Descriere
Terci / porridge din orez brun obtinut fara adaugare de aditivi si fara a indeparta nimic. Are toata valoarea nutritiva a bobului integral de orez, putand fi consumat ca garnitura sau la micul dejun. Orezul brun merita inclus in dieta datorita continutului de minerale, vitamine, fibre si aminoacizi, putand fi adaptat la o gama destul de larga de retete.
Stiati ca?
Orezul este alimentul de baza pentru mai mult de 50% din populatia globului si sursa pentru 20% (graul 19%, porumbul 5%) din energia asigurata prin alimentatie la nivel mondial. Desi in prezent se cunosc, conform ,,USA Rice Federation", peste 120 000 de varietati de orez, cele cultivate fac parte din doar doua specii, Oryza sativa (Asia) si O. Glaberrima (Africa de Vest), specii ce produc hibrizi fertili doar in combinatie cu varietatile salbatice din care provin, respectiv O. Rufipogon (Asia) si O. Barthii (Africa).
Conform dovezilor genetice, prima cultivare a orezului a avut loc acum 8200-13500 ani in regiunea vaii raului Pearl din China, cu toate ca cercetarile arheologice anterioare mentionau regiunea raului Yangtze (China). Din Asia de Est, orezul s-a raspandit in restul Asiei, a fost introdus in Europa prin Asia de Vest, iar in America prin colonizarea europeana.
Similar altor cereale, orezul este sarac in grasimi. Contine o cantitate de proteine, dar mai putin decat alte cereale. Deoarece practic nu contine gluten, este ideal in cazurile de intoleranta la gluten.
Din punct de vedere nutritiv, soiul, solul si modul de prelucrare influenteaza calitatea bobului de orez.
Orezul brun este o sursa bogata in carbohidrati, in vitaminele B1, B6 si B3 si in minerale de mangan, magneziu si fosfor, prin prelucrare, orezul alb pierde insa cea mai mare parte din fibre si din vitaminele B, precum si o mare cantitate de minerale.
Ingrrediente:
orez brun*. *ingredient din agricultura ecologica.
Recomandari
Din orez putem prepara retete dulci sau sarate, cu adaos de pudra de roscove, scortisoara, fructe sau legume. Este potrivit si pentru a ingrosa prerparatele.
Preparare: se amesteca orezul cu de doua ori mai multa apa fierbinte sau lapte vegetal si se lasa sa se intareasca 5-10 minute.
Valori Nutritionale/100g
Energie: 1485kJ / 350kcal;
Proteine: 7.4g;
Grasimi: 0.6g, din care acizi grasi saturati: 0.1g;
Carbohidrati: 78g, din care zaharuri: 0.3g;
Sare: 0.08g.
Produs in Ungaria.