si fosfor. Indigestia cronica, gazele, balonarile, greata, ulceratiile stomacale, respiratia urat mirositoare (semn al unei digestii slabe si al inmultirii bacteriilor) si hiperaciditatea sunt probleme a caror rezolvare este sustinuta de consumul de mei, arata dr. McKeith.
Datorita efectului alcalin, meiul poate fi utilizat cu succes pentru a combate acidoza (excesul de acizi in organism), afectiune a omului modern ce predispune la osteoporoza si tulburari digestive, la performante fizice si mentale slabe si la nervozitate.
Acidoza poate fi si o cauza a dezvoltarii infectiilor micotice, precum candidoza, iar meiul contine compusi antifungici capabili sa opreasca extinderea ciupercilor.
Continutul ridicat de magneziu si siliciu asigura meiului efecte benefice si in protejarea tesuturilor, pentru mentinerea sanatatii pielii, a buzelor, a parului si a unghiilor.
Ingrrediente:
mei*. *ingredient din agricultura ecologica.
Recomandari
Din mei putem prepara retete dulci sau sarate, cu adaos de pudra de roscove, scortisoara, fructe sau legume. Este potrivit si pentru a ingrosa prerparatele.
Preparare: se amesteca meiul cu de doua ori mai multa apa fierbinte sau lapte vegetal si se lasa sa se intareasca 5-10 minute.
Valori Nutritionale/100g
Energie: 1588kJ / 383kcal;
Proteine: 7.8g;
Grasimi: 1.3g, din care acizi grasi saturati: 0.03g;
Carbohidrati: 84.2g, din care zaharuri: 0.15g;
Sare: 0.01g.
Produs in Ungaria.