Alacul (Triticum monococcum) este una dintre cele mai vechi plante cultivate ale omenirii, o cereala paioasa din familia gramineelor semnalata inca din neolitic in Europa Centrala. Are 14 cromozomi (apartine grupei diploide) si un singur bob in spiculet, invelit strans in palee, boabele sale ramanand “imbracate” dupa treierat. Da mai putina recolta decat graul de astazi (Triticum aestivum), dar este mai gustos, mai bogat in nutrienti si se digera mai usor. Alacul este bogat in proteine, fosfor, vitamina B6, potasiu si carotenoide, suporta mai bine schimbarile de temperatura si este foarte rezistent la boli.
Denumirea de alac este atribuita uneori si altor soiuri cu bobul imbracat, spre exemplu graului spelta (Triticum spelta) sau graul tenchi (Triticum turgidum).
Valori nutritionale | UM | /100g |
Energie | KJ | 1398 |
kcal | 334 | |
Proteine | g | 13.4 |
Carbohidrati | g | 66.5 |
Fibre | g | 6.7 |
Lipide | g | 1.7 |
Produs/Cultivat in Ungaria.
Tara de provenienta: Ungaria.