Hrisca este o planta erbacee de origine asiatica (gresit considerata a fi o cereala) din familia Polygonaceae, familie din care mai fac parte macrisul, rubarba (reventul) si stevia creata. Semintele sale sunt nutritive, au gustul usor picant si o forma unica.
Semintele de hrisca nu contin gluten, au amidon (70-80%), proteine (18%),
Hrisca este o pseudocereala inrudita cu macrisul, rubarba (reventul) si stevia creata, cultivata din anul 6000 i.e.n. pentru semintele sale. Nu contine gluten, are un continut ridicat de amidon, proteine cu valoare biologica foarte mare (toti aminoacizii esentiali, in special lizina, treonina, triptofan si aminoacizi sulfurati), minerale (mangan, magneziu, cupru, fosfor), vitaminele B3 si B2 si antioxidanti. Este benefica in afectiuni cardiace, in diabet zaharat tip II, pentru stabilizarea tensiunii arteriale si in prevenirea bolilor canceroase, curata ficatul si bila, incetineste imbatranirea. Hrisca este usor de digerat, are un gust aromatic special si se consuma cruda, fiarta sau prajita, simpla sau in amestec cu alte alimente ori sub forma de faina. In dietele energizante se combina bine cu graul si orezul.
Valori nutritionale | UM | /100g |
Energie | kJ | 1513 |
kcal | 362 | |
Proteine | g | 4 |
Carbohidrati | g | 75,9 |
glucide | g | 0,1 |
Lipide | g | 1,7 |
acizi grasi saturati | g | 0,3 |
Fibre | g | 9,3 |
Sare | g | 0,002 |
Recomandari: pentru a beneficia din plin de calitatile nutritive ale semintelor de hrisca, este de preferat ca inainte de preparare sa fie lasate sa fermenteze cel putin 12 ore in apa calduta in care s-a adaugat in prealabil o lingura de iaurt, lamaie sau otet, sau sa o consumam sub forma incoltita, deshidratata.