Busuiocul este o planta aromatica si medicinala originara din Extremul Orient, care astazi cunoaste o raspandire glogala, fiind cultivat in gradini si ghivece in mai toate gospodariile.
Busuioc - utilizari:
1. Utilizari terapeutice cu efecte carminative, antiinflamatoare, febrifuge, antifungice, diuretice
2. Utilizari industriale in productia de medicamente si produse cosmetice
3. Utilizari alimentare, folosit la condimentarea diverselor preparate culinare.
Busuioc - beneficii pentru sanatate:
Aromaterapie - uleiul volatil continut in frunzele de busuioc are efecte de relaxare asupra sistemului nervos si, in caz de raceala, ajuta la desfundarea cailor respiratorii.
Ceai - se amesteca o ligurita de frunze de busuioc uscate si macinate la o cana de apa. Se consuma de 3 ori pe zi, avand efecte asupra astmului bronsic, tusei convulsive, sistemului digestiv, colicilor intestinale, diareei.
Ceaiul din frunze de busuioc stimuleaza apetitul, alina durerile de cap, sporeste lactatia la femeile insarcinate, tonifica sistemul nervos.
Pentru combaterea inflamatiilor de la nivelul cailor respiratorii se poate face inhalatie cu abur cu ceai din frunze de busuioc dimineata si seara inainte de culcare.
Busuiocul are proprietati antifungice, fiind folosit in prepararea cremelor si unguentelor pentru tratarea micozelor, eczemelor, dermatozelor si ranilor.
Uleiul de busuioc poate fi folosit pentru masaj relaxant, are proprietati carminative si antispasmodice.
Puteti aplica putin ulei de busuioc pe burtica bebelusilor sau a adultilor si masati usor, acesta avand efect de calmare a durerilor abdominale si favorizand eliminarea gazelor intestinale.
Ce contin frunzele de busuioc?
Substantele active ale busuiocului sunt date de uleiul volatil din florile sale (Herba Basilici), bogat in estragol (pana la 80%), camfor, anelol si linalool. Semintele busuiocului contin mucilagii, iar frunzele sale contin taninuri si saponozide triterpenice.
Ingrediente:
Frunze de busuioc uscate si macinate, provenite din culturi 100% ecologice.
A se pastra intr-un loc uscat si racoros.