Macaroane din grau ancestral (Triticum dicoccum) cultivat ecologic. Produs/Cultivat in Ungaria.
Tara de provenienta: Ungaria.
Ingrediente: grau ancestral (Triticum dicoccum) din agricultura ecologica, apa.
Graul apartine genului Triticum, familia Gramineae si cuprinde un mare numar de forme salbatice (primitive) sau cultivate (evoluate, rezultate prin incrucisare intre diferite specii cultivate si spontane), clasificate azi mai des dupa numarul de cromozomi.
Triticum dicoccum (Triticum turgidum ssp. dicoccum) este o specie tetraploida de grau cunoscuta si sub numele de grau emmer sau grau farro. Este varianta cultivata a graului tenchi, specia tetraploida salbatica de grau din care prin mutatii a rezultat ulterior si graul durrum (Triticum turgidum ssp. Turgidum conv. Durum).
Graul tenchi (Triticum turgidum ssp. dicoccoides) se apreciaza ca a rezultat in urma incrucisarii spontane a speciilor diploide de grau cu specia spontana Aegilops speltoides. Este prima forma de grau cultivata si una dintre primele plante luate in cultura, incepand cu anul 7000 i.e.n. Astazi este cultivat sporadic in tari din Asia Mica, in India si Etiopia, bobul sau ramane „imbracat” dupa treierat, fiind sticlos si bogat in proteine.
Principala diferenta dintre specia salbatica de grau (graul tenchi) si varianta sa cultivata (graul emmer/farro/Triticum dicoccum), este ca boabele coapte de grau salbatic se „sparg” imprastiind semintele pe sol, in timp ce la graul cultivat spicul ramane intact si semintele sunt mai usor de recoltat.
Cereala principala a vremurilor vechi (Egipt, Mesopotamia), Triticum dicoccum a fost inlocuita treptat incepand din epoca bronzului de speciile hexaploide precum graul spelta, datorita pretentiilor sale fata de caldura. In zilele noastre se cultiva mai rar.